KONTRACEPCIJA NAKON POROĐAJA

Dolazak bebe na svet jedan je od najlepših i najvećih događaja u životu žene. Nova životna uloga zahteva i novo prilagođavanje svakodnevici, gde je najveća pažnja posvećena bebi, ne ostavljajući mnogo vremena za dotadašnje dnevne rutine.

Tokom devet meseci, tvoje telo je prošlo kroz brojne promene, koje će se u narednom periodu vraćati na staro. Nakon porođaja, postepeno će doći i trenutak kada seksualne potrebe, u tom trenutku sa poslednjeg mesta na listi prioriteta, postaju dosta izraženije. Za ovu dinamičnu fazu života, kada nije preporučljiv nastanak nove trudnoće najmanje 2 godine, izazov je pronaći pouzdano kontraceptivno rešenje čijom upotrebom ćeš se osećati komforno i bezbedno.

Najprisutnije, nepouzdane, tradicionalne metode poput računanja plodnih dana, tzv. “kalendar metoda” i prekinutog snošaja za posledicu imaju veliki broj trudnoća koje se završe abortusom. Takođe, važno je napomenuti da dojenje NIJE zaštita od nastanka trudnoće, ono privremeno smanjuje plodnost, ali nikako nije pouzdana zaštita, tako da ne treba da se oslanjaš na ovu metodu.

Moderne i pouzdane metode kontracepcije u periodu nakon porođaja i tokom dojenja malo se primenjuju i o njima se malo zna, pa ćemo istaći dve, preporučene od strane Svetske zdravstvene organizacije, a to su: mini pilula i hormonska spirala.

Progesteronska tzv. “mini pilula” je kao i ostali kontraceptivi, ali se zove mini pilula jer sadrži manju količinu hormona nego uobičajeni kontraceptivi koji sadrže i estrogen i progesteron.

Važno je da znaš da ova pilula ne utiče na količinu i sastav mleka, niti na rast i razvoj bebe, pa je samim tim i najprikladnija za upotrebu tokom dojenja. U dogovoru i konsultaciju sa ginekologom, možeš početi sa primenom 8 nedelja nakon porođaja, kada uradiš prvi kontrolni pregled. Ukoliko započneš sa njenom primenom nakon četvrte nedelje, onda je, u prvih sedam dana, potrebna i dodatna zaštita (kondom).

Pre bilo kakve odluke, potrebno je da se konsultuješ sa ginekologom kako bi pronašla najadekvatnije rešenje za tebe, bebu i tvoj organizam. Veoma je važno da se u toku prvih meseci majčinstva osećaš sigurnom, zaštićenom i bezbednom, kako biste i ti i beba bezbrižno uživale u ovoj neraskidivoj vezi.

 

SPONZORISAO

Ženske priče | KONTRACEPCIJA NAKON POROĐAJA

Ženske priče | KONTRACEPCIJA NAKON POROĐAJA

 

Ovo je priča o nonprofit platformi koja za cilj ima da edukuje i ujedini žene svih godina u borbi za žensko zdravlje.

PRATITE NAS