Da li su hormoni štetni?​

U gotovo svakoj funkciji u organizmu, hormoni imaju svoju ulogu. Hormoni regulišu i održavaju celokupan metabolizam, sastav krvi i drugih telesnih tečnosti, normalno funkcionisanje organa, vrše kontrolu i obezbeđuju rast i razvoj različitih tkiva i organa i celokupnog organizma. Skoro da nema procesa u organizmu koji nije pod uticajem jednog ili više hormona, svaki na specifičan način.

Ženske priče | Da li su hormoni štetni?​

Efekti hormona su različiti, a između ostalog uključuju pripreme za novu životnu fazu, na primer pubertet, menopauzu, kao i kontrolisanje reproduktivnog ciklusa. Od puberteta do menopauze kod žena polni hormoni su oni koji najjače deluju u telu. Iako tokom života stalno osciliraju, s godinama njihov nivo prirodno opada, što se na kraju najviše oseti upravo u petoj ili šestoj deceniji života.

Istina je da ima više perioda u životu žene kada hormoni diktiraju određena raspoloženja i stanja, kao što su PMS, ali i menopauzalni simptomi. Kada prestane stvaranje estrogena u jajnicima, nedostatak ovog hormona koji ima brojne funkcije u organizmu dovodi do tzv. “simptoma menopauze”. Menopauzu ne treba doživljavati kao bolest, jer ona to nije. To je prirodno stanje u koje organizam ulazi sa gubitkom funkcije jajnika.

Da bi sve u organizmu pravilno funkcionisalo, hormoni moraju biti u ravnoteži, a na to možemo da utičemo pravilnim životnim navikama, ishranom, fizičkom aktivnošću, izbegavanjem pušenja i stresa.

Pošto žene zaslužuju da vode aktivan život i posle prestanka stvaranja hormona estrogena, mogu da donekle smanje simptome koji se javljaju u menopauzi nadoknadom hormona uz konsultciju sa svojim ginekologom o svim benefitima korišćenja hormonske terapije, nikako “na svoju ruku”.

 

SPONZORISAO

Ženske priče | Da li su hormoni štetni?​

Ženske priče | Da li su hormoni štetni?​

 

Ovo je priča o nonprofit platformi koja za cilj ima da edukuje i ujedini žene svih godina u borbi za žensko zdravlje.

PRATITE NAS