Promena životnih navika kod sindroma policističnih jajnika (PCOS)

Sindrom policističnih jajnika (PolyCystic Ovary Syndrome, PCOS) je složeno stanje koje karakteriše povišen nivo androgenih hormona, neredovne menstruacije/izostanak menstrualnog krvarenja i/ili male ciste na jednom ili oba jajnika…

Autorka priče je dr Marijana Mićić.

Ženske priče | Promena životnih navika kod sindroma policističnih jajnika (PCOS)

Takođe je poznat i pod nazivom Štajn-Leventalov sindrom ili hiperandrogena hronična anovulacija. Androgeni hormoni predstavljaju grupu polnih hormona koju čine testosteron, dihidrotestosteron i androstendion. Ovi hormoni se u većim količinama stvaraju u organizmu muškaraca, ali su u izvesnoj meri prisutni i u organizmu žena.

PCOS je čest uzrok poteškoća sa začećem.

Tačan uzrok PCOS-a je nepoznat, ali se zna da nastaje usled složenih hormonskih i/ili metaboličkih poremećaja i najvećim delom se dovodi u vezu sa insulinskom rezistencijom.

Ženske priče | Promena životnih navika kod sindroma policističnih jajnika (PCOS)
dr Marijana Mićić

Ovi faktori vremenom dovode do povećane proizvodnje androgenih hormona od strane jajnika, što utiče na sazrevanje folikula u toku ciklusa i posledično ovulaciju. Jajne ćelije ne sazrevaju u potpunosti, dok zidovi jajnika zadebljavaju, što onemogućava oslobađanje jajnih ćelija iz folikula i dovodi do formiranja cističnih struktura.

Sve navedeno se ispoljava kroz poremećaje menstrualnog krvarenja, izostanak ovulacije i, u konačnom ishodu, neplodnost.

Kod žena čiji bliski rođaci imaju PCOS postoji veća verovatnoća za pojavu tog sindroma.

Zašto je važno lečiti PCOS?
Tokom vremena, povećava se rizik od nastanka dijabetesa tipa 2, dijabetesa u trudnoći (gestacijskog dijabetesa), povišenog nivoa holesterola u krvi i, moguće, povišenog krvnog pritiska.

Ovi problemi mogu takođe povećati rizik od komplikacija u trudnoći ili pojave tumorskih oboljenja I kardiovaskularnih problema kasnije u životu.

U mnogim slučajevima prvi korak lekara je da preporuči ženama sa PCOS-om je da naprave određene promene u načinu života.

Načini za ublažavanje simptoma PCOS-a su pridržavanje nisko kalorične dijete, gubitak kilograma i više fizičke aktivnosti. Gubitak kilograma može imati značajan pozitivan uticaj na PCOS. Čak i gubitak kilograma od 5% može poboljšati mnoge simptome.

Otprilike 50-60% žena sa PCOS-om ima prekomernu težinu ili gojaznost u poređenju sa 30% žena u opštoj populaciji. Normalni BMI je između 18,5 i 24,9.

Gubitak kilograma može vratiti ovulaciju i učiniti Vaše menstrualne cikluse normalnijim, što može povećati šanse za trudnoću. Gubitak kilograma smanjuje rizik od dijabetesa i smanjuje nivo holesterola. Mnogim ženama gubitak kilograma smanjuje simptome kao što su prekomerni rast kose i akne.

Nedavna studija otkrila je da je dijeta sa malo mlečnih proizvoda i ugljenih hidrata pomogla ženama sa PCOS-om da smršaju, smanje višak testosterona i poboljšaju osetljivost na insulin. Dijeta treba da sadrži puno voća i povrća (najmanje 5 porcija dnevno), integralne namirnice (kao što su integralni hleb, integralne žitarice i smeđi pirinač), nemasno meso, ribu i piletinu.

Fizička aktivnost može smanjiti depresiju povezanu sa PCOS-om. Poboljšanje raspoloženja i dobro mentalno zdravlje takođe mogu pomoću da se uspešnije nosite sa ovim zdravstvenim izazovom. Žene navode kao motivaciju za disciplinovanu fizičku akticnost: merenja (kontrolu težine), poboljšano zdravlje, više energije, smanjenje stresa…

Lečenje PCOS-a je individualno jer osoba može imati samo jedan ili više simptoma. Promena načina života je vrlo značajna i efikasna i obično je prvo korak koji se savetuje ženi. Osim toga postoje različiti lekovi i dijetetski proizvodi koji se koriste u lečenju simptoma PCOS-a. Pogledajte više detalja.

Izvor:
Revised 2003 consensus on diagnostic criteria and long‐term health risks related to polycystic ovary syndrome (PCOS) (2004). In Hum Reprod 19 (1), pp. 41–47. Available online at https://academic.oup.com/humrep/article-pdf/19/1/41/2026052/deh098.pdf.
Franks, S.; Gharani, N.; Waterworth, D.; Batty, S.; White, D.; Williamson, R.; McCarthy, M. (1997): The genetic basis of polycystic ovary syndrome. In Hum Reprod 12 (12), pp. 2641–2648. DOI: 10.1093/humrep/12.12.2641.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3289164/
https://www.nhs.uk/conditions/polycystic-ovary-syndrome-pcos/treatment/
https://www.nichd.nih.gov/health/topics/pcos/conditioninfo/treatments/relieve

Gambineri, Alessandra; Patton, Laura; Altieri, Paola; Pagotto, Uberto; Pizzi, Carmine; Manzoli, Lamberto; Pasquali, Renato (2012): Polycystic Ovary Syndrome Is a Risk Factor for Type 2 Diabetes. Results From a Long-Term Prospective Study. In Diabetes 61 (9), pp. 2369–2374. DOI: 10.2337/db11-1360.

Zapratite nas:
FB: https://www.facebook.com/zenskeprice.rs
INST: https://www.instagram.com/zenskeprice.rs/

 

SPONZORISAO

Ženske priče | Promena životnih navika kod sindroma policističnih jajnika (PCOS)

Ženske priče | Promena životnih navika kod sindroma policističnih jajnika (PCOS)

 

Ovo je priča o nonprofit platformi koja za cilj ima da edukuje i ujedini žene svih godina u borbi za žensko zdravlje.

PRATITE NAS