Kako se pravilno primenjuje lokalni antimikotik?

Gljivične infekcije kod žena veoma su prisutne, a neka istraživanja kažu da će u toku života čak 3 od 4 žene bar jednom imati vulvo-vaginalnu kandidijazu (VVC). U najvećem broju slučajeva, za infekciju će biti kriva gljivica Candida albicans.

Pročitajte priču i saznajte kako da se zaštitite…

Ženske priče | Kako se pravilno primenjuje lokalni antimikotik?

Kandida (candida) je gljivica, oblik kvasca koja se obično nalazi usnoj šupljini, ždrelu, na jeziku, u nosu, sputumu, bronhijama, plućima, digestivnom traktu, urinu, ušima, u vaginalnom delu, spolja na koži, na noktima, u krvi… Najrasprostranjeniji sojevi Candide su Candida albicans, Candida glabrata i Candida tropicalis, a do infekcije tj. prekomernog umnožavanja gljivice kandide dolazi kada je iz određenih razloga poremećena imunološka ravnoteža, kao i zbog nekih spoljašnjih uticaja.

Kandidijaza (bolest koju izaziva kandida) je skoro uvek posledica autoinfekcije tj. infekcije gljivicama koje normalno nastanjuju čovekov organizam i koje se iz određenih razloga, u određenom trenutku počnu intenzivno razmnožavati.

Postoje različita mesta gde se kandida može nastaniti i razmnožavati i to su u ustima, u crevima, u sistemu za varenje, a mi ćemo vam u ovoj priči objasniti sve o genitalnoj kandidijazi.

Kod ove vrste se uglavnom kod žena javlja peckanje i svrab polnog organa i pojačan sekret koji je najčešće bele boje, siraste teksture. Crvenilo je znak upale, a vagina je prekrivena belim sirastim kolonijama gljivice. Kod muškaraca se uglavnom ne javljaju simptomi i oni su takozvani asimptomatski nosioci. Mogu se javiti bele naslage na glansu penisa i prepucijumu, a može se javiti i sekret iz mokraćne cevi. Simptomi genitalne kandidijaze su pogotovo izraženi nakon polnog odnosa jer trenje dodatno pojačava osećaj peckanja i svrab. Kod žena se nakon polnog odnosa može javiti i bol, dok se svrab može prošriti i na područje oko vaginalne regije.

Terapija se može sprovoditi antimikoticima, i može biti sistemska ili lokalna. Prednost se daje lokalnoj terapiji jer je efikasnost između lokalne I sistemske terapije uporediva a bezbednost pri primeni lokalne terapije je veća.

Na tržištu Srbije lokalni antimikotici mogu biti u farmaceutskom obliku vaginalnog krema, vaginalne tablete, vagitorije ili vaginalne kapsule. Ovi lekovi su namenjeni za vaginalnu upotrebu. Formulacija vaginalnog krema omogućava primenu u bilo koje doba dana (najbolje uveče pred spavanje), kao i produženo i kontinuirano oslobađanje krema u toku nekoliko dana. Jednodozni, prethodno napunjen, aplikator za jednokratnu upotrebu, sadrži vaginalni krem. Preporučena doza je jedan napunjeni aplikator primenjen duboko unutar vagine, odjednom. Potrebno je pažljivo ubaciti aplikator u vaginu, onoliko duboko koliko vam je to prijatno. Polako pritisnuti klip kako biste istisnuli krem u vaginu. Na kraju treba ukloniti ispražnjeni aplikator iz vagine i baciti ga.

Svakako imajte na umu da je dijagnozu potrebno da uspostavi lekar ginekolog ispitivanjem vaginalnog sekreta mikroskopski i/ili u kulturi ćelija, a ne nikako samostalno ili preko interneta.

Ukoliko klinički simptomi traju, potrebno je ponoviti mikrobiološki test, kako bi se isključilo postojanje drugog patogena i potvrdila postavljena dijagnoza. Ukoliko se tokom primene leka jave preosetljivost ili iritacija, potrebno je prekinuti primenu leka.

O indikacijama i reakcijama na lek, obavezno je da se posavetujete sa vašim  lekarom ginekologom ili farmaceutom.

Zapratite nas:
FB: https://www.facebook.com/zenskeprice.rs
INST: https://www.instagram.com/zenskeprice.rs/

 

SPONZORISAO

Ženske priče | Kako se pravilno primenjuje lokalni antimikotik?

Ženske priče | Kako se pravilno primenjuje lokalni antimikotik?

 

Ovo je priča o nonprofit platformi koja za cilj ima da edukuje i ujedini žene svih godina u borbi za žensko zdravlje.

PRATITE NAS