Koje su posledice nelečenog PCOS-a?

Sindrom policističnih jajnika (PCOS) je složeno stanje koje karakteriše povišen nivo androgenih hormona, neredovne menstruacije/izostanak menstrualnog krvarenja i/ili male ciste na jednom ili oba jajnika.

Posledice mogu biti trajne, ukoliko se PCOS ne leči. Pripremile smo vam zanimljivu priču o tome.

Ženske priče | Koje su posledice nelečenog PCOS-a?

Sindrom policističnih jajnika je jedan od najčešćih endokrinoloških poremećaja kod žena u reproduktivnom dobu. Već nakon puberteta počinju problemi sa neredovnim ciklusima koji se javljaju na više meseci, gojaznošću, aknama, a ponekad i sa izraženom maljavošću na licu i drugim mestima na kojima to kod žena nije uobičajeno.

Ukoliko imate neredovne menstruacije, počeli ste da se gojite iako niste promenili navike u ishrani, imate problema sa pojačanom maljavošću ili aknama, a odavno ste izašli iz puberteta, ili je na prvi pogled “sve u redu”, ali nikako da ostanete u drugom stanju, može da postoji sumnja na PCOS.

56% parova nikad ne potraži pomoć, čak i ako ne mogu lako da dobiju potomstvo

Tačan uzrok PCOS-a je nepoznat, ali se zna da nastaje usled složenih hormonskih i/ili metaboličkih poremećaja i najvećim delom se dovodi u vezu sa insulinskom rezistencijom tj. dijabetesom. Ako kvalitet jajnih ćelija nije zadovoljavajući, ili ako je dijagnostikovan PCOS, ne treba da odustanete od želje za dobijanjem potomstva.

PCOS je takođe poznat i pod nazivom Štajn-Leventalov sindrom ili hiperandrogena hronična anovulacija. Androgeni hormoni predstavljaju grupu polnih hormona koju čine testosteron, dihidrotestosteron i androstendion. Ovi hormoni se u većim količinama stvaraju u organizmu muškaraca, ali su u izvesnoj meri prisutni i u organizmu žena. Ovi faktori vremenom dovode do povećane proizvodnje androgenih hormona od strane jajnika, što utiče na sazrevanje folikula u toku ciklusa i posledično ovulaciju. Jajne ćelije ne sazrevaju u potpunosti, dok zidovi jajnika zadebljavaju, što onemogućava oslobađanje jajnih ćelija iz folikula i dovodi do formiranja cističnih struktura.

Sve navedeno se ispoljava kroz poremećaje menstrualnog krvarenja, izostanak ovulacije i, u konačnom ishodu, neplodnost. Neplodnost je stanje koje za posledicu ima izmenjeno funkcionisanje muškog ili ženskog reproduktivnog sistema. Potpuna neplodnost je retka. Međutim, ukoliko nakon godinu dana normalnih seksualnih odnosa bez zaštite, odnosno nakon 6 meseci u slučaju starosti preko 35 godina, ne dođe do trudnoće, uzroci neplodnosti se moraju istražiti.

Studije su pokazale da jedna trećina žena sa PCOS-om i prekomernom telesnom težinom, gubitkom telesne težine uz redovno vežbanje i zdravu ishranu može da povrati hormonski balans, što se odlikuje normalizacijom ovulacije, uspešnim pucanjem folikula i rešavanjem problema insulinske rezistencije, a u tom procesu im može pomoći kvalitetna podrška.

Pogledajte više informacija o PCOS-u ovde.
Autorizacija priče dr Maja Milojević.


Zapratite nas:
FB: https://www.facebook.com/zenskeprice.rs
INST: https://www.instagram.com/zenskeprice.rs/

 

SPONZORISAO

Ženske priče | Koje su posledice nelečenog PCOS-a?

Ženske priče | Koje su posledice nelečenog PCOS-a?

 

Ovo je priča o nonprofit platformi koja za cilj ima da edukuje i ujedini žene svih godina u borbi za žensko zdravlje.

PRATITE NAS