Da li je pilula za jutro posle aboritiv?

Hitna kontracepcija poznata kao i pilula za jutro posle preporučuje se u slučaju nezaštićenog polnog odnosa ili neuspeha kontraceptivne metode u cilju sprečavanja nastanka neželjene trudnoće bez obzira da li je u toku menstrualni ciklus.

Postoje različite dileme u vezi sa korišćenjem ove pilule i u nastavku priče smo pripremili razrešenje nedoumica…

Ženske priče | Da li je pilula za jutro posle aboritiv?

Uzroci neplodnosti mogu biti različiti i uglavnom su zdravstveni problemi kod žena u 1/3 slučajeva, zdravstveni problemi kod muškaraca u 1/3 slučajeva, dok su kod preostale 1/3 istovremeno prisutni zdravstveni problemi kod oba pola. Kad su uzroci neplodnosti kod žena u pitanju, u 35% slučajeva je reč o problemima sa ovulacijom, kod drugih 35% je u pitanju prohodnost jajovoda (Falopijevih tuba), kod 20% uzrok su endometrioze, a kod 10% su to drugi poremećaji.

Urgentna ili hitna kontracepcija obuhvata nekoliko različitih metoda namenjenih ženskom polu u cilju sprečavanja nastanka trudnoće.

Preparati za hitnu kontracepciju se popularno nazivaju “pilula za jutro posle” ili  “pilula za dan posle”, dok se ovaj način kontracepcije naziva i postkoitalna kontracepcija, jer se primenjuje nakon seksualnog odnosa.

Tradicija urgentne kontracepcije je duga preko 40 godina. Prema procenama američkih stručnjaka, primena metoda kontracepcije može da spreči nastanak preko 1,7 miliona neželjenih trudnoća i 800 hiljada abortusa godišnje samo u Sjedinjenim Američkim Državama.

Šira i adekvatnija primena metoda urgentne kontracepcije tj. pilule za jutro posle zahteva poznavanje osnovnih načina za korišćenje i ograničenja koja postoje pri primeni ove metode.

Kako i kada se koristi tableta za dan posle?
Iako se zove tableta za dan posle, hitnu kontracepciju treba uzeti što pre, a najkasnije 72 sata nakon nezaštićenog seksualnog odnosa. Što se ranije uzme, to je efikasnije delovanje, pa je najefikasnija u sprečavanju trudnoće ukoliko se uzme odmah, odnosno u prva 24 sata. Pilula sadrži  levonorgestrel (sintetski progesteron), isti hormon koji se koristi i u klasičnim kontraceptivnim tabletama, samo je u ovoj piluli prisutan u  većoj dozi. U Srbiji su prisutne 2 vrste pilule za jutro posle. Obe sadrže hormon levonorgestrel u istoj dozi, razlika je što mogu biti u formi 1 tablete ili 2 tablete. Ukoliko niste sigurni koliko ima još vremena da popijete izračunajte vreme ovde.

Kako tableta za dan posle deluje?
Hormon levonorgestrel, aktivni sastojak ove tablete deluje tako što sprečava/odlaže ovulaciju.

Ova tableta nije efikasna kada otpočne proces implantacije, odnosno nakon 3 dana od rizičnog odnosa. Statistički, ova tableta sprečava trudnoću u 95% unutar prvih 24 sata, 85% između 24 i 48 sati i 58% između 48 i 72 sata.

Ono što je najvažnije, pilula za jutro posle tj. hitna kontracepcija nije aboritiv i ukoliko je jajna ćelija već oplođena, pilula neće imati nikakvo dejstvo.

Levonorgestrel ne bi trebalo primenjivati kod trudnica ali njegova primena nema negativan uticaj na tok i ishod trudnoće.

Važne napomene:
Pilula za dan posle je namenjena da se primenjuje povremeno, u slučaju potrebe za hitnom kontracepcijom. Ne treba da se koristi umesto redovne kontracepcije. Za redovnu oralnu kontracepciju je važno da posetite svog ginekologa.

Zapratite nas:
FB: https://www.facebook.com/zenskeprice.rs
INST: https://www.instagram.com/zenskeprice.rs/

 

SPONZORISAO

Ženske priče | Da li je pilula za jutro posle aboritiv?

Ženske priče | Da li je pilula za jutro posle aboritiv?

 

Ovo je priča o nonprofit platformi koja za cilj ima da edukuje i ujedini žene svih godina u borbi za žensko zdravlje.

PRATITE NAS