Kako pronaći balans između karijere i porodice?​

Kako živimo u vremenu gde se sve ubrzano dešava i kako se stalno negde juri i žuri, veoma je teško pronaći balans između karijere i privatnog života. Posao više ne podrazumeva radno vreme od 9h do 17h, već se on često nosi kući pa se problemi dalje odražavaju na čitavu porodicu. 

Ženske priče | Kako pronaći balans između karijere i porodice?​

Ako se na vreme ne razgraniči šta je posao i kada on ostaje u kancelariji, a kada je vreme za porodicu i prijatelje, može doći do velikog stresa, anksioznosti pa čak i depresije. Takođe, ako previše razmišljaš o poslu – vikendima, na odmoru, posle radnog vremena, itd. može čak doći do smanjenja efikasnosti, a samim tim i loših rezultata i na kraju šta će se desiti? Nisi postigla ništa pozitivno preteranim razmišljanjem i okupiranošću, šta više, rezultati su lošiji, ti si pod većim stresom, a porodica je nezadovoljna. 

Pa, glavno pitanje je onda: Kako da uspešno obavljam svoj posao s jedne strane, a da ne ostajem prekovremeno i više se posvetim svojoj porodici?” 

Veoma je važno da uspostaviš harmoniju i smanjiš stres sa kojim se svakodnevno susrećeš, odnosno da uspostaviš balans. To svakako da nije lako i potrebno je vreme, međutim kada balans jednom bude uspostavljen, sigurno ćeš osetiti veliko olakšanje. Kako bi sve ovo uspešno sprovela u delo neophodno je da posao ostaviš na poslu, a privatne probleme kod kuće, odnosno, posle radnog vremena, isključi lap-top i službeni telefon i uživaj u trenucima sa svojim najmilijima, isto važi i kada si na poslu, tada fokus treba da bude na poslu i odrađivanju radnih zadataka za taj dan. 

Takođe, najbolja stvar za uspostavljanje balansa jesu prioriteti. 

Šta to znači? 
To znači da ne moraš sve aktivnosti da završiš sada i odmah, već odredi šta je potrebno da završiš baš tog dana, a šta možeš da odložiš za neki od narednih i na taj način uspećeš sebe da rasteretiš u velikoj meri. 

Moraš da naučiš da kažeš “ne”, jer kada svoje nadređene i kolege jednom naučiš da sve možeš sama da stigneš i prihvataš se i tuđeg posla, onda oni neće moći da se naviknu na suprotno, što znači da ćeš ostajati duže na poslu i biti pod konstantnim stresom da završiš sve u zadatom roku, a to ti sigurno ne treba.

Poslednja, ali ne manje bitna stvar jeste da se posvetiš sebi, svom telu i svom duhu i u tome nema ničeg sebičnog. Svaki dan praktikuj neku aktivnost u kojoj uživaš bilo da je to slušanje omiljene muzike, masaža, trač partija sa drugaricama ili poseta kozmetičaru, sigurno će ti pomoći da se opustiš i lakše koncentrišeš na obaveze. Jedan dan u nedelji minimalno treba da izdvojiš za kompletan odmor i opuštanje sa pordicom, partnerom ili prijateljima. 

Sve više se susrećemo sa stresnim situacijama, a sve teže uspevamo da pronađemo balans između posla i porodice. Međutim, ukoliko primeniš samo neki od ovih saveta, videćeš kako će stvari krenuti na bolje. 

Postaćeš pozitivnija, efikasnija, srećnija, što će primetiti ne samo tvoji najbliži već i kolege na poslu.

 

SPONZORISAO

Ženske priče | Kako pronaći balans između karijere i porodice?​

Ženske priče | Kako pronaći balans između karijere i porodice?​

 

Ovo je priča o nonprofit platformi koja za cilj ima da edukuje i ujedini žene svih godina u borbi za žensko zdravlje.

PRATITE NAS