Koliko je važan vaginalni sekret i šta znači?

Kada poznaješ činjenice o reproduktivnim organima, kao i svoj menstrualni ciklus, prilično je jednostavno odrediti da li je reč o normalnom sekretu. Evo kako da saznate da li je sve u redu.

Ženske priče | Koliko je važan vaginalni sekret i šta znači?

Sekret je sredstvo pomoću koga organizam održava grlić materice čistim. U zavisnosti od faze menstrualnog ciklusa, normalan vaginalni sekret je bezbojan, mlečnobele ili bledožute boje. Njegova tekstura može da bude sluzava ili grudvasta. Osim blago kiselkastog mirisa, zdrav sekret skoro da nema miris kada napusti telo. Ovaj blagi miris, baš kao i boja, može da varira u različitim fazama menstrualnog ciklusa, ali vrlo brzo ćeš prepoznati šta je normalno za tebe.

Sve dok održavaš svežinu tuširanjem i svakodnevnom promenom veša, ne bi trebalo da imaš problem sa neprijatnim mirisom. Ponekad se može javiti neprijatan osećaj vlažnosti, pa neke devojke koriste dnevne uloške da bi zaštitile odeću.

Važno da je omogućiš genitalnoj regiji da „diše“, pa treba da nosiš pamučni donji veš, da izbegavaš farmerke koje su preuske u predelu prepona, i da ne spavaš „bez podrške“, odnosno veša.

Tako se smanjuje rizik od nastanka vaginalnih iritacija i infekcija.

Poremećena vaginalna sekrecija je jedan od najčešćih razloga zbog kojeg se žene obraćaju ginekologu. Većina žena će barem jedanput u toku života imati izmenjen i pojačan vaginalni iscedak (belo pranje). Vaginalni sekret je mešavina tečnosti koju stvara sluzokoža vagine i žlezde koje se nalaze u vagini (Skeneove i Bartolinijeve) i sluzave sekrecije grlića materice.

Ako primetiš da sekret ima neprijatan miris, da je promenio boju, sadrži krv, ili da je mnogo obilniji, moguće je da imaš infekciju, pa se preporučuje da posetiš lekara. Najčešći uzrok tome je kandidijaza (sor), koja predstavlja gljivičnu infekciju. Često se javlja zbog prekomernog znojenja u predelu prepona, čestog nošenja najlon čarapa ili tesnih pantalona. Najbolje je da izbegavaš parfimisane sapune, pene za kupanje i gelove za tuširanje, a da koristiš blage, neparfimisane sapune za genitalnu regiju, ili samo običnu vodu.

Važno je znati da se vaginalni sekret normalno menja tokom menstrualnog ciklusa, tako da su promene boje i konzistencije vaginalnog sekreta povezane sa ovulacijom normalne. Ali, u određenim okolnostima, uslovi u vagini dovode do poremećaja ravnoteže vaginalne flore i umnožavanje bakterija ili gljivica i pojavu simptoma.

Predisponirajući faktori su vaginalna ispiranja, uzimanje antibiotika, polni odnosi, trudnoća, dojenje, menopauza i infekcija nekom od polno prenosivih bolesti.

Sekret nije isto što i tačkasto krvarenje, odnosno blago krvarenje iz vagine koje se pojavljuje uglavnom između dve menstruacije. Iako je ovo krvarenje uglavnom bezopasno, preporučuje da posetiš lekara jer se može raditi o zdravstvenom problemu kod koga je potreban lekarski pregled.

Autorizacija: dr med. specijalista ginekologije i akušerstva Maja Miloje.

 

Zapratite nas:
FB: https://www.facebook.com/zenskeprice.rs
INST: https://www.instagram.com/zenskeprice.rs/

 

 

SPONZORISAO

Ženske priče | Koliko je važan vaginalni sekret i šta znači?

Ženske priče | Koliko je važan vaginalni sekret i šta znači?

 

Ovo je priča o nonprofit platformi koja za cilj ima da edukuje i ujedini žene svih godina u borbi za žensko zdravlje.

PRATITE NAS