Kako da održite higijenu intimne regije i sprečite razvoj gljivica i bakterija tokom zime?

Pravilna intimna higijena je veoma važna i zato vam preporučujemo da koristite specijalne preparate koji će vam pružiti osećaj svežine i zaštitiće vas od infekcija.

Ženske priče | Kako da održite higijenu intimne regije i sprečite razvoj gljivica i bakterija tokom zime?

Intimna regija žena ima sebi svojstvenu mikrobiološku ravnotežu, koju zovemo vaginalna flora. Ovo znači da mnoge bakterije i gljivice žive na vaginalnoj sluzokoži u ravnoteži, ne izazivajući bolest. Ukoliko se ova ravnoteža poremeti, može se javiti svrab, peckanje, sekret i druge tegobe, a sredina postaje podložnija mikrobima iz spoljne sredine.

Redovna nega intimne regije veoma je važna za zdravlje svake žene, posebno tokom menstrualnog ciklusa i nakon sportskih aktivnosti, kada raste mogućnost za dobijanje bakterijskih i gljivičnih infekcija. Svrab i crvenilo intimne regije mogu da se spreče svakodnevnim održavanjem higijene adekvatnim proizvodima. Sve ovo je posebno važno tokom zimskih dana kada je koža osetljivija, ali i kada nosimo više slojeva odeće koja može da dodiruje naše intimne regije.

Pripremile smo vam nekoliko saveta za ovu zimu:

Izbegavajte sapun
Zbog poremećaja pH vrednosti nastaju iritacije i upale. Do toga najčešće dolazi usled pada nivoa hormona estrogena, posebno u doba menopauze, zbog korišćenja agresivnih sapuna ili preparata za tuširanje, terapije antibioticima, bakterijskih i gljivičnih infekcija.

Koristite blage preparate
Običan sapun i preparati za tuširanje imaju alkalnu pH vrednost koja narušava prirodni odbrambeni mehanizam vaginalne flore sačinjen od laktobacila i mlečne kiseline. Zbog toga treba da koristite specijalne proizvode za intimnu higijenu koji sadrže blago kiselu pH vrednost 4,5, pa pomažu u ublažavanju iritacija i pružaju dugotrajan prijatan osećaj i zaštitu.

Nikada nemojte koristiti gelove za tuširanje i za intimnu regiju, jer njihov pH je prilagođen pH vrednosti kože, a to je oko 5,5, a pH intimne regije je 3,8 odnosno 6,8 kod žena u postmenopauzi. U periodu menstruacije posebno je bitna redovna higijena, jer se na taj način smanjuje mogućnost razvoja bakterija i gljivica. Tampone menjajte često, na svaka 2-3 sata, a noću ih zamenite ulošcima. Ulošci bi trebalo da budu od prirodnih materijala, mogu se koristiti malo duže, 4-5 sati, ali je poželjno menjati ih i češće jer krv, koja se na njima skuplja, pogoduje razvoju bakterija. Dnevne uloške koristite samo u slučaju nužde.

Za vaginalno ispiranje možete koristiti i žalfiju, neven, hajdučku travu, kantarion

Ove biljke sadrže tanine, sluzi i etarska ulja koja deluju antiseptički, protivupalno, fungicidno i adstrigentno. Pomažu i u otklanjanju simptoma, peckanja, svraba, suvoće, za vreme i posle menopauze.

Ako tuširanje ili kupanje niije moguće (kampovanje, duga putovanja i slično), preporučuje se korišćenje intimnih maramica koje ne sadrže sapune/losione, parfem ili jake hemikalije, ali treba znati da one ne mogu biti zamena za pranje.

Ne nosite sintetički veš
Istina je da čipkaste ili satenske gaćice deluju daleko više seksi od običnih pamučnih, ali treba da znate da ovakav veš vašem intimnom zdravlju ne čini baš nikakvu uslugu! Sintetički veš povećava opasnost od nastanka infekcija, upala i iritacija, zato se uvek pre odlučite za pamučne i varijante od prirodnih materijala. Seksi veš ostavite samo i isključivo za posebne prilike, a kada se ,,predstava” za izabrane oči završi, presvucite se u čiste pamučne gaćice.

Neodgovorno uklanjanje dlačica
Sređivanje intimne regije u smislu uklanjanja dlačica je svakako jedna od osnova nege ovog područja. Ipak, i to morate raditi na pravi način inače sav trud pada u vodu i dobijate samo gomilu nepoželjnih kontraindikacija! Ako se brijete, brijače menjajte što češće  koristite kvalitetnije. Izbegavajte kreme za brijanje jer sadrže agresivne sastojke koji baš kao i sapuni i kupke isušuju kožu intimne regije i narušavaju njenu pH vrednost. Ako se depilirate u salonima, dobro se raspitajte koji su najsigurniji u smislu higijene i kvaliteta usluge i kad nađete provereno dobar ne menjajte ga bez obzira na cenu njihove usluge.

Vaše reproduktivno zdravlje je neprocenljivo!

Autorizacija priče: dr Zoran Cakić

 

Zapratite nas:
FB: https://www.facebook.com/zenskeprice.rs
INST: https://www.instagram.com/zenskeprice.rs/

 

SPONZORISAO

Ženske priče | Kako da održite higijenu intimne regije i sprečite razvoj gljivica i bakterija tokom zime?

Ženske priče | Kako da održite higijenu intimne regije i sprečite razvoj gljivica i bakterija tokom zime?

 

Ovo je priča o nonprofit platformi koja za cilj ima da edukuje i ujedini žene svih godina u borbi za žensko zdravlje.

PRATITE NAS