Hidratacija organizma i tokom vrelih dana

Prvi znaci dehidratacije organizma se vide na našoj koži, kosi i noktima. Do ove pojave dolazi iz više razloga. Međutim, postoje i efikasni načini da se to izbegne. Redovna hidratacija organizma na više nivoa je ključna za naše zdravlje.

Ženske priče | Hidratacija organizma i tokom vrelih dana

Hidratacija organizma trebalo bi da se nalazi u vrhu naših svakodnevnih “self care” ciljeva, a tokom leta, trebalo bi joj posvetiti najviše pažnje. Ovogl leta mi smo odlučili da se pridružimo akciji #mojplanzajul i poradimo na hidrataciji celog organizma, kako iznutra tako i spolja.

Ljudski organizam sačinjen je od 60% vode, što znači da u svom organizmu imamo od 35 do 50 litara vode i da bi naš organizam funkcionisao, neophodno je da taj nivo vode održimo. Iako voda nema kalorije niti energetsku vrednost, dragocena je za zdravlje našeg organizma i neophodna za svakodnevno funkcionisanje. Upravo zbog toga važno je da svoj organizam svakodnevno hidriramo.

Naš organizam ne zadržava dovoljno vode, zbog čega je svakodnevan unos tečnosti od presudnog značaja za naše zdravlje. Vodu gubimo usled najrazličitijih bioloških procesa, koji se odvijaju u našem organizmu, a najveći procenat vode telo izbaci usled visoke telesne temperature. Upravo to je razlog zbog kog je tokom leta važno dodatno hidrirati organizam.

Ipak, ispijanje vode nije jedini način hidratacije organizma. Veći deo vode naše telo dobija iz namirnica koje jedemo, dok je ostatak važno uneti kroz napitke koje pijemo. Ako ste ljubitelji kafe i zelenog čaja, imajte na umu da je reč o napicima koji sadrže kofein, koji dodatno dehidrira organizam, što znači da biste tokom leta trebali sebi da priuštite šolju kafe dnevno. Uz to, možete piti sokove, ali oni su obogaćeni šećerima, pa imaju i veću količinu kalorija, na šta je važno obratiti pažnju.

Ukoliko su vam usne često suve, to je prvi pokazatelj da se organizam bori sa nedostatkom vode. Brza hidratacija organizma ispijanjem vode, ili limunade, u manjim gutljajima može trenutno da pomogne. Međutim, ne daje efikasne rezultate na duži period. Potrebno je da promenite životne navike; počevši od režima ishrane, pa sve do načina na koji negujete lice i telo.

Kada je hidratacija organizma u pitanju, ljudi često greše i misle da je dovoljno samo da piju dve litre vode dnevno. Čak i ako vodite zdrav život, bez alkohola, cigareta i nezdrave hrane, potrebna vam je dodatna hidratacija. Gubitak vode iz organizma može da bude samo upozorenje da nešto ne radimo kako treba, ili posledica ozbiljnijih zdravstvenih problema.

Do manjka vlažnosti kože naročito dolazi leti, kada je svim živim bićima potrebna dodatna voda. Visoke temperature su razlog zbog kojeg vlaga iz organizma brže ispari. Zato hidratacija organizma mora da se obavlja i na unutrašnjem i na spoljašnjem nivou.

Nedovoljno vode u organizmu dovodi do akutne dehidracije

Prepoznaje se po suvoći usta, smanjenom izlučivanju mokraće, glavobolji i zatvoru. U težim slučajevima može doći i do nesvestice, povećane temperature, umanjenje radne i sportske sposobnosti. Da se ovo ne bi dogodilo neophodno je uzimati količinu koja nadoknađuje izgubljenu vodu iz organizma mokrenjem, znojenjem, disanjem.

Tokom leta voda je veoma važna za toplotnu regulaciju našeg tela, kao i za obavljanje mnogih životnih procesa. Upravo iz tog razloga, tokom leta morate poboljšati hidrataciju, a mi smo pored ispijanja vode, za vas izdvojili još nekoliko efikasnih načina hidratacije organizma.

Saveti za dodatnu hidrataciju organizma

Flašica vode
Kako ne biste zaboravili da pijete vodu, sa sobom uvek ponesite flašicu, koja će biti vaš podsetnik, ali i doza neophodne hidratacije, jer kada osetite žeđ organizam je već dehidrirao i šalje vam signal da mu je tečnost neophodna.

Limunada
Osvežavajuć letnji napitak bogat C vitaminom idealan je da poboljšate svoj imunitet, pročistite organizam i hidrirate se.

Sok od nara
Ako se bitate koji je napitak savršen za dodatnu hidrataciju organizma, onda je to definitivno sok od nara. Osim što je savršen za hidrataciju organizma, poboljšava krvnu sliku i štiti srce od kardiovaskularnih bolesti. Naravno, poželjno je piti čist sok bez dodatnih zaslađivača.

Kada je ishrana u pitanju, za dodatnu hidrataciju tokom leta, trebalo bi da na svom tanjiru što češće imate ove namirnice:

Krastavac
Krastavac ima veći sadržaj vode od bilo koje druge namirnice. Možete ga jesti u salati, ali i kao sveže zdravu grickalicu, iseckanog na štapiće.

Paradajz
Omiljena letnja namirnica, sastavni je deo mnogih salata, a može se jesti i kao dodatak mnogim kuvanim jelima. U svom sastavu sadrži 95% vode i odličan je izvor hidratacije.

Zelena paprika
Bogata vodom, vitaminima i antioksidantima, zelena paprika je namirnica, koju tokom leta što više morate uključiti u ishranu.

Lubenica
Pravo letnje osveženje, kome niko ne može da odoli. Osim što u svom sastavu ima veliki procenat vode, bogata je i likopenom, antioksidansom koji čisti organizam od toksina i sprečava mnoge bolesti.

Breskve i nektarine
Voćke bogate A i B6 vitaminima u svom sastavu imaju izuzetno visok nivo vode.

Sve ove namirnice mogu poboljšati zdravstveno stanje vašeg organizma i dodatno ga hidrirati.

Hidratacija organizma nije bitna samo za zdravlje, već i za našu lepotu. Naime, hidriran organizam utiče na lepotu naše kože, što je za svakog od nas izuzetno važno. Pa ipak, koliko je bitna unutrašnja, podjednako je važna i spoljašnja hidratacija, kako bi naša koža izgledal sveže i sjajno. Kad steknete naviku konzumiranja vode sobne temperature, primetićete ogromno poboljšanje kada je probava u pitanju i bolje ćete se osećati tokom i nakon obroka.

Konzumiranje toplog čaja na temperature od 30 stepeni je mnogima nezamislivo, ali takođe ima svojih prednosti. Topli napici će podstaći znojenje i tako će vas rashladiti, ali pod jednim uslovom – kada nivo vlage u vazduhu nije visok, zapravo kada je vazduh suv.

Efekt će biti još bolji ako nosite odeću koja ne zadržava vlagu, odnosno koja omogućava isparavanje, a to je najčešće slučaj sa odećom od prirodnih materijala.

 

Zapratite nas:
FB: https://www.facebook.com/zenskeprice.rs
INST: https://www.instagram.com/zenskeprice.rs/

 

 

SPONZORISAO

Ženske priče | Hidratacija organizma i tokom vrelih dana

Ženske priče | Hidratacija organizma i tokom vrelih dana

 

Ovo je priča o nonprofit platformi koja za cilj ima da edukuje i ujedini žene svih godina u borbi za žensko zdravlje.

PRATITE NAS