Kolagen i kafa. Da li idu zajedno?

Tržište dodataka kolagena doživelo je nagli porast tokom poslednjih nekoliko godina. Koliko su spojive ove dve stvari?

Kolagen ima prednosti u smislu poboljšanja tena kože i smanjenja bolova u zglobovima, međutim u poslednje vreme je trend dodavanje kolagena u kafu. U nastavku saznajte da li je to zdravo.

Ženske priče | Kolagen i kafa. Da li idu zajedno?

Kolagen je gust, nerastvorljiv i vlaknast protein koji se nalazi u kostima, mišićima, koži i tetivama. Čini jednu trećinu ukupnih telesnih proteina po težini i postoji mnogo vrsta kolegena. Od 80% do 90% kolagena pronađenog u našem telu čini:

Kolagen tip I: koža, tetive, ligamenti, kosti, dentin i intersticijska tkiva
Kolagen tip II: hrskavica u celom telu, staklasti humor oka
Kolagen tip III: koža, mišići i krvni sudovi

Kako starimo naše telo proizvodi sve manje kolagena što za rezultat ima pad tkiva kože i kostiju i može da dovede do pojave bora, kao i do slabljenja zglobne hrskavice. Kako sprečiti razvoj ovakve situacije? Jednostavnim povećanjem unosa kolagena kroz ishranu ili korišćenjem različitih dodataka ishrani koji sadrže ovaj protein.

Kolagen je glavni telesni protein koji čini glavninu vašeg vezivnog tkiva, poput kože i kostiju. Iako postoje brojni tipovi, najčešći u vašem telu su tipovi I, II i III.

Top 3 potencijalne koristi
Kada koristimo dodavanje kolagen ishrani, ustanovljeno je nekoliko potencijalnih dobrobiti. U nastavku su glavne tri prednosti.

Poboljšanje tonusa kože
S obzirom da naše telo sa starenjem proizvodi manje kolagena, to utiče na elastičnost kože i hidrataciju, što potencijalno dovodi do povećanja bora. Neki ljudi uzimaju dodatke kolagena da bi se suprotstavili ovom procesu, a pojedina istraživanja podupiru ove tvrdnje. Na primer, jedno istraživanje je pokazalo da uzimanje oralnih dodataka kolagena poboljšava elastičnost kože, hidrataciju i gustinu kolagena. Lokalni kolagenski losioni i kreme takođe su popularni, iako prema podacima se pokazalo da nisu toliko efikasni kao oralni suplementi. Međutim, dodatak kolagena može pomoći u smanjenju znakova starenja, poput bora i suvoće kože.

Može ublažiti bol u zglobovima
Hrskavica koja okružuje vaše zglobove sastoji se od kolagenskih vlakana. Zajedno sa smanjenjem nivoa kolagena u koži sa starenjem, unutar hrskavice u celom telu se javljaju strukturne promene. To u nekim slučajevima može dovesti do bolova u zglobovima zbog artritisa, stanja koje karakteriše zapaljenje zglobova. Pojedine studije su pokazale da uzimanje dodatka kolagena može poboljšati simptome bolova u zglobovima izazvanih artritisom.S toga, ako osetite bol u zglobovima, dodavanje proteina kolagena može doneti olakšanje.

Može sprečiti gubitak kostiju starenjem
Naše kosti su takođe sačinjene od proteinskih vlakana kolagena. Kako proizvodnja kolagena opada sa godinama, koštana masa polako opada, što potencijalno dovodi do bolesti kostiju poput osteoporoze. Istraživanja su pokazala da suplementi kolagena mogu pomoći u sprečavanju razgradnje kostiju i povezanih bolesti. Ako imate smanjenu mineralnu gustinu kostiju, dodaci kolagena ⁠ – zajedno sa dovoljnim unosom kalcijuma, vitamina D i fosfora ⁠ – mogu biti vredna investicija koja će pomoći u očuvanju koštane mase.

Suplementi kolagena povezani su sa nekoliko potencijalnih koristi, uključujući poboljšani ten kože, ublažavanje bolova u zglobovima i prevenciju gubitka kostiju.

Dodavanje kolagena u kafu
Različiti trendovi prate sve veću popularnost dodataka kolagena, uključujući dodavanje kolagenih peptida u kafu. Mnogi ovo vide kao idealan način da u svoju ishranu unesu više kolagena. Kako su ovi dodaci prilično neutralnog ukusa lako se mogu dodati hrani i pićima bez značajnog uticaja na njihov ukus.

Ipak, možda se pitate da li dodavanje kolagena u kafu ili druge tople napitke može negativno uticati na ove proteine.

Da li toplota uništava kolagen?
Pri dodavanju kolagena u kafu, glavna briga može biti uticaj viših temperatura na kvalitet dodatka. Generalno, kada su izloženi visokim temperaturama ili kiselim i alkalnim rastvorima, proteini postaju denaturisani, neznatno menjajući svoju strukturu. Ovo je važno jer se kolageni peptidi obično prave izlaganjem životinjskih koža kiselom ili alkalnom rastvoru kako bi se oslobodio kolagen. Zatim se kože kuvaju u vodi na temperaturi do 88°C) da bi se dalje izdvojili kolageni peptidi. To znači da su dodaci kolagena na tržištu u denaturisanom ili blago obrađenom obliku, što poboljšava njihovu apsorpciju u digestivnom traktu.

Ipak, ako su proteini kolagena izloženi još višim temperaturama, može doći do procesa koji se naziva razgradnja, što dodatno razgrađuje protein. U ovom trenutku protein možda neće funkcionisati isto, čineći dodatak beskorisnim. Jedna studija koja je proteine kolagena izlagala temperaturama od 150–420°C primetila je da se njihova početna razgradnja dogodila na oko 150°C. S tim u vezi, kafa se obično kuva na 90–96°C tj.  znatno nižem temperaturnom opsegu.

Dakle, sve dok je vaša kafa ispod 150°C kada dodate kolagen, verovatno neće uticati na njegov kvalitet.

 

Zapratite nas:
FB: https://www.facebook.com/zenskeprice.rs
INST: https://www.instagram.com/zenskeprice.rs/

 

 

SPONZORISAO

Ženske priče | Kolagen i kafa. Da li idu zajedno?

Ženske priče | Kolagen i kafa. Da li idu zajedno?

 

Ovo je priča o nonprofit platformi koja za cilj ima da edukuje i ujedini žene svih godina u borbi za žensko zdravlje.

PRATITE NAS