Šta je celulit i kako ga se rešiti?

Pomorandžina kora je lepa kada se koristi za pripremu kolača ili osvežavajućih napitaka.  Međutim, šta učiniti kada koža dobije taj izgled i kako ga se se rešiti.

U nastavku saznajte šta je uopšte celulit i kako možete da ga se rešite.

Ženske priče | Šta je celulit i kako ga se rešiti?

Kada se u masnim ćelijama povećava količina vode i masnoće tako da uvećane masne ćelije pritiskaju okolne krvne i limfne sudove i dovode do poremećaja cirkulacije, tada nastaje celulit koji zahvata kožu i potkožno masno tkivo. Štetne materije ne odlaze, taloži se višak masnoće i usled toga dolazi do slabljenja vezivnog tkiva koje se manifestuje u obliku pomorandžine kore.

Celulit može da predstavlja ozbiljan estetski problem posebno za devojke jer je njegova karakteristika da se širi i pogoršava tj. ne može da prođe sam od sebe.

Skuplja se na određenim delovima tela, i to uglavnom kod žena, na sedalnom delu, stomaku, butinama, bedrima, rukama, pa čak i u predelu kolena, vrata i donjeg dela leđa.

Muškarci takođe mogu imati celulit, ali je muška koža deblja od ženske pa je on manje vidljiv.

Nastanak celulita se najčešće vezuje za nezdrav način života tj. lošu ishranu, nedovoljno unošenje tečnosti u organizam, prekomernu i nekontrolisanu upotrebu lekova, nepravilno disanje, slaba fizička aktivnost, dugo sedenje, tesna odeća ili obuća, napetost, stres, umor ili drugi različiti faktori.

Kako bi se sve to predupredilo važna je promena načina života i ishrane kao i uvođenje fizičkih aktivnosti.

Ishrana mora biti dobro izbalansirana i to da podrazumeva smanjen unos soli. Potrebno je i da bude bogata povrćem i voćem – jer ono sadrži hranljive i zaštitne supstance koje obezbeđuju normalan i redovan rad organa za varenje,  mesom ali bez masnoće, svim vrstama ribe, zatim biljnim uljima i orašastim plodovima. Iz ishrane je neophodno isključiti suhomesnate proizvode, so, šećer, belo brašno, gazirana pića, alkohol i sve veštačke i hemijske proizvode. Takođe, važno je biti oprezan pri unosu kafe, kao i unosu tečnosti tokom dana i to najmanje 2 litra dnevno.

Celulit sam po sebi nije zdravstveni problem, ali je svakako je pokazatelj da unutar vašeg tela stvari ne funkcionišu baš glatko.

Osim toga, ukoliko je jako izražen, celulit može znatno da utiče na vaše samopouzdanje, a to sa sobom može da vuče mnoge druge, teže posledice. U četvrtom, poslednjem stadijumu celulita, masne naslage koje se nalaze između fibroznog vezivnog tkiva mogu da vrše pritisak na neke nervne završetke u blizini. Tada celulit može postati bolna pojava. Zato je veoma važno da znate kako se rešiti celulita, koji su njegovi uzroci i kako ih eliminisati.

Konsultacije sa nutricionistom, lekarom ili fizioterapeutom su uvek važne jer su oni osobe koje su stručne da na najbolji mogući način reše stanje u kojem se nalazite kao i da zajedno stignete do postavljenog cilja.

Zapratite nas:
FB: https://www.facebook.com/zenskeprice.rs
INST: https://www.instagram.com/zenskeprice.rs/

 

SPONZORISAO

Ženske priče | Šta je celulit i kako ga se rešiti?

Ženske priče | Šta je celulit i kako ga se rešiti?

 

Ovo je priča o nonprofit platformi koja za cilj ima da edukuje i ujedini žene svih godina u borbi za žensko zdravlje.

PRATITE NAS