Da li dojilje mogu da koriste oralnu kontracepciju?

Mlade majke uglavnom razmišljaju o kontracepciji koja je pouzdana i efikasna, ali koja nema negativan uticaj na dojenje i bebu.

Pripremili smo vam priču o tome kako da uvek budete zaštićene, a da ujedno bezbrižno uživate u materinstvu…

Ženske priče | Da li dojilje mogu da koriste oralnu kontracepciju?

Svakako nam je poznato da do trudnoće dolazi posle ovulacije, a zatim i oplođavanja jajne ćelije. Međutim, postavlja se pitanje kako se ovaj proces vraća u normalu posle porođaja i da li je moguće koristiti oralna kontraceptivna sredstva.

Prva menstruacija tj. ovulacija posle porođaja je prilično individualna stvar koja se razlikuje kod svake žene. Glavnu ulogu u svemu tome ima – dojenje. Ukoliko žena ne doji bebu, prva ovulacija može se javiti najranije 25 dana posle porođaja, dok prva menstruacija dolazi obično u okviru od 45 dana sa deset dana ranije ili kasnije u zavisnosti od metabolizma žene i drugih faktora posle porođaja.

Ukratko, ukoliko ne dojite, odmah posle porođaja možete da ostanete u drugom stanju.

Međutim, ukoliko dojite bebu situacija je malo drugačija. Dojenje samo po sebi predstavlja određenu zaštitu od trudnoće jer se tokom dojenja oslobađa prolaktin, hormon koji smanjuje mogućnost ovulacije (oslobađanja jajne ćelije) i time sprečava trudnoću. Ipak, imajte u vidu da je verovatnoća mala, ali moguća. Neki od načina za zaštitu koje možete da koristite su oralne kontraceptivne pilule, ali se svakako pitate da li su one bezbedni za bebu prilikom dojenja. Jesu, ali…

Oralne kontraceptivne pilule mogu biti sa jednim ili dva hormona i to samo sa progesteronom ili sa estrogenom i progesteronom. Pilule koje sadrže samo progesteron (POP – progestogen only pill) je moguće koristiti redovno i to jednom dnevno u isto vreme kako bi imale punu efikasnost. Ona neće izmeniti kvalitet ni količinu vašeg mleka, niti će ikako uticati na zdravlje vašeg deteta. Progesteron iz pilule zaustavlja ovulaciju, istovremeno menjajući kvalitet sastava tečnosti u grliću materice koja postaje gušća i sprečava prolazak spermatozoidima. Ova pilula pored kontraceptivnog efekta nudi i dodatne benefite: ublažava dismenoreju, smanjuje bol kod endometrioze, smanjuje rizik od karcinoma endometrijuma i jajnika. Ova kontraceptiva metoda je reverzibilna- nakon prestanka primene odmah se vraća plodnost. Ne dovodi do gubitka libida.

Kombinovane kontraceptivne pilule tj. one koje sadrže estrogen i progesteron su najčešće na tržištu i one sprečavaju trudnoću sprečavajući ovulaciju. One nisu preporučljive tokom perioda dojenja i najbolje je koristiti one koje imaju samo progesteron.

Kako se primenjuje kontracepcija koja sadrži samo progestagen u svrhu oralne kontracepcije?
Ženama treba savetovati da započnu primenu leka bilo kog dana između 21. i 28. dana nakon porođaja. Ukoliko se terapija započne kasnije, treba im savetovati dodatnu barijernu kontraceptivnu zaštitu tokom prvih 7 dana primene tableta. Međutim, ukoliko su već imale polne odnose, treba isključiti trudnoću pre početka primene kontracepcije koja sadrži samo progestagen, ili žena mora da sačeka prvu sledeću menstruaciju (sledeći menstrualni ciklus).

Primena kontraceptivnih metoda nakon porođaja se preporučuje jer kratak interval između trudnoća povećava rizik od prevremenog porođaja, male porođajne težine i veličine za gestacionu starost, neonatalne smrti.

Aktuelni vodič Svetske zdravstvene organizacije preporučuje da je idealno 24 meseca i ne manje od 18 meseci.

Naravno, podrazumeva se da ćete se konsultovati sa vašim lekarom ginekologom pre početka korišćenja bilo kojeg oblika kontraceptivnih pilula, ali svakako razmislite i o drugim načinima kontracepcije posle porođaja..

Zapratite nas:
FB: https://www.facebook.com/zenskeprice.rs
INST: https://www.instagram.com/zenskeprice.rs/

 

SPONZORISAO

Ženske priče | Da li dojilje mogu da koriste oralnu kontracepciju?

Ženske priče | Da li dojilje mogu da koriste oralnu kontracepciju?

 

Ovo je priča o nonprofit platformi koja za cilj ima da edukuje i ujedini žene svih godina u borbi za žensko zdravlje.

PRATITE NAS