Hormonska spirala?

Spirala kao metod intrauterine kontracepcije pruža pouzdanu zaštitu od neželjene trudnoće. Njena efikasnost iznosi čak 99%. Period zaštite je oko 5 godina. Može se postaviti i odmah posle porođaja. Redovne lekarske kontrole su obavezne, a najmanje jedanput godišnje.

Ukoliko se odlučite da kao zaštitu od neželjene trudnoće koristite spiralu, u nastavku možete saznati koje sve vrste spirala postoje, koje su prednosti, a koji rizici kod ovog metoda kontracepcije.

Ženske priče | Hormonska spirala?

Postoje različite vrste spirala. Razlikuju se po obliku ali i po materijalu od koga su dizajnirane. Mogu biti u obliku prstena, petlje, dvostrukog slova “S” ali se najčešće koriste spirale u obliku slova “T”. Što se tiče sastava, razlikujemo spirale sa metalima odnosno spirale od bakra, zlata, srebra i hormonske spirale.

Bakarna spirala
Bakarna spirala je intrauterini umetak napravljen od plastike i obavijen žicom od bakra. Neke spirale od bakra dolaze sa dodatkom srebra koji štiti genitalni trakt od štetnih mikroorganizama, a postoje i modeli sa dodatkom zlata koje je takođe odličan antiseptik. Pre postavljanja spirale, potrebno je utvrditi da li postoji alergija na neki od ovih metala.

Hormonska spirala
Hormonska spirala sadrži Levonorgestrel – sintetički hormon koji se postepeno otpušta. Time dolazi do zgušnjavanja cervikalne sluzi čime se spermatozoidi sprečavaju da dođu do jajne ćelije i oplode je. Takođe, hormonska spirala tanji sluznicu materice čime se sprečava implantacija oplođenog jajašca, a kod nekih žena može sprečiti i ovulaciju.

Hormonska spirala ima prednost u tome što pored mehaničkog ima i kontraceptivno dejstvo usled lučenja hormona u sluznicu materice. Bakarna spirala pruža samo mehaničku zaštitu od trudnoće i ukoliko se pomeri ili nije dobro postavljena može doći do začeća.

Pre nego što se odlučite za ovaj vid kontracepcije, potrebno je da obavite detaljan lekarski pregled. Vaš ginekolog izvršiće sve potrebne analize i preporučiti model spirale koji vam najviše odgovara.

Bitno je da se isključi postojanje bilo koje vrste infekcije, odnosno da je vaginalni, cervikalni i PAPA test uredan.

Prednosti hormonske spirale su mnogostruke – sigurni intimni odnosi, trajanje do pet godina, u slučaju da se želi trudnoća, spirala se jednostavno izvadi i mogućnost začeća se brzo vraća. Sem toga, nema više obilnih i bolnih menstrualnih krvarenja, premenstrualnog sindroma, a ne treba zanemariti ni smanjenje troškova zahvaljujući izostanku menstruacije – nema potrebe za ulošcima, preparatima gvožđa kod obilnih menstruacija… Prednost ove spirale je što se hormoni luče samo lokalno zbog čega ona ne menja hormonski status žene, pa ih nema u krvi, jetri ili mleku, pa se može preporučiti ženi koja nakon porođaja doji.

Odnedavno je i na našem tržištu dostupna hormonska spirala sa levonorgestrelom, a kako je trajanje njene efikasnosti 5 godina, kao pouzdana kontracepcija je od trenutno dostupnih metoda najpovoljnije dugoročno rešenje.

Intimni odnosi sa spiralom
U intimne odnose možete se upustiti nekoliko dana nakon intervencije, osim ukoliko vaš lekar nije preporučio drugačije.

Sasvim je uobičajeno, da tokom prvog odnosa, nakon ugradnje spirale, osećate izvesnu nelagodu i blage grčeve. Potrebno je vreme da se vaše telo navikne i prilagodi ovom umetku. Moguća su i krvarenja nakon odnosa, koja mogu biti produžena, ali blaga.

Končiće koji vire iz grlića materice, vaš partner može osetiti, ali oni ne bi trebalo da remete seksualni odnos obzirom da su izrađeni od veoma prijatnih materijala. Vremenom, partner prestane da oseća prisustvo ovih končića.

Bolni intimni odnosi, obilnije krvarenje tokom i nakon odnosa, peckanje ili bilo kakvi nadražaji genitalnog trakta znak su da je potrebno da posetite lekara kako bi tačno utvrdili o čemu se radi.

Pre donošenja bilo kakve odluke o ugradnji spirale neophodna je konsultacija sa vašim ginekologom.

Autorizacija: dr Milan Krišulović

 

Zapratite nas:
FB: https://www.facebook.com/zenskeprice.rs
INST: https://www.instagram.com/zenskeprice.rs/

 

 

SPONZORISAO

Ženske priče | Hormonska spirala?

Ženske priče | Hormonska spirala?

 

Ovo je priča o nonprofit platformi koja za cilj ima da edukuje i ujedini žene svih godina u borbi za žensko zdravlje.

PRATITE NAS