Pubertet

Veliki broj ljudi ne shvata pubertet toliko ozbiljno koliko bi trebalo, a on predstavlja sastavni deo života i odrastanja. Zapravo, u pitanju je period u kome se odigravaju značajne promene koje sa sobom nose polno, fizičko i psihičko sazrevanje. Dakle, nećeš se samo probuditi i shvatiti da si u pubertetu, već ćeš vremenom primetiti da dolazi do određenih promena, kako u fizičkom tako i u psihičkom smislu.

Ženske priče | Pubertet

Najčešće pitanje jeste u kom periodu se ulazi u pubertet i šta on sa sobom nosi.

Pubertet se javlja u periodu od osme do trinaeste godine i uglavnom su devojčice te koje se prve, oči u oči, susreću sa njim, dok dečaci kasne u proseku godinu dana.

Sigurno se nekada pojavio osećaj kao da ti je telo potpuno izvan kontrole, osetila si česte promene raspoloženja, u prvom mahu bila si romantična i nežna, a odjednom nervozna i tužna. To je sasvim prirodno, normalno i sastavni deo ovog značajnog razdoblja života.

Svakako, ne smemo preskočiti i hormone – glavne predstavnike puberteta koji su odgovorni za sve ono što se dešava na tvom telu, kao npr. povećanje grudi, što predstavlja i prvi znak ulaska u pubertet, a ubrzo nakon toga, primetne su pojave malja na intimnim delovima tela, kao i ispod pazuha. Takođe, promene će ti se dešavati i na koži i kosi, koje zbog uticaja hormona mogu postati masnije. Dovoljno je samo da se konsultuješ sa dermatologom ili farmaceutom oko medicinskih preparata koji će ti pomoći u borbi protiv akni, ukoliko se pojave, kao i adekvatnog šampona za tvoj tip kose. Ponavljamo, ovo su sve normalne stvari kroz koje su prošle sve majke, bake, sestre, tetke…

Sada dolazimo do one lepše strane puberteta gde će se, zahvaljući uticaju estrogena, bokovi zaobliti, a telo će dobiti ženstvenije konture. Sigurni smo da te to najviše raduje.

Ne žuri da odrasteš i uživaj u ovom predivnom periodu života.

 

SPONZORISAO

Ženske priče | Pubertet

Ženske priče | Pubertet

 

Ovo je priča o nonprofit platformi koja za cilj ima da edukuje i ujedini žene svih godina u borbi za žensko zdravlje.

PRATITE NAS