Koliko je opasna anoreksija i kako utiče na reproduktivno zdravlje

Koliko često se pogledate u ogledalo i imate onaj kiseli osmeh? Gledanje u ogledalo tokom tinejdžerskih dana je potpuno normalno jer želimo da znamo da li smo lepi, kako izgledamo i da li ćemo se možda dopasti simpatiji… U stvari, ovo poslednje je nekako najvažnije.

Ogledalce, ogledalce moje… Najlepša na svetu, ko je?

Pripremili smo vam par saveta kako jednostavno održavati težinu tj. kako da budete zadovoljne odrazom u ogledalu, a da ne upadnete u zamku anoreksije koja je opasna po zdravlje generalno, ali i po reproduktivno zdravlje.

Ženske priče | Koliko je opasna anoreksija i kako utiče na reproduktivno zdravlje

Najčešća dva pojma sa kojima se susrećemo svakodnevno su anoreksija i bulimija. Reč je o poremećajima u ishrani koji na različite načine mogu da utiču na naš organizam, a koji su povezani jer predstavljaju suprotnosti i imaju neraskidivu vezu.

Šta je anoreksija?
Anoreksija (lat. Anorexia nervosa) je poremećaj u ishrani kod kojeg je karakteristična niska telesna težina, opsesivan strah od gojenja i potpuno poremećena percepcija i ideja o savršenom telu.

Osobe sa ovim poremećajem na razne načine pokušavaju da dostignu željenu težinu koja je vrlo često nerealna u očima drugih. Pokušaji su različiti; gladovanjem ili povraćanjem posle jela, vežbama do granice iscrpljenosti organizma, korišćenjem raznih preparata ili tableta za mršavljenje, upotreba diuretika (proizvoda koji izbacuju tečnost iz organizma). Ovaj poremećaj u ishrani uključuje psihološke, neurobiološke i sociološke komponente i zbog toga se smatra kompleksnim poremećajem.

Šta je bulimija?
Bulimija (lat. bulimia nervosa) je poremećaj u ishrani kod kjeg je specifična patološka potreba za hranom koja se smenjuje epizodama opsesivnog pražnjenja organizma. Osobe koje pate od bulimije uglavnom imaju osećaj nekontrolisanog unosa hrane, nezasite gladi koja uglavnom prati osećaj krivice posle prejedanja. Posle toga se veštački pravi pražnjenje organizma raznim tabletama, povraćanjem, tabletama za mršavljenje ili diureticima.

U većini slučajeva oni koji pate od bulimije imaju normalnu telesnu težinu ili su gojazne i zbog toga je nekada vrlo teško uočiti ovaj poremećaj.

Smatra se da je ovaj poremećaj u ishrani kompleksan, jer čak 95% osoba koje pate od  bulimije takođe pate i od anksioznosti, depresije i drugih poremećaja.

Postoje dva oblika anoreksije koja se najčešće javljaju i to:

  • Restriktivni tip – Pojedinac je na restriktivnoj dijeti ili se izgladnjuje, a često se bavi i preteranom fizičkom aktivnošću.
  • Purgativni tip – Pored izgladnjivanja osobe sa ovim tipom anoreksije često sprovode čišćenje ono malo hrane koju su pojele i to povraćanjem i upotrebom laksativa i diuretika.

Manifestacija bulimije
Kao i kod anoreksije, osobe koje pate od bulimije su opterećene svojim fizičkim izgledom i telesnom težinom. Razlika između ova dva poremećaja je to što ove osobe imaju potrebu za prekomernim unosom hrane, za prejedanjem, nakon čega dolazi do potrebe za pročišćavanjem od hrane. Čitav život bulimične osobe se vrti oko hrane, oko količine hrane koju će uneti, kada će je uneti i na koji način će očistiti organizam, odnosno izbaciti hranu nakon konzumacije.

Kada se javljaju ovi poremećaji?
Anoreksija je poremećaj koji je tipičan za period puberteta ili kod mlađih adolescenata od 14 do 18 godina. Ipak u nekim slučajevima anoreksija se može javljati i u kasnijem uzrastu u periodu adolescencije, kako kod devojaka tako i kod muškaraca.

Bulimija nije poremećaj koji je tipičan samo za tinejdžere i mlade adolescente, ona se može javiti i kod odraslih osoba. Često se ovaj poremećaj javlja kod osoba oba pola u tridesetim godinama.

Ipak kako bismo izbegli ove zamke, pripremili smo vam kratak vodič kako da imate zdrav život i da brinete o svom organizmu i reproduktivnim organima.

Period i kojem se nalazite, tinejdžerski period, je potpuno normalna stvar i kroz tako nešto prolaze sva deca na svetu. Promene koje se dešavaju nisu mimoišle nikoga, pa neće ni vas, jer je su to prirodne stvari i potpuno prirodne reakcije organizma na hormone koji se bude i aktiviraju. Danas sa drastično ubrzanim tempom života nastaju mnoge bolesti uzrokovane nepravilnom ishranom među kojima je gojaznost na prvom mestu. Ovaj problem posebno pogađa devojčice, uzrasta između 14 i 18 godina. Istraživanja pokazuju da se dečaci hrane zdravije od devojčica jer jedu više povrća i voća. Češće se bave sportom, pa im je i ishrana bogatija i izbalansiranija.

U ovom periodu tinejdžerima je potrebno mnogo hranljivih sastojaka (posebno kalcijum i gvožđe) i zbog toga je ishrana ključna tokom ovih promena. Roditeljima se nekako čini da deca nikad nemaju vremena za bar jedan pravi obrok, a deci da je sve lepše i ukusnije od hrane kod kuće. Takođe, tokom ovih godina tinejdžeri najviše vole brzu hranu, slatkiše i čini se da nikada nemaju vremena za miran obrok. Sve to može da odvede do viška kilograma i još nemirnijeg tinejdžerskog perioda, dok drugi gube apetit. Višak masti potrebno je eliminisati posebnim režimom obroka,dok plan ishrane u tom uzrastu ne sme da bude restriktivan.

Kako napraviti uravnoteženu ishranu? Jednostavno.

Mleko ili jogurt
Svakom detetu tokom razvoja ključni činilac ishrane je mleko. Jedna šolja mleka dnevno obezbeđuje optimalnu hidrataciju organizma i obnavljanje izgubljene tečnosti posle fizičke aktivnosti. Ukoliko nisu baš raspoloženi za mleko jer trenutno nije „in“ piti mleko, ona možete da napravite i prirodan šejk: uz mleko ili jogurt pomešajte malo voća i ukusan napitak je tu. Jogurt je pun proteina, jača imunitet i ono što je najvažnije – odličan je za kožu.

Voće i slatkiši
Sveže voće je puno vlakana koja su zadužena za urednost sistema za varenje. Međutim, pošto deca u ovom uzrastu najviše vole grickalice, suvo voće može da bude odlična zamena, a pritom su i zdrave grickalice. Različiti čipsevi predstavljaju masne i ono što je najvažnije – kalorične grickalice, dok su kikiriki, bademi, grožđice i lešnici izvor dobrih masti koje organizam ne skladišti već ih koristi.

Tokom ovog perioda dolazi i do prve menstruacije. O ovoj temi smo pisali u posebnom tekstu ovde.

Kako izbeći slatkiše? Lako.
Sva deca ih vole i svakako da povremeno treba da uživaju u slatkišima i to u prekladnoj meri. Međutim, mala pomoć dolazi u vidu kupovine tamne čokolade koja je bogata antioksidansima, mineralima i vitaminima, a pritom deluje i kao prirodni antidepresiv. Kada je reč o slatkišima, prirodni pčelinji med je takođe jedan od najčešće zaboravljanih slatkiša, a koji su veoma zdravi i korisni.

O savetima za zdrav život i zdrave navike u zrelom dobu smo pisali ranije. Ceo tekst pročitajte ovde.

Ručak. Glavni obrok u toku dana.

Kod tinejdžera je najvažnija raznovrsna ishrana bogata voćem, povrćem i svežim mesom. Što više proizvoda od celovitih zrna žitarica, smeđi pirinač, soja (sadrži mnogo gvožđa važnog za mentalni i fizički razvoj). Kod devojčica je posebno izražena potreba za dodatne izvore gvožđa u pubertetskom periodu (crveno meso i drugi oblici mesa), dok gvožđe sadrže i povrća: spanać, blitva, bundevine semenke, cvekla… Pored toga, jaja su veoma važna u ishrani, kao i riba koja sadrži omega 3 masne kiseline jer one poboljšavaju rad mozga i kontrolišu promene raspoloženja.

Tokom dana je takođe važno piti vodu. Preporučeno je oko 8 čaša vode dnevno kako bi organizam bio dovoljno hidriran, dok je potrebno izbegavati slatke napitke. Ne zaboravite da je fizička aktivnost veoma važna, kao i moguće vežbanje ili bavljenje sportom. Nije potrebno da idete u teretanu kako biste izgledali onako kako želite. Duga šetnja, vožnja bicikle ili rolera su savim dovoljne. Ne preterujte ni sa fizikom aktivnošću, jer ona kao i dijeta može da utiče na zdravlje reproduktivnih organa.

Ukoliko se ipak odlučite na dijetu tj. korigovanu ishranu, pre toga obavezno se konsultujte sa roditeljima i nutricionistom, školovanim stručnjakom koji će na osnovu vašeg tela i želja napraviti program pravilne ishrane za vaše godine.

Na ovaj način ćete stići do željenih rezultata, a ogledalce će na kraju reći da si ipak ti najlepša na celom svetu. I tvojoj simpatiji.


Zapratite nas:
FB: https://www.facebook.com/zenskeprice.rs
INST: https://www.instagram.com/zenskeprice.rs/

 

SPONZORISAO

Ženske priče | Koliko je opasna anoreksija i kako utiče na reproduktivno zdravlje

Ženske priče | Koliko je opasna anoreksija i kako utiče na reproduktivno zdravlje

 

Ovo je priča o nonprofit platformi koja za cilj ima da edukuje i ujedini žene svih godina u borbi za žensko zdravlje.

PRATITE NAS