Šta je reverzibilna dugotrajna kontracepcija tj. hormonska spirala?

Kontracepcija je skup metoda i postupaka koje imaju za cilj privremeno sprečavanje nastanka neželjene trudnoće, a da bi ona bila uspešna potrebno je poznavati karakteristike, prednosti i mane kontracepcije.

Ženske priče | Šta je reverzibilna dugotrajna kontracepcija tj. hormonska spirala?

U 20. veku su se pojavile prve prave metode kontracepcije i od tada do danas napredovao je njihov razvoj jer su bili sve veći zahtevi za bezbednijim i efikasnijim metodama. Kako su se razvijale metode, na isti način su se razvijali i mehanizmi delovanja koji se koriste, pa danas imamo dve vrste kontraceptivnih sredstava koja se svode na mehaničke i hormonske kontraceptivne metode. Takođe, u ovo se ubrajaju ona sredstva koja se koriste tokom polnog odnosa, kao i posle toga, do onih koji predstavljaju trajna rešenja za kontracepciju.

Trenutno postoji pet vrsta metoda za kontracepciju i to:

 • prirodne metode: kalendarska metoda, Oginova metoda, ispitivanje cervikalne sluzi, merenje bazalne temperature…
 • mehaničke metode: kondom, dijafragma, cervikalna kapa, femidom (kondom za žene), spermicidi, intrauterusni uložak (spirala)…
 • hormonske metode: oralne kombinovane kontraceptivne pilule, oralne gestagenske kontraceptivne pilule, kontraceptivni flasteri, implant…
 • postkoitalna kontracepcija (posle polnog odnosa): kombinovani estrogensko- progesteronski preparati, samo progesteron, antiprogesteronski preparati, postkoitalna insercija unutarmaterničnog uloška.
 • sterilizacija: trajan, nepovratan metod sprečavanja trudnoće za šta je potrebno opezno doneti odluku.

U ovoj priči osvrnućemo se na hormonsku metodu kontracepcije i to hormonsku spiralu koja je kao metoda uvedena tokom 1980-ih godina, a do danas je postala jedna od najefikasnijih i najčešće korišćenih.

Spirala kao metod intrauterine kontracepcije pruža pouzdanu zaštitu od neželjene trudnoće. Njena efikasnost iznosi čak 99%, dok je period zaštite oko 5 godina. Može se postaviti i odmah posle porođaja, a veoma je važno imati redovne lekarske kontrole i to najmanje jednom godišnje.

Hormonska spirala je plastični uložak u obliku slova T i veličine samo nekoliko centimetara. Postavlja se u matericu i sadrži manju količinu levonorgestrela – progestinskog hormona koji se postupno otpušta i zaslužan je za efikasnost spirale. Na ovaj način minimalna količina dospeva u krv, dok većina hormona ostaje lokalno gde i ostvaruje svoju funkciju. Kontraceptivna uloga se postiže tako što se zgrušavanjem cervikalne sluzi onemogućava prolazak spermatozoida kroz cerviks i matericu gde mi moglo doći do oplodnje. Pored toga, hormonska spirala stanjuje sluzokožu materice (endometrij) čime se može sprečiti implantacija tj. prihvatanje oplođene jajne ćelije, dok kod nekih žena može sprečiti ovulaciju.

Prednosti hormonalne spirale:

 • Efikasnost veće od 99%
 • Može se koristiti brzo nakon porođaja ili tokom dojenja
 • Dugotrajna zaštita
 • Jednostavan postupak postavljanja
 • Reverzibilnost metode – očuvana plodnost nakon uklanjanja
 • Ne povećava telesnu težinu
 • Smanjuje menoragije (prekomerno menstrualno krvarenje)

Kao sporedne pojave mogu da se pojave glavobolje, akne i osetljivost dojki, kao i bol u području karlice.

Postavljanje spirale odvija se u ginekološkoj ordinaciji kao rutinski postupak bez anestezije i rezova – unosi se kroz rodnicu i cerviks i postavlja u matericu pri čemu taj proces traje samo nekoliko minuta. Tokom postupka kod nekih žena javlja se nelagoda i bol u karličnom području, a nakon četiri do šest nedelja potrebna je kontrola kako bi se osiguralo da je spirala ostala na postavljenom mestu.

Posebno održavanje spirale nije potrebno, dok je jednom mesečno potrebno proveriti da li je spirala na svom mestu, što je jednostavan postupak. Hormonsku spiralu je moguće izvaditi u bilo kojem trenutku pri čemu odmah dolazi do trenutnog povratka plodnosti!

Autorizacija priče: dr Zoran Cakić

 

Zapratite nas:
FB: https://www.facebook.com/zenskeprice.rs
INST: https://www.instagram.com/zenskeprice.rs/

 

SPONZORISAO

Ženske priče | Šta je reverzibilna dugotrajna kontracepcija tj. hormonska spirala?

Ženske priče | Šta je reverzibilna dugotrajna kontracepcija tj. hormonska spirala?

 

Ovo je priča o nonprofit platformi koja za cilj ima da edukuje i ujedini žene svih godina u borbi za žensko zdravlje.

PRATITE NAS