Najbolje godine za rađanje deteta

Trudnoća i rođenje bebe predstavljaju jedno od najlepših životnih trenutaka i donose veliku radost porodici. Međutim, kada je pravo vreme za rođenje deteta?

Da li treba da se plašite trudnoće posle tridesete godine? Otkrijte u nastavku…

Ženske priče | Najbolje godine za rađanje deteta

Granica rađanja prvog deteta se stalno povećava i jedno od objašnjenja mogu da budu i podaci da su žene u tridesetim i četrdesetim sigurnije u sebe i odlučnije, pa je veoma verovatno da će se dobro osećati u svojim vezama i imati poverenje u partnere.

Ranije se verovalo, mada je to verovanje i dalje prisutno, da je trudnoća posle 35. godine rizična, ali istraživanje koje su sproveli naučnici u južnoj Kaliforniji otkrilo je i nove prednosti kasne trudnoće.

Istraživači su sproveli različite testove na 830 žena u postmenopauzi i tom prilikom su testirali njihovu vizuelnu percepciju, koncentraciju, pažnju, verbalno pamćenje i planiranje.

Otkriveno je da su žene koje su rodile prvo dete posle 24. godine imale bolje rezultate na testovima mentalne oštrine, rešavanje problema i verbalnih veština u odnosu na žene koje su postale majke između 15. i 24. godine. Žene koje su rodile dete posle 35. godine imale su bolju verbalnu memoriju i spoznavanje stvari.

Razlog za to mogu da budu hormoni estrogen i progesteron, koji rastu tokom trudnoće, imaju blagotvoran uticaj na hemiju i funkcionisanje mozga, i to posebno ako se poslednja trudnoća dogodila u kasnijim godinama.

Istraživači su takođe zaključili da trudnoća koja je planirana, pozitivno utiče na fizičko stanje ženskog tela.

Prema tvrdnjama lekara, naprikladnije doba za ženu i ostanak u drugom stanju je oko 34. godine jer u toj dobi dolazi do sklada tj. ravnoteže između opšteg zdravlja žene i reproduktivnih organa.

Sa medicinskog stanovišta najbolje vreme za prvu trudnoću je između 20. i 25. godine života. Možda vam zvuči rano, ali tada je žena već potpuno telesno zrela, pa trudnoća i porođaj prolaze skoro bez ijedne poteškoće.

Planiranje porodice je individaulna odluka svake osobe pojedinačno i zajednička odluka u partnerstvu. Važno je uzeti u obzir različite faktore: opšte i reroduktivno zdravlje, psihičku i emotivnu spremnost, socio-ekonomske faktore…

Svakako se ne bi trebalo plašiti trudnoće čak i ukoliko do nje dođe posle 30. godine već jednostavno uzeti u obzir sve činioce kako bi trudnoća bila uspešna i kako bi „mala“ radost stigla u porodicu i u potpunosti poremetila svakodnevnu rutinu. 🙂

Zapratite nas:
FB: https://www.facebook.com/zenskeprice.rs
INST: https://www.instagram.com/zenskeprice.rs/

 

SPONZORISAO

Ženske priče | Najbolje godine za rađanje deteta

Ženske priče | Najbolje godine za rađanje deteta

 

Ovo je priča o nonprofit platformi koja za cilj ima da edukuje i ujedini žene svih godina u borbi za žensko zdravlje.

PRATITE NAS