Kako da održite mozak u kondiciji?

Svakome se ponekad dogodi da zaboravi nešto od aktivnosti, da zaključa vrata, da zaboravi ključeve ili nešto slično, međutim ova zaboravnost tokom godina može da preraste u ozbiljna zdravstvena oboljenja. U nastavku saznajte i o čemu je reč.

Ženske priče | Kako da održite mozak u kondiciji?

Visok krvni pritisak vremenom uzrokuje neadekvatnu prokrvljenost tkiva mozga. To je dugotrajan proces koji se razvija mesecima ili godinama i postepeno dovodi do pogoršanja kognitivnih funkcija poput pamćenja, koncentracije, sposobnosti učenja, sposobnosti rešavanja problema i tečnog govora. Ukoliko se blagovremeno ne leče, visok krvni pritisak i posledično smanjen dotok krvi u mozak, mogu dovesti i do razvoja ozbiljnijih stanja, poput demencije ili moždanog udara (MU).

Neadekvatan dotok krvi u mozak se, između ostalog, manifestuje čestim glavoboljama, zujanjem u ušima, vrtoglavicom, gubitkom ravnoteže i promenama raspoloženja.

Problemi sa pamćenjem, naročito ukoliko se ponavljaju, mogu predstavljati uvod u demenciju. Do pojave ovih simptoma može doći usled stresa, prekomernog konzumiranja alkohola ili pušenja, ali razlog mogu biti i faktori na koje se ne može uticati, kao što su godine života, odnosno starenje. Ipak, najčešći uzrok problema sa pamćenjem je neadekvatan dotok krvi u mozak, koji može nastati kao posledica nelečenog ili neadekvatno lečenog visokog krvnog pritiska.

Problemi sa pamćenjem se relativno često javljaju – iako ne moraju uvek biti povezani sa demencijom, predstavljaju znak upozorenja i razlog za posetu lekaru.

Vrtoglavica se prema svom poreklu može podeliti na perifernu i centralnu. Periferna vrtoglavica je posledica oštećenja slušnog aparata, odlikuje se naglim početkom i kraćim trajanjem i može biti udružena sa drugim simptomima, poput mučnine i povraćanja. Centralna vrtoglavica je posledica organskog ili funkcionalnog poremećaja na nivou mozga, sporije se razvija, ima hroničan tok i uglavnom se javlja samostalno ili praćena glavoboljom. Pored toga što je za osobu koja je iskusi veoma neprijatna, vrtoglavica može dovesti do nestabilnosti i gubitka ravnoteže pri hodu ili u mirovanju i, posledično, padova. Ukoliko Vam se vrti u glavi čak i u mirovanju ili na stabilnoj podlozi, to može biti ozbiljan simptom. Vrtoglavica uvek zahteva ORL i neurološki pregled, koje treba obaviti bez odlaganja.

Glavobolja ponekad muči svakoga. Iako joj se uglavnom ne poklanja mnogo pažnje, ona predstavlja jedan od najčešćih razloga posete izabranom lekaru ili neurologu. Jedan od čestih uzroka sekundarnih glavobolja jeste i nelečen visok krvni pritisak, odnosno hipertenzija. Iako vremenom dovodi do oštećenja krvnih sudova mozga i drugih organa, hipertenzija je oboljenje koje često ne daje simptome, zbog čega se teško otkriva ukoliko osoba ne ide na redovne lekraske preglede.

Usmeravanje pažnje je sposobnost kontinuiranog fokusiranja na specifičnu radnju ili zadatak i predstavlja osnovni preduslov za uspešno obavljanje bilo koje aktivnosti.

Koncentracija, odnosno dugotrajno usmeravanje pažnje, na određenu aktivnost je ključna za akumulaciju znanja i proces učenja. U savremenom društvu poremećaj koncentracije predstavlja ozbiljan socijalni hendikep, koji često isključuje osobu iz radnog procesa i predstavlja značajno ograničenje u njenom privatnom životu. Do narušavanja koncentracije može doći usled procesa ateroskleroze u krvnim sudovima mozga, koji podrazumeva nakupljanje masnoća unutar ovih krvnih sudova i njihovo posledično sužavanje.

Tinitus je medicinski izraz za poremećaj percepcije zvuka, gde osoba opaža zujanje, pištanje, zvonjavu ili šuštanje u ušima, koje ne dolazi iz spoljašnjih izvora. Tinitus nije oboljenje samo po sebi, već predstavlja simptom koji ukazuje na oboljenje slušnog aparata ili neko sistemsko stanje koji dovodi do poremećaja sluha. Bolesti krvnih sudova mozga i visok krvni pritisak sve češće pogađaju mlađe osobe (40-50 godina), dok svaka druga osoba starosti od 60 do 65 godina ima ove probleme.

U nastavku ovde saznajte načine kako da prepoznate i sprečite simptome. Takođe, možete da uradite i jednostavan test i saznate odmah rezultate.

Stoga, ako vam memorija remeti kavalitet života, obavezno se obratite lekaru, kao bi uz prikladne zdravstvene analize došli do uspostavljanja prave dijagnoze. Najčešće je potrebno uraditi fizičke, neurološke i labaratorijske analize, proveriti kognitivne sposobnosti. Često kao uzrok demencije i lošeg pamćenja može biti uzrok hormonske prirode, lose ishrane, nuspojave lekova, stres, anksioznost, depresija, dehidracija, konzumacija alkohola, problem sa snom, povišen krvni pritisak, itd.

Što se tiče ishrane i ona ima veliku funkciju u očuvanju mozga i nervnog sistema. Preporučije se da jedete hranu bogatu vitaminima C, E i B kompleksom, vlaknastu i zrnastu hranu. Konzumirajte hranu siromašnu mastima, manje masna mesa, kako biste bolje kontrolisali holesterol u organizmu.

 

Zapratite nas:
FB: https://www.facebook.com/zenskeprice.rs
INST: https://www.instagram.com/zenskeprice.rs/

 

 

SPONZORISAO

Ženske priče | Kako da održite mozak u kondiciji?

Ženske priče | Kako da održite mozak u kondiciji?

 

Ovo je priča o nonprofit platformi koja za cilj ima da edukuje i ujedini žene svih godina u borbi za žensko zdravlje.

PRATITE NAS