Kako da najbezbolnije prođete kroz menopauzu?

Menopauza označava poslednju menstruaciju u životu žene i kraj njenog reproduktivnog perioda u proseku nastupa između 45 i 55 godine života. Ukoliko menopauza nastupi ranije, onda je reč o ranoj ili prevremenoj menopauzi.

Pripremile smo vam zanimljivu priču kako da prođete bez tegoba.

Ženske priče | Kako da najbezbolnije prođete kroz menopauzu?

Simptomi menopauze nastaju kao posledica naglog pada hormona estrogena i prvi problem koji se javlja su neredovni ciklusi, dok pad nivoa progesterona dovodi do produženih i bolnih menstruacija. Prvi simptom je umor (iscrpljenost) prisutan kod oko 90% žena, zatim poremećaji spavanja (nesanica) u oko 75% slučajeva.

Manifestacije su brojne i različite: vazomotorni simptomi ( valunzi, noćno znojenje, nesanica, lupanja srca, parestezije), fizički simptomi (glavobolja, umor), psihički simptomi ( promene raspoloženja, anksioznost, gubitak memorije, gubitak koncentracije, iritabilnost, depresija), urogenitalni simptomi (disfunkcionalna krvarenja, atrofija genitalnog trakta, gubitak libida, uretralni sindrom), oboljenja koštano – zglobnog sistema (osteoporoza, artralgije – bolovi u zglobovima), kardiovaskularna oboljenja (ishemijska bolest srca, tromboze).

Najkarakterističniji simptom je toplotni talas ili valung, odnosno iznenadno crvenilo kože lica, vrata i grudi koje je praćeno osećajem intenzivne vrućine, a završava se profuznim znojenjem.

Važni pojmovi vezani za menopauzu

Perimenopauza
Već nekoliko godina pre poslednje menstruacije počinje opadanje reproduktivne sposobnosti, odnosno slabljenje funkcije jajnika što se ispoljava kao poremećaj menstrualnih ciklusa i pojava određenih tegoba. Ovaj period do poslednje menstruacije se naziva perimenopauza.

Menopauza
Menopauza označava poslednju menstruaciju u životu žene i kraj njenog reproduktivnog perioda. Veštačka menopauza je gubitak menstrualnih ciklusa usled operativnog zahvata kojim se uklanjaju jajnici i zahteva hormonalnu supstituciju.

Postmenopauza
Nakon poslednje menstruacije, odnosno menopauze, nastupa period postmenopauze.

Klimakterijum
Klimakterijum obuhvata period perimenopauze, menopauzu i period postmenopauze, dakle kompletan period gašenja reproduktivne funkcije žena.

Dijagnoza se postavlja se na osnovu anamneze, kliničke slike, određivanjem nivoa hormona.

Ispoljavanje i trajanje navedenih simptoma je individualno, moguće je da neko ima sve navedene, dok je moguće i da žena pored poremećaja ciklusa nema nijedan drugi problem. Zato je potrebno svakoj ženi pristupiti pojedinačno i naći način kako prvo navesti žene da pričaju o svojim osećanjima i simptomima menopauze, a onda pronaći način kako omogućiti što kvalitetniji život nefarmakološkim ili farmakološkim merama.

Hormonska supstitucija menopauze olakšava menopauzu i to nadoknađivanjem estrogena u premenopauzalnom periodu koji kontoliše povremene klimakterične simptome i menstrualni ciklus. U perimenopauzalnom periodu estrogeni su pre svega značajni za sprečavanje klimakteričnih tegoba, zatim za sprečavanje osteoporoze i zaštitu kardiovaskularnog sistema. U postmenopauzalnom periodu primarni značaj estrogena je u prevenciji osteoporoze i zaštiti kardiovaskularnog sistema.

Farmakološka terapija
Terapija lekovima se svodi na upotrebu estrogenih preparata, nadoknadu estrogena koji se sve manje produkuje u organizmu. Zamena estrogena ili alternativni tretman drugim pomoćnim lekovitim sredstvima, treba da se sprovodi u dogovoru sa ginekologom ili endokrinologom, koji treba da odabere najadekvatniji terapijski model za svaku pacijentkinju pojedinačno, uzimajući u obzir godine, zdravstveno stanje i očekivanja pacijentkinje.

Hormonska zamenska terapija (HST- hormonska supstituciona terapija) se može uzimati oralno, u obliku transdermalnog spreja ili flastera, krema ili putem injekcija. Po sastavu može da sadrži čisti estrogen ili kombinaciju estrogena i gestagena. Kada god je moguće prednost se daje transdermalnim putevima primene zbog boljeg bezbednosnog profila.

Terapija može da bude ciklična, sa povremenim pauzama, ili kontinuirana, odnosno bez prekida. Stanja kod kojih je kontraindikovana upotreba estrogenih hormona su karcinom dojke, teška hepatalna stradanja, duboka venska tromboza i druge ređe bolesti. Za sva ova stanja potrebno je odrediti korist od terapije u odnosu na pridružene bolesti.

Autorizacija priče: dr Tatjana Popović, specijaliste ginekologije i akušerstva.

 

Zapratite nas:
FB: https://www.facebook.com/zenskeprice.rs
INST: https://www.instagram.com/zenskeprice.rs/

 

 

SPONZORISAO

Ženske priče | Kako da najbezbolnije prođete kroz menopauzu?

Ženske priče | Kako da najbezbolnije prođete kroz menopauzu?

 

Ovo je priča o nonprofit platformi koja za cilj ima da edukuje i ujedini žene svih godina u borbi za žensko zdravlje.

PRATITE NAS