Šta je osteoporoza?

Osteoporoza je jedan od glavnih uzroka ozbiljnog invaliditeta starijih ljudi. Prelom kuka uzrokovan osteoporozom zahvata jednu od tri žene i jednog od pet muškaraca u dobi preko 50 godina.

U nastavku saznajte kako da je prepoznate…

Ženske priče | Šta je osteoporoza?

Osteoporoza je bolest koja se manifestuje smanjenjem gustine kostiju, oštećenjem strukture kosti,  što smanjuje njenu čvrstinu, povećava fragilnost kostiju i sklonost ka nastanaku preloma. Tom prilikom se smanjuje količina kalcijuma koji normalno osigurava čvrstinu kosti i koštanog tkiva, koje omogućava potpornu funkciju kostima. Takve krhke i porozne kosti pojačano su osetljive na različite fizičke stresove (udarce, padove).

Specifičnosti osteoporoze ne postoje i ona najčešće protiče bez simptoma do trenutka kada nastaju najteže posledice, odnosno frakture ili lomovi. Smanjenje visine, pogrbljenost i bolovi u leđima najčešće se pripisuju drugim razlozima ili jednostavno starenju. Smanjenje koštane gustine je praćeno i uvećanim rizikom za nastanak preloma, često nakon minimalnih trauma. Njen neizbežan pratilac je visoka učestalost preloma pršljenskih tela i vrata butne kosti sa velikim patnjama i invalidnošću.

Postoje dva različita tipa osteoporoze :

  • tip 1 ili postmenopauzalna osteoporoza i
  • tip 2 ili senilna (staračka) osteoporoza.

Postmenopauzalna osteoporoza se javlja kod žena nakon menopauze (poslednje menstruacije).
Senilna osteoporoza se javlja u oba pola nakon 70. godine, uzrokovana je starenjem.

Verovatnoća da dođe do razvoja osteoproze delom zavisi i od količine koštane mase koju ste dostigli kada ste bili mladi.

Dostignuta, najviša koštana masa je donekle nasledna i takođe varira od strane etničkih grupa. U principu, što je veća ukupna postignuta koštana masa u mladosti, to je veća koštana supstanca i manja je verovatnoća da će se razviti u osteoporozu sa procesom starenja. Postoji veliki broj faktora rizika koji mogu uticati na razvoj ove bolesti, a među značajnijima su: pol, starost, manjak polnih hormona, životni stil, opšte zdravstveno stanje osobe, bolesti i načini njihovog lečenja.

Lečenje je tradicionalno lekovima, dok je najbolji put u sprečavanju nastanka osteoporoze prevencija. Dovoljan unos kalcijuma i vitamina D hranom vrlo su značajan faktor u pravovremenoj zaštiti. Neophodno je da posmenopauzalne žene unose 1200 mg kalcijuma i 400-800 IU vitamina D dnevno, da vežbaju jačanje muskulature i  izbegavaju preteranu upotrebu duvana, unosa alkohola i kafe. Dobri izvori kalcijuma u hrani  su mleko polumasni jogurt, sir, brokoli, sok od narandže i drugi proizvodi.

Vežbanje može pomoći u izgradnji jakih kostiju i usporavanju gubitka koštanog tkiva. Pušenje povećava gubitak koštanog tkiva, zbog smanjenja količine estrogena koje telo proizvodi i smanjene apsorpcije kalcijuma iz creva. Supstituciona hormonska terapija je najvažnije sredstvo za smanjenje rizika od osteoporoze tokom i nakon menopauze. Više od dva alkoholna pića dnevno mogu smanjiti formiranje kostiju i smanjiti telesnu sposobnost apsorpcije kalcijuma.

Izvor

Zapratite nas:
FB: https://www.facebook.com/zenskeprice.rs
INST: https://www.instagram.com/zenskeprice.rs/

 

SPONZORISAO

Ženske priče | Šta je osteoporoza?

Ženske priče | Šta je osteoporoza?

 

Ovo je priča o nonprofit platformi koja za cilj ima da edukuje i ujedini žene svih godina u borbi za žensko zdravlje.

PRATITE NAS