Sindrom policističnih jajnika (PCOS) – ima li rešenja?

Sindrom policističnih jajnika (PCOS) najčešći je endokrinološko-ginekološki poremećaj kod žena i pogađa 5 do 10% žena reproduktivne dobi. Može biti uzrok ženskog steriliteta.

Zbog složenosti simptoma ove bolesti, da bi se postavila dijagnoza, potreban je niz analiza i pregleda, ali šta se dešava dalje ukoliko se ustanovi da imate PCOS? U nastavku teksta smo pripremile odgovor na ovo pitanje.

Ženske priče | Sindrom policističnih jajnika (PCOS) – ima li rešenja?

Kao što smo već pisale u jednom od prethodnih tekstova, sindrom policističnih jajnika (PolyCystic Ovary Syndrome, PCOS) je složeno stanje koje karakteriše povišen nivo androgenih hormona, neredovne menstruacije/izostanak menstrualnog krvarenja i/ili male ciste na jednom ili oba jajnika.

Tačan uzrok PCOS-a je nepoznat, ali se zna da nastaje usled složenih hormonskih i/ili metaboličkih poremećaja i najvećim delom se dovodi u vezu sa insulinskom rezistencijom. Ovi faktori vremenom dovode do povećane proizvodnje androgenih hormona od strane jajnika, što utiče na sazrevanje folikula u toku ciklusa i posledično ovulaciju.

Jajne ćelije ne sazrevaju u potpunosti, dok zidovi jajnika zadebljavaju, a to za posledicu ima onemogućeno oslobađanje jajnih ćelija iz folikula i dovodi do formiranja cističnih struktura.

Ovi procesi se ispoljavaju kroz poremećaje menstrualnog krvarenja, izostanak ovulacije i, u konačnom ishodu, neplodnost.

Kako se dijagnostikuje PCOS?
Ne postoji jedan specifičan test pomoću kojeg se postavlja dijagnoza PCOS-a. Kako su simptomi složeni, da bi se postavila tačna dijagnoza potrebno je znati detaljnu anamnezu, obaviti klinički pregled ginekologa i endokrinologa, uraditi laboratorijske analize i ultrazvučni nalaz.

Šta da radim ukoliko mi je dijagnostikovan PCOS?
Terapija PCOS-a može biti izazovna, ali uz primenu odgovarajućih preparata simptomi mogu biti eliminisani ili smanjeni. Svrha terapije je kontrola insulinske rezistencije, regulisanje nivoa muških polnih hormona (postizanje balansa hormona – smanjujući ih na normalne vrednosti) i podsticanje pucanja folikula, odnosno ovulacije i samim tim ponovno uspostavljanje plodnosti.

Lečenje policističnih jajnika, najviše u centar stavlja individualnost i želje pacijentkinje vezane za ostvarivanje trudnoće. Terapija može biti fokusirana na:

  • Promenu životnih navika – lečenje PCOS obično započinje promenama u načinu života kao što su gubitak težine, ishrana i vežbanje. Čak i mala promena u težini, kao što je smanjenje telesne mase za svega 5% može značajno da poboljša zdravstveno stanje. Gubitak kilograma takođe može da poboljša nivo holesterola, snizi insulin i smanji rizik od bolesti srca i dijabetesa.
  • Primena dijetetskih proizvoda sa mio-inozitolom – mio-inozitol povećava osetljivost na insulin i reguliše hiperinsulinemiju. Pravilno delovanje hormona insulina dovodi u balans druge hormone koji kontrolišu ciklus, pomažući na taj način ponovno uspostavljanje ovulacije, prirodnu regulaciju ciklusa i razvoj jajnih ćelija, što je od ključne važnosti za začeće.
  • Regulisanje menstrualnog ciklusa – lekar može da preporuči kontraceptivne pilule koje osim kontraceptivnog efekta ispoljavaju I brojne nekontraceptivne efekte (smanjenje nivoa muških polnih hormona, pozitivan uticaj na akne, maljavost (hirzutizam), simpotome PMS-a…)
  • Postizanje ovulacije – u cilju postizanja ovulacije može se koristiti hormonska terapija (oralni antiestrogeni, injekcije gonadotropnih hormona).

Posledice PCOS-a:
Tokom vremena, povećava se rizik od nastanka dijabetesa tipa 2, dijabetesa u trudnoći (gestacijskog dijabetesa), povišenog nivoa holesterola u krvi i, moguće, povišenog krvnog pritiska. Zbog ovih simptoma, povećan je i rizik od komplikacija u trudnoći ili pojave tumorskih oboljenja i kardiovaskularnih problema kasnije.

Opširnije o ovoj temi pročitajte ovde.

 

Zapratite nas:
FB: https://www.facebook.com/zenskeprice.rs
INST: https://www.instagram.com/zenskeprice.rs/

 

SPONZORISAO

Ženske priče | Sindrom policističnih jajnika (PCOS) – ima li rešenja?

Ženske priče | Sindrom policističnih jajnika (PCOS) – ima li rešenja?

 

Ovo je priča o nonprofit platformi koja za cilj ima da edukuje i ujedini žene svih godina u borbi za žensko zdravlje.

PRATITE NAS