Stati na vagu ili ne? Pitanje je sad.

Ako pokušavate da smršate ili održavate težinu, koliko često je potrebno da se izvagate? Neki kažu da je potrebno svakodnevno da stanete na vagu kako biste pratili napredak, dok drugi savetuju da to uopšte ne činite.

Sve zavisi od vaših ciljeva. Evo šta je u stvari najbolja varijanta.

Ženske priče | Stati na vagu ili ne? Pitanje je sad.

Ključ svakog stajanja na vagu je da ne budete opsednuti brojem koji ona pokaže. Prema nedavno sprovedenom istraživanju sajta „Healthline“, češće vaganje dovodi do povećane kontrole i usvajanja ponašanja kojim vodimo brigu o trenutnoj težini i kontroli kilograma.

Ovaj vid ponašanja takođe dovodi do većeg gubitka težine jer se ujedno sa tim kontroliše i unos hrane, ali i pojačava unos korisnih namirnica. Iako je korisno znati trenutnu telesnu težinu, postoje i drugi načini za praćenje vašeg ukupnog zdravlja.

Zbog čega bi trebalo često da stanete na vagu?
Provera telesne težine samo kod kuće, može vam doneti saznanje u nekoliko stvari:

 • gubitak težine
 • dobijanje na težini
 • održavanje težine
 • otkrivanje zdravstvenih problema povezanih sa naglim debljanjem ili gubitkom kilograma, kao što su problemi sa štitnom žlezdom

Koliko često bi trebalo da se izvagate ako ste na dijeti?
Iako je preporučljivo da imate generalnu sliku o svojoj težini bez obzira na zdravstvene ciljeve, dijeta i gubitak težine zahtevaju da češće stanete na vagu. Neke od najčešćih rutina uključuju dnevno, nedeljno i mesečno merenje telesne težine.

Svakodnevno merenje težine
Ako želite da smršate ili imate poseban režim ishrane koji ste dogovorili sa stručnim licem, možda je potrebno da svakodnevno pratite svoju telesnu težinu. Jedno 12-mesečno istraživanje otkrilo je da su odrasli ljudi, koji su svakodnevno merili svoju težinu, smršali samo na osnovu toga što su pazili na ishranu i unos količina hrane. Isti učesnici istraživanja su nešto kasnije koristili različite metode mršavljenja i postigli iste rezultate. U oba istraživanja, došli su do zaključka da svakodnevno vaganje dovodi do dugoročnih promena u ponašanju.

Nedeljno merenje težine
Iako mnogi stručnjaci podržavaju svakodnevno vaganje, možete to i da učinite samo jednom nedeljno i da i dalje ostanete posvećeni svom cilju. Ova metoda može da bude korisna nakon što postignete željeni cilj za mršavljenje i pređete u fazu održavanja telesne težine.

Mesečno merenje
Ovaj način praćenja telesne težine nije idealan, posebno dok ste na dijeti ili ili na nekom drugom režimu za gubitak kilograma. Mesečna provera težine ne dozvoljava da blagovremeno izmenite plan ishrane ili vežbanja ukoliko primetite da nešto ne funkcioniše baš najbolje.

Ipak, bolje je vaganje čak i jednom mesečno, nego nijednom.

Korišćenje vage gotovo nikad
Drugi način praćenja telesne težine je uopšte je ne pratiti. Deluje zabavno ali budući da mišićna masa može težiti više od telesne masti, može izgledati kao neuspeh ako se brojevi na vagi ne pomere na dole. Ipak, pojedini stručnjaci preporučuju oslanjanje na vizuelnije metode mršavljenja, poputmerenja procenat telesne masti u odnosu na na visinu i strukturu kostiju.

Takođe, uspeh mršavljenja možete proceniti na osnovu vaše odeće, da li je komotnija ili ne, kao i na osnovu vaše energije i kondicije.

Razlozi da se ne opterećujete tako često
Nema potrebe da se opterećujete tako često stajanjem na vagu osim ako ne pokušavate da smršate iz zdravstvenih razloga. Možda ćete ustanoviti da je nedeljni ili mesečni pristup možda najbolji, ako tražite održavanje kilograma ili ako pokušavate da dobijete na težini.

U nekim slučajevima previše često vaganje može uticati na vaše mentalno zdravlje. Takođe može pogoršati postojeće mentalno zdravlje ili usloviti poremećaje ishrane.

Ženske priče | Stati na vagu ili ne? Pitanje je sad.

Kada bi trebalo da porazgovarate sa lekarom?
Ukoliko imate istoriju različitih poremećaja, obavezno bi trebalo da posetite lekara i porazgovarate na temu dijete ili čestog merenja težine. Ovo je posebno preporučljivo ukoliko ste imali neke od sledećih poremećaja:

 • anoreksiju
 • bulimiju
 • poremećaj opsesivnog prejedanja
 • anksioznost
 • depresiju

Koje je najbolje doba dana da stanete na vagu?
Vaša težina tokom dana može varirati na osnovu mnogih faktora, kao što su hidratacija, količina i izbor hrane, kao i hormoni. Zato je najbolje da se izvagate odmah ujutru. Dok merite svoj napredak, ustanovićete da dobijate i tačnije rezultate ukoliko se vagate svaki dan u isto vreme.

Različiti rezultati pri merenju težine su potpuno normalni.

Fluktuacije u težini su potpuno normalne. Vaša težina može da varira na osnovu sledećih nekoliko faktora:

 • ukoliko ste u menstrualnom periodu
 • dehidracija
 • ukoliko ste jeli slani obrok ili ste na dijeti sa visokom količinom soli
 • konzumiranje alkohola
 • konzumiranje kofeina (deluje kao diuretik pri čemu se izbacuje tečnost iz organizma)
 • dijeta sa visokim udelom ugljenih hidrata
 • prekomerna ishrana za vikend
 • vežbanje

Rizici prečestog vaganja
Mnogi ljudi imaju korist od čestog korišćenja vage, dok neki od njih nemaju nikakvu korist. Takođe, kod nekog od njih prečesto vaganje može dovesti do nezdravog ponašanja.

Neki od rizika sa prečestim merenjem telesne težine uključuju:

 • dijeta za brzo mršavljenje
 • „Varanje“ u vašem časopisu o hrani
 • opsesivno prejedanje
 • anksioznost, depresija ili oboje jer ne postižete željene rezultate
 • psihološko uznemirenje

Zapamtite da vam je potreban deficit od 3.500 kalorija da biste izgubili jedan kilogram telesne masti.

Pokušaji da ovo ubrzate, vaš metabolizam ćete prepoznati kao rizik od gladovanja i krenuti da „zadržava“ zalihe koje ima, što vam može delovati kao da kilogrami neće da odu. Prvenstveno iz zdravstvenim razloga, treba izbegavati dijete koje dovode do naglog gubitka kilogrma i postepeno dovoditi težinu u idealno stanje, što ujedno osigurava i dugoročne rezultate.

Imajte na umu da samo vaganje nije metoda merenja vašeg ukupnog zdravlja.

Razgovarajte sa lekarom o vašim ličnim zdravstvenim potrebama i pitajte ih o vašoj idealnoj težini i kako to da postignete na zdrav, održiv način.

Zapratite nas:
FB: https://www.facebook.com/zenskeprice.rs
INST: https://www.instagram.com/zenskeprice.rs/

 

SPONZORISAO

Ženske priče | Stati na vagu ili ne? Pitanje je sad.

Ženske priče | Stati na vagu ili ne? Pitanje je sad.

 

Ovo je priča o nonprofit platformi koja za cilj ima da edukuje i ujedini žene svih godina u borbi za žensko zdravlje.

PRATITE NAS