Kako pronaći balans između karijere i porodice?​

Kako živimo u vremenu gde se sve ubrzano dešava i kako se stalno negde juri i žuri, veoma je teško pronaći balans između karijere i privatnog života. Posao više ne podrazumeva radno vreme od 9h do 17h, već se on često nosi kući pa se problemi dalje odražavaju na čitavu porodicu. 

Zenske price Kako pronaci balans izmedju karijere i porodice

Ako se na vreme ne razgraniči šta je posao i kada on ostaje u kancelariji, a kada je vreme za porodicu i prijatelje, može doći do velikog stresa, anksioznosti pa čak i depresije. Takođe, ako previše razmišljaš o poslu – vikendima, na odmoru, posle radnog vremena, itd. može čak doći do smanjenja efikasnosti, a samim tim i loših rezultata i na kraju šta će se desiti? Nisi postigla ništa pozitivno preteranim razmišljanjem i okupiranošću, šta više, rezultati su lošiji, ti si pod većim stresom, a porodica je nezadovoljna. 

Pa, glavno pitanje je onda: Kako da uspešno obavljam svoj posao s jedne strane, a da ne ostajem prekovremeno i više se posvetim svojoj porodici?” 

Veoma je važno da uspostaviš harmoniju i smanjiš stres sa kojim se svakodnevno susrećeš, odnosno da uspostaviš balans. To svakako da nije lako i potrebno je vreme, međutim kada balans jednom bude uspostavljen, sigurno ćeš osetiti veliko olakšanje. Kako bi sve ovo uspešno sprovela u delo neophodno je da posao ostaviš na poslu, a privatne probleme kod kuće, odnosno, posle radnog vremena, isključi lap-top i službeni telefon i uživaj u trenucima sa svojim najmilijima, isto važi i kada si na poslu, tada fokus treba da bude na poslu i odrađivanju radnih zadataka za taj dan. 

Takođe, najbolja stvar za uspostavljanje balansa jesu prioriteti. 

Šta to znači? 
To znači da ne moraš sve aktivnosti da završiš sada i odmah, već odredi šta je potrebno da završiš baš tog dana, a šta možeš da odložiš za neki od narednih i na taj način uspećeš sebe da rasteretiš u velikoj meri. 

Moraš da naučiš da kažeš “ne”, jer kada svoje nadređene i kolege jednom naučiš da sve možeš sama da stigneš i prihvataš se i tuđeg posla, onda oni neće moći da se naviknu na suprotno, što znači da ćeš ostajati duže na poslu i biti pod konstantnim stresom da završiš sve u zadatom roku, a to ti sigurno ne treba.

Poslednja, ali ne manje bitna stvar jeste da se posvetiš sebi, svom telu i svom duhu i u tome nema ničeg sebičnog. Svaki dan praktikuj neku aktivnost u kojoj uživaš bilo da je to slušanje omiljene muzike, masaža, trač partija sa drugaricama ili poseta kozmetičaru, sigurno će ti pomoći da se opustiš i lakše koncentrišeš na obaveze. Jedan dan u nedelji minimalno treba da izdvojiš za kompletan odmor i opuštanje sa pordicom, partnerom ili prijateljima. 

Sve više se susrećemo sa stresnim situacijama, a sve teže uspevamo da pronađemo balans između posla i porodice. Međutim, ukoliko primeniš samo neki od ovih saveta, videćeš kako će stvari krenuti na bolje. 

Postaćeš pozitivnija, efikasnija, srećnija, što će primetiti ne samo tvoji najbliži već i kolege na poslu.

 

SPONZORISAO

Zenske Price 120g Rg

Zenske Price Logo New

 

Ovo je priča o nonprofit platformi koja za cilj ima da edukuje i ujedini žene svih godina u borbi za žensko zdravlje.

PRATITE NAS