Razlika između hitne i redovne kontracepcije

Hitna kontracepcija predstavlja „drugu šansu“ dok redovna kontracepcija predstavlja zaštitu od neželjene trudnoće na duge staze. I jedna i druga zaštita su delotvorne ukoliko se primenjuju u skladu sa preporukama lekara.

Ženske priče | Razlika između hitne i redovne kontracepcije

Pojam kontracepcije obuhvata sve metode i sredstva koja za cilj imaju zaštitu od neželjene trudnoće. Svi metodi kontracepcije su efikasni, ali nijedan nije stopostotan. Efikasnost se izražava u šansi da se tokom redovnog korišćenja određene vrste kontracepcije ostane u drugom stanju. Ukoliko se ne koristi  nijedan metod kontracepcije više od 80% seksualno aktivnih žena ostaće u drugom stanju u roku od godinu dana. Efikasnost nekih metoda zavisi od toga da li se pravilno koriste. Na primer – oralna kontraceptivna tableta je efikasna u više od 99% slučlajeva, ako se koristi pravilno, ali ako se preskoči jedna tableta, postaje manje efikasna. Isto važi i za hitnu kontracepciju, ukoliko popije u roku od 72 sata od neželjenog odnosa.

Kada odabirate metod kontracepcije razmislite o njenoj efikasnosti, mogućim rizicima i nuspojavama, planovima za buduće trudnoće, šta očekujete od metoda i da li imate neko stanje koje može da umanji njeno dejstvo ili dovede do komplikacija.

PRIRODNA METODA
Ovaj način je veoma nepouzdan i ukoliko se on koristi, izmedju 1 i 9% žena če ostati u drugom stanju. Prednost je da nema nuzefekata niti rizika po zdravlje, a mane da je veoma nepouzdan.

Metoda plodnih i neplodnih dana je veoma nepouzdana jer se zasniva na postojanju plodnih dana, od 10-17-og dana ciklusa, na osnovu termina moguće ovulacije i nepolodnih, što je ostatak ciklusa. Medjutim, pošto ciklusi ne moraju biti redovni, a čak i kada jesu redovni, ovulacija ne mora biti uvek u isto vreme, a i dužina života spermatozoida može biti različita.

Metoda „bazalne temperature“ bazira se na određivanju jutarnje temperature odmah nakon spavanja, a pre ustajanja, jer u drugoj fazi menstrualnog ciklusa, nakon ovulacije, zbog skoka progesterona  temperatura žene postaje viša bar za 0,3 C stepeni. Da bi se povećala efikasnost ovog metoda merenje se redovno mora vršiti bar 3 meseca, u cilju tačnijeg određenja momenta ovulacije, a siguran period je,  teorijski, nakon skoka temperature.

Metod određivanja kvaliteta cervikalne sluzi –oko ovulacije cervikalna sluz postaje providna i rastegljivija, što se najbolje vidi pri brisanju.

Prekinuti odnos – se, nažalost, često koristi, a predstavlja vađenje penisa iz vagine pre ejakulacije. Veoma je nesigurna metoda, zbog toga što i pre ejakulacije može doći do izbacivanja manje količine  spermatozoida.

Ako se mora koristiti samo prirodni metod kontracepcije, najbolje je kombinovati merenje bazalne temperature i praćenje kvaliteta cervikalne sluzi.

KONTRACEPTIVNE PILULE
Kontraceptivne pilule sadrže hormone koji sprečavaju da dođe do ovulacije. Ovi hormoni deluju i drugim mehanizmima koji smanjuju mogućnost začeća – zgušnjavaju cervikalnu sluz što smanjuje  mogućnost spermatozoidima da uđu u matericu, sluzokoža materice postaje istanjena, te je mnogo manja verovatnoća da se oplođena jajna ćelija usadi.

Pouzdanost terapije – Pouzdanost oralnih kontraceptivnih pilula je velika, oko 99%, ali se moraju uzimati redovno. Neredovnom upotrebom pouzdanost pada na oko 92%. Da bi bila u potpunosti efikasna u  sprečavanju trudnoće, pilula se mora uzimati svaki dan u isto vreme.

Način upotrebe – Svaka vrsta pilula sadrži uputstvo za upotrebu koje morate obavezno pročitati pre nego što počnete da pijete. Većina pilula počinje da se uzima prvog dana menstrualnog ciklusa, pije se 21  dan, potom se pravi pauza od 7 dana (kada bi trebalo da nastupi krvarenje), i nakon tih 7 dana se počinje sa novom kutijom.

„Zaboravljena“ pilula je ona sa čijim se uzimanjem zakasnilo 12 ili više sati u odnosu na uobičajeno vreme korišćenja. U tim situacijama se različito postupa u zavisnosti od toga u kojoj nedelji korišćenja se  to dogodilo. Svaka vrsta pilula ima uputstvo za upotrebu kojeg se treba pridržavati u takvim slučajevima, ali za sve je zajedničko da se mora koristiti dodatna zaštita, uglavnom prezervativ u ovakvim  slučajevima. Određeni lekovi mogu da umanje dejstvo pilule, pa se u tim slučajevima preporučuje dodatna zaštita.

Dejstva oralne kontracepcije – Sem sprečavanja neželjene trudnoće, oralna kontracepcija može se koristiti i u druge terapijske svrhe – za odlaganje menstrualnog ciklusa, regulaciju menstrualnog ciklusa,  u slučajevima bolnih menstruacija, u tretmanu problematične kože i pojačane maljavosti i hormonskog disbalansa.

Bezbednost terapije – U većini slučajeva, pilula je bezbedna za upotrebu, ali u odredjenim slučajevima treba biti oprezan – postoji rizik od nastajanja duboke venske tromboze, srčanog udara i ishemičkih  neuroloških epizoda. U rizičnu grupu spadaju žene starije od 35 godina, pušači i žene koje imaju visoke faktore rizika za nastajanje kardiovaskularnih bolesti – visok holesterol, hipertenzija i dijabetes. Pre  započinjanja korišćenja pilula, svaka žena se mora konsultovati sa svojim ginekologom i, ukoliko je potrebno, uraditi neophodne analize kako ne bi došlo do komplikacija.

Neželjena dejstva – U prvih nekoliko meseci uzimanja pilula može da se desi tačkasto krvavljenje u sredini ciklusa, što nije zabrinjavajuće s obzirom da je to normalna pojava pri privikavanju organizma na  hormone. Ostale nuzpojave su minimalne, retko se dešavaju, a obuhvataju glavobolju, napetost dojki, mučninu, neredovno krvavljenje, gojaznost, izostanak menstruacije, maljavost i smanjenje libida.

URGENTNA KONTRACEPCIJA („PILULA ZA JUTRO POSLE“)
Urgentna kontracepcija se koristi u prva 72 sata nakon nezaštićenog seksualnog odnosa u cilju sprečavanja trudnoće. Deluje kao kontraceptivna pilula koja se koristi u redovnoj kontracepciji, sprečava  ovulaciju i usađivanje jajne ćelije u matericu.

U zavisnosti od vrste, u pakovanju se nalaze jedna ili dve pilule, koje bi trebale da se popiju što pre nakon odnosa, a najkasnije do 72 sata. Sledeća menstruacija može doći u očekivano vreme, ali i ranije, ali  ako izostane, obavezno se morate javiti lekaru, da se isključi trudnoća.

Korišćenjem ove vrste kontracepcije znatno se smanjuje šansa začeća, što predstavlja rešenje kada ste zaboravili da upotrebite redovnu kontracepciju ili ukoliko je došlo do pucanja prezervativa za vreme  odnosa.

Pilula za jutro posle nije metod redovnog planiranja porodice i zbog toga je ne treba tako koristiti. Predviđena je da se koristi retko, samo u urgentnim situacijama, ali s druge strane, ako je došlo do situacije u  kojoj je neophodna terapija, bolje je uzeti, jer ima mnogo manje neželjenih dejstava i zdravstvenih rizika u poređenju sa prekidom trudnoće.

Autorizacija: dr Jasmina Mašović, specijalista ginekologije i akušerstva

 

Zapratite nas:
FB: https://www.facebook.com/zenskeprice.rs
INST: https://www.instagram.com/zenskeprice.rs/

 

 

SPONZORISAO

Ženske priče | Razlika između hitne i redovne kontracepcije

Ženske priče | Razlika između hitne i redovne kontracepcije

 

Ovo je priča o nonprofit platformi koja za cilj ima da edukuje i ujedini žene svih godina u borbi za žensko zdravlje.

PRATITE NAS