Šta hijaluronska kiselina može da uradi za kosu?

Ako hijaluronska kiselina zvuči poznato, to je verovatno zato što se ovaj sastojak pojavljuje u širokom spektru proizvoda za lepotu i negu kože.

Popularnost hijaluronske kiseline verovatno se barem delimično odnosi na njena svojstva ovlaživača. Ovlaživači zadržavaju vlagu, pa mogu odlično dodati proizvode namenjene suvoj koži. Osim toga, hijaluronska kiselina izaziva manje kožnih reakcija u poređenju sa drugim uobičajenim sastojcima za negu kože.

Ženske priče | Šta hijaluronska kiselina može da uradi za kosu?

Različiti delovi vašeg tela, uključujući kožu i oči, prirodno sadrže hijaluronsku kiselinu. Naravno, supstanca koja se nalazi u proizvodima za negu kože obično se proizvodi u laboratoriji. Možda ste već́ upoznati sa prednostima nege kože hijaluronske kiseline, ali da li ste znali da bi to takođe moglo poboljšati zdravlje kose?

Čitajte dalje da biste saznali detalje o potencijalnim prednostima hijaluronske kiseline za kosu, plus nekoliko saveta o uključivanju ovog popularnog sastojka u vašu rutinu za negu kose.

Kako hijaluronska kiselina može koristiti vašoj kosi?
Hijaluronska kiselina može apsorbovati svoju težinu u vodi, koja dodaje vlagu folikulima kose, objašnjava čime pomaže u pružanju glatkog i manje kovrdžavog izgleda. Ako vašoj kosi nedostaje hijaluronska kiselina, što se prirodno može dogoditi sa godinama, verovatno ćete primetiti suve, tanke pramenove.

Dodaci ili lokalni tretmani za kosu koji sadrže hijaluronsku kiselinu čine sledeće:

 • pomažu u revitalizaciji kose
 • povećavaju sposobnost kose da zadrži vlagu
 • poboljšavaju ukupni izgled i teksturu kose

Dodavanje hijaluronske kiseline vašoj rutini nege kose verovatno neće zaustaviti postojeći gubitak kose, iako neki tvrde da to može pomoći.

Koje druge prednosti ima hijaluronska kiselina?
Hijaluronska kiselina može učiniti mnogo više od poboljšanja izgleda vaše kose.

Takođe može:

 • poboljšati opšte zdravlje kože
 • pomaže u lečenju dermatitisa
 • pomaže u smanjenju pojave bora izglađivanjem, punjenjem i hidratacijom kože
 • ubrzati zarastanje rana
 • pomaže u ublažavanju bolova u zglobovima
 • ublažavati simptome refluksa kiseline
 • pomoći u lečenju suvoće i neprijatnosti očiju

Ove koristi mogu da variraju, u zavisnosti od toga da li koristite topikalne tretmane hijaluronske kiseline ili uzimate suplemente. Takođe možete dobiti injekcije hijaluronske kiseline, nazvane fileri, od dermatologa su dodatne prednosti za kožu. Iako nećete postići potpuno iste rezultate kao pri lokalnim tretmanima, hijaluronska kiselina i dalje dobro funkcioniše kao hidratantna krema.

Mogu li svi koristiti hijaluronsku kiselinu?
Hijaluronsku kiselinu možete da koristite bez obzira na vaš tip kose. Pomoći će vašim folikulima kose da zadrže vlagu, izbaciti kovrdžanje i potencijalno dodati volumen vašoj kosi. Ako imate problema sa suvom kožom na vlasištu, hijaluronska kiselina takođe može pomoći u vlaženju svih ljuskavih, suvih područja. Najveću korist ćete verovatno primetiti ako imate oštećenu ili čupavu kosu.

Ženske priče | Šta hijaluronska kiselina može da uradi za kosu?

Izuzetno suva, oštećena kosa, poput kose koja se izbeljuje uvek iznova, poroznija je od zdrave kose. Porozna kosa teže zadržava vodu, pa se svaka vlaga koja vam uđe u pramenove odmah izlije. Hijaluronska kiselina pomaže u smanjenju poroznosti kako bi se smanjio gubitak vlage. Ali, čak i ako već́ imate slatke pramenove, dodavanje hijaluronske kiseline u vašu rutinu može pomoći u održavanju zdravlja vaše kose.

Potencijalni rizici i neželjeni efekti
Postojeći dokazi ne ukazuju na neke veće nuspojave topikalne hijaluronske kiseline. Stručnjaci smatraju da je veoma bezbedna za vašu kožu i kosu. Takođe je malo verovatno da ćete imati alergiju ili osetljivost, jer vaše telo već́ prirodno proizvodi hijaluronsku kiselinu.

Ako želite da uzmete suplement, važno je da se pre toga javite lekaru posebno ako:

 • ste trudni ili dojite
 • imate kancer ili istoriju kancera (dodaci hijaluronske kiseline mogu podstaći rast ćelija raka.)

Konsultacija sa izabranim lekarom je uvek korisna.

 

Zapratite nas:
FB: https://www.facebook.com/zenskeprice.rs
INST: https://www.instagram.com/zenskeprice.rs/

 

 

SPONZORISAO

Ženske priče | Šta hijaluronska kiselina može da uradi za kosu?

Ženske priče | Šta hijaluronska kiselina može da uradi za kosu?

 

Ovo je priča o nonprofit platformi koja za cilj ima da edukuje i ujedini žene svih godina u borbi za žensko zdravlje.

PRATITE NAS