Najčešće zablude o hormonskoj kontracepciji

Postoji veliki broj zabluda, sa kojima se devojke svakodnevno susreću kada je u pitanju hormonska kontracepcija. Ali, pre nego što pređemo na stvar, potrebno je da se upoznaš sa samim terminom „Hormonska kontracepcija“.

Ženske priče | Najčešće zablude o hormonskoj kontracepciji

Hormonska kontracepcija je zapravo pouzdan i bezbedan način zaštite od neželjene trudnoće, ali veoma je bitno istaći da ne štiti od polno prenosivih bolesti, pa se savetuje primena zajedno sa kondomom. Kada je u pitanju oralna hormonska kontracepcija, poznatija i kao anti-bebi pilule, ona se odnosi na uzimanje tableta koje u sebi sadrže hormone sa ciljem sprečavanja neželjene trudnoće. Sigurno si se nekada zapitala na koji način hormonska kontracepcija sprečava trudnoću? Upotrebom oralne hormonske kontracepcije, jajnici se dovode u stanje mirovanja, a hormoni estrogen i progesteron deluju zajedno tako da sprečavaju sazrevanje i oslobađanje jajne ćelije iz jajnika.

Sada ćemo da te upoznamo sa 9 najčešćih zabluda o hormonskoj kontracepciji:

„HORMONSKE KONTRACEPTIVNE PILULE SU ŠTETNE“ – to je zabluda. Kontraceptivna pilula sadrži hormone koji su prema sastavu i količini slični hormonima koji se stvaraju u jajnicima. Kod zdravih žena bez određenih faktora rizika, prednosti primene kontraceptivnih pilula daleko nadmašuju moguće rizike.

„KONTRACEPCIJA GOJI“ – zapravo, istina je da hormonska kontracepcija uopšte ne povećava telesnu težinu. Takođe, studije su dokazale da je promena telesne mase prilikom upotrebe niskodoznih kontraceptivnih pilula ista kao i kod korišćenja drugih metoda kontracepcije.

„IZAĆI ĆE MI BUBULJICE I POSTAĆU MALJAVA“ – istina je potpuno suprotna. U nekim kontraceptivnim pilulama nalaze se hormoni koji imaju antiandrogeno dejstvo. Šta to znači? To znači da oni smanjuju količinu testosterona u krvi i na taj način, zapravo, pomažu kod akni, masne kože i kose i ZNAČAJNO smanjuju maljavost.

„NEGATIVNO UTIČE NA HORMONE I CIKLUS“ – kontraceptivne pilule svakako da pozitivno utiču na mensturalni ciklus, odnosno krvarenja postaju urednija, kraće traju i što je veliko olakšanje, bezbolna su, a PMS nestaje.

„NEĆU MOĆI DA IMAM DECU“ – pilula je, zapravo, izuzetno efikasna zaštita od neželjene trudnoće, a abortus se svodi na minimum. Ona doprinosi plodnosti žene i smanjuje rizik od vanmaterične trudnoće, cisti jajnika, endometrioze, ali i zapaljenja unutrašnjih polnih organa. Pilula čuva reproduktivno zdravlje, a odmah po prestanku korišćenja, moguće je ostati u drugom stanju. Trudnoća se normalno odvija i kada nastane u prvom mesecu posle prekida upotrebe kontraceptivne pilule.

„JAKO MLADE I STARIJE ŽENE NE SMEJU KORISTITI PILULE” – pilule se mogu koristiti od prve do poslednje menstruacije, naravno, u slučaju da ne postoje kontraindikacije.

„MORAM PROVERITI KRV I HORMONE PRE POČETKA KORIŠĆENJA PILULA“ – pre početka korišćenja pilula, neophodna je konsultacija ginekologa, merenje krvnog pritiska i indeksa telesne težine (BMI), ali nije neophodan ginekološki pregled ni analiza krvi. Papanicolau test za rano otkrivanje raka grlića materice se mora redovno uzimati, po važećim protokolima i preporuci ginekologa, a nezavisno od uzimanja hormonske kontracepcije. Ukoliko ginekolog posumnja na osnovu razgovora sa ženom da ona ima neko ginekološko oboljenje ili hormonski poremećaj, tada će biti obavljen pregled koji je potreban. Ginekolog će proceniti da li je hormonska kontracepcija odgovarajuća, da li postoje neke prepreke za njeno korišćenje (naročito zdravstvene) i objasniće pravilno uzimanje, moguće nuspojave i kontrole.

„MORAM POVREMENO PRAVITI PAUZE OD NEKOLIKO MESECI“ – istina je da ne postoji vremensko ograničenje u dužini korišćenja kontraceptivnih pilula, što znači da se mogu koristiti bez pauze i godinama. Ukoliko je metoda kontracepcije zadovoljavajuća, pauze nisu samo nepotrebne već mogu i da povećaju rizik za nastanak neplanirane trudnoće.

„IZOSTAJANJE MENSTRUACIJE JE ŠTETNO“ – mesečno krvarenje je, u stvari, spremanje materice za trudnoću. Sluzokoža materice raste da bi se od nje napravila posteljica – ako do trudnoće ne dođe, odvoji se i izbaci, što predstavlja menstruaciju. Pilule se mogu piti i bez pauza od 7 dana između dve kutije i tako izostaviti krvarenje.

Kontraceptivne pilule se koriste već više od 50 godina i može se reći da najverovatnije spadaju u grupu lekova koji su najviše ispitivani u istoriji medicine.

 

SPONZORISAO

Ženske priče | Najčešće zablude o hormonskoj kontracepciji

Ženske priče | Najčešće zablude o hormonskoj kontracepciji

 

Ovo je priča o nonprofit platformi koja za cilj ima da edukuje i ujedini žene svih godina u borbi za žensko zdravlje.

PRATITE NAS