Koji su simptomi sindroma policističnih jajnika (PCOS)?

Broj jajnih ćelija (oocita), kao i njihov kvalitet opadaju sa godinama života, a naročito posle 35. godine, čime se povećava rizik od neplodnosti.

Ukoliko ne dođe do trudnoće nakon godinu dana normalnih seksualnih odnosa bez zaštite, odnosno nakon 6 meseci u slučaju starosti preko 35 godina, postoji mogućnost za neplodnost i uzroci se moraju istražiti. U nastavku priče otkrijte šta su mogući uzroci i šta je PCOS…

Ženske priče | Koji su simptomi sindroma policističnih jajnika (PCOS)?

Uzroci neplodnosti mogu biti različiti i uglavnom su zdravstveni problemi kod žena u 1/3 slučajeva, zdravstveni problemi kod muškaraca u 1/3 slučajeva, dok su kod preostale 1/3 istovremeno prisutni zdravstveni problemi kod oba pola. Kad su uzroci neplodnosti kod žena u pitanju, u 35% slučajeva je reč o problemima sa ovulacijom, kod drugih 35% je u pitanju prohodnost jajovoda (Falopijevih tuba), kod 20% uzrok su endometrioze, a kod 10% su to drugi poremećaji.

U mnogim slučajevima, uzrok neplodnosti je PCOS ili smanjen kvalitet jajnih ćelija.

Ako kvalitet jajnih ćelija nije zadovoljavajući, ili ako je dijagnostikovan PCOS, ne treba da odustanete od želje za dobijanjem potomstva!

Šta je PCOS?
Sindrom policističnih jajnika (PolyCystic Ovary Syndrome, PCOS) je složeno stanje koje karakteriše povišen nivo androgenih hormona, neredovne menstruacije, izostanak menstrualnog krvarenja ili male ciste na jednom ili oba jajnika. Takođe je poznat i pod nazivom Štajn-Leventalov sindrom ili hiperandrogena hronična anovulacija. Androgeni hormoni predstavljaju grupu polnih hormona koju čine testosteron, dihidrotestosteron i androstendion. Ovi hormoni se u većim količinama stvaraju u organizmu muškaraca, ali su u izvesnoj meri prisutni i u organizmu žena. Sindrom policističnih jajnika tj. PCOS je čest uzrok poteškoća sa začećem.

Studije su pokazale da jedna trećina žena sa PCOS-om i prekomernom telesnom težinom, gubitkom telesne težine uz redovno vežbanje i zdravu ishranu može da povrati hormonski balans, što se odlikuje normalizacijom ovulacije, uspešnim pucanjem folikula i rešavanjem problema insulinske rezistencije.

Tačan uzrok PCOS-a je nepoznat, ali se zna da nastaje usled složenih hormonskih ili metaboličkih poremećaja i najvećim delom se dovodi u vezu sa insulinskom rezistencijom. Ovi faktori vremenom dovode do povećane proizvodnje androgenih hormona od strane jajnika, što utiče na sazrevanje folikula u toku ciklusa i posledično ovulaciju. Jajne ćelije ne sazrevaju u potpunosti, dok zidovi jajnika zadebljavaju, što onemogućava oslobađanje jajnih ćelija iz folikula i dovodi do formiranja cističnih struktura. Sve navedeno se ispoljava kroz poremećaje menstrualnog krvarenja, izostanak ovulacije i, u konačnom ishodu, neplodnost.

Kod žena čiji bliski rođaci imaju PCOS postoji veća verovatnoća za pojavu tog sindroma.

PCOS je složeno stanje čija terapija može biti izazovna, ali uz primenu odgovarajućih preparata simptomi mogu biti eliminisani ili smanjeni. Svrha terapije je kontrola insulinske rezistencije, regulisanje nivoa muških polnih hormona (postizanje balansa hormona – smanjujući ih na fiziološke vrednosti) i podsticanje pucanja folikula, odnosno ovulacije i samim tim ponovno uspostavljanje plodnosti.

Mogući simptomi PCOS-a su:

 • smanjena plodnost – poteškoće sa začećem
 • neredovne menstruacije ili izostanak menstruacija
 • neredovna ovulacija ili izostanak ovulacija.
 • povišen nivo insulina u krvi
 • insulinska rezistencija
 • cistični ili uvećani jajnici, što je potvrđeno od strane ginekologa

Drugi simptomi:

 • problemi sa telesnom težinom – prekomerna telesna težina, brzo dobijanje na telesnoj težini, poteškoće sa gubitkom telesne težine
 • problemi sa kožom – masna koža, akne, akantoza (stanje koje karakteriše pojačana pigmentacija kože na pregibnim površinama, kao što je npr. pazuh)
 • dlakavost po licu ili telu (hirzutizam)/opadanje kose
 • povišen krvni pritisak

Kako se postavlja dijagnoza?
Ne postoji jedan specifičan test pomoću kojeg se postavlja dijagnoza PCOS-a. Pitanja koja se tiču menstrualnog ciklusa, promena u telesnoj težini, promena na kosi i koži, porodične istorije bolesti, ponekad opšti lekarski pregled i laboratorijski testovi, mogu biti od pomoći vašem lekaru da postavi dijagnozu PCOS-a i isključi druge uzroke Vaših simptoma. Kako su simptomi složeni, da bi se postavila tačna dijagnoza potrebno je uzeti uzorak krvi i uraditi hormonske testove i ginekološki ultrazvuk.

Dijagnostikovanje PCOS-a se zasniva na tzv. „Roterdamskom“ kriterijumu. Dijagnoza se može postaviti ako su prisutna najmanje dva od tri od navedenih simptoma:

 1. neredovne menstruacije ili delimični ili potpuni izostanak menstruacija – ukazuje da u jajnicima ne dolazi do redovne ovulacije
 2. klinički (npr. prekomerna telesna težina) i/ili biohemijski znaci hiperandrogenizma – laboratorijski testovi pomoću kojih se mere nivoi androgenih hormona (npr. testosterona) i vrši skrining na dijabetes ili visok nivo holesterola
 3. ultrazvučno potvrđen PCOS – ultrazvučnim pregledom se može uočiti veliki broj cisti u jajnicima (policistični jajnici). Ciste u ovom slučaju čine nedovoljno razvijeni folikuli sa nezrelim jajnim ćelijama.

Posledice PCOS-a
Tokom vremena, povećava se rizik od nastanka dijabetesa tipa 2, dijabetesa u trudnoći (gestacijskog dijabetesa), povišenog nivoa holesterola u krvi i, moguće, povišenog krvnog pritiska. PCOS je takođe identifikovan kao faktor rizika povezan sa dijabetesom tipa 2. Ovi problemi mogu takođe povećati rizik od komplikacija u trudnoći ili pojave tumorskih oboljenja i kardiovaskularnih problema kasnije u životu. Ako prepoznate kod sebe bilo koje od ovih simptoma, molimo vas da posetite svog lekara ili ginekologa koji će najpreciznije utvrditi o čemu je reč, pa samim tim povećati i mogućnost za začeće.

Pročitajte više o dodacima ishrani i samom PCOS-u.

Izvor: RICHTER CycleBalance®

Zapratite nas:
FB: https://www.facebook.com/zenskeprice.rs
INST: https://www.instagram.com/zenskeprice.rs/

 

SPONZORISAO

Ženske priče | Koji su simptomi sindroma policističnih jajnika (PCOS)?

Ženske priče | Koji su simptomi sindroma policističnih jajnika (PCOS)?

 

Ovo je priča o nonprofit platformi koja za cilj ima da edukuje i ujedini žene svih godina u borbi za žensko zdravlje.

PRATITE NAS