Da li se vaginalna gljivična infekcija može izlečiti?

Topli dani donose mnogo slobode, uživanja i lepote svih čula. Ali… Uvek postoji neko ali kojeg je potrebno da se pazimo, jer to malo „ali“ utiče na naše zdravlje i reproduktivne organe. Još malo vremena je ostalo da uhvatimo sunce i možda kupanje u bazenu ili na rekama.

Nisu uzalud naše bake govorile: „Samo da ne sedi na ‘ladnom“. Sada bismo mogle da dodamo „i mokrom“. Posebno kada je toplo vreme.

U nastavku priče saznajte i zašto…

Ženske priče | Da li se vaginalna gljivična infekcija može izlečiti?

Kada se spomene pojam „vaginalna gljivična infekcija“ odmah se može razumeti da je reč o nizu infekcija vagine i okolnih tkiva u kojima mikrofloru u vagini žene čini pedesetak vrsta mikroorganizama, tzv. dobrih bakterija, pretežno iz roda Lactobacila koji luče mlečnu kiselinu i hidrogen i tako sprečavaju rast patogenih mikroorganizama i preterani rast gljivica. Prirodni pH vagine je od 3,8 do 4,2.

Kada se ovaj balans poremeti dolazi do vaginalne gljivične infekcije ili vaginalna kandidijaze koja je uzrokovana prekomernim rastom flore vaginalnog sekreta i to pretežno od strane gljivice Kandide albikans. Ovaj prekomerni rast može da nastane zbog sistemskog antibiotskog tretmana u sklopu druge infekcije ili može biti pogoršan padom imuniteta ili šećernom bolešću.

Ova infekcija je jedna od najčešćih koje zahvataju vaginu i vulvu, pretežno kod polno aktivnih žena, dok se najčešće karakteriše iritacijom vagine, intenzivnim svrabom i vaginalnim sekretom.

Simptomi vaginalnih gljivičnih infekcija (vaginalne kandidijaze) su: svrab, vaginalni sekret (od vodenasto belog, do gusto-lepljivog belog sekreta), pečenje, a nekad i ojed, upala sluzokože vagine i vulve, bolni seksualni odnosi, bolno mokrenje. Iako se radi o infekciji, ova bolest se ne smatra polno prenosivom, mada se može širiti i putem oralno-genitalnog kontakta. Ako se gljivična upala vagine širi i na spoljne genitalije tada najčešće dolazi do razvoja vulvovaginitisa.

Ženske priče | Da li se vaginalna gljivična infekcija može izlečiti?

Od prirodnih lekova kantarion se najčešće koristi u obliku vaginaleta, ali se često kombinuje i sa drugim lekovitim biljem. Neven je odličan za umirenje upale vaginalne sluznice, pa se koristi i ulje nevena. Etarsko ulje čajevca je odličan antiseptik, koji deluje protiv bakterija, gljivica i virusa.

Kada je u pitanju farmakološka terapija postoje terapijske opcije u vidu lokalne ili sistemske terapije. Kao lokalna terapija može se primeniti neki od derivata imidazola (butokonazol, klotrimazol, mikonazol..) ili nistatin.

Lokalna terapija može biti u vidu vaginalnih kremova, vaginalnih tableta, vagitorija ili vaginalnih kapsula.

Lečenje antimikoticima tj. lekovima protiv gljivica je obično uspešno, osim kod rekurentnih infekcija (infekcije koje se ponovo pojavljuju nakon privremenog odsustva) koje se mogu javiti četiri ili više puta u jednoj godini. U tom slučaju, potrebna je duža terapija.. Ponovljene vaginalne gljivične infekcije mogu pratiti neka druga stanja (trudnoća) i oboljenja (dijabetes, oslabljen imunitet, HIV infekcija). Povećana vlažnost, nošenje mokre odeće posle treninga ili kupaćeg kostima su faktori rizika za razvoj gljivičnih infekcija. Zbog toga je važno nošenje pamučnog donjeg veša, koje se redovno iskuvava. Lečenje traje duže i važno je da bude neprekidno, kao i da se lečenju podvrgnu oba partnera.

Čime se odlikuje gljivična infekcija kod muškaraca?
Kod muškog pola ova infekcija prolazi latentno i često bez ikakvih tegoba. Muškarci su uglavnom nosioci infekcije i ona im ne stvara probleme. Ponekad i u retkim slučajevima može se javiti blagi svrab sluzokože penisa ili do blagog taloženja ostataka površinskog dela kože zahvaćene gljivičnom infekcijom. Ipak, za rast i razvoj gljivica je neophodna vlažna sredina.

Na koji način je najbolje da se zaštitimo?
Lična higijena, izbegavanje velikog stresa i uzdržavanje od menjanja partnera (zbog toga što se seksualnim odnosom takođe unose gljivice). Korišćenje antibiotika na svoju ruku nije preporučljivo i nikako ne može da doprinese zameni odgovarajuće terapije koju mora da propiše lekar ginekolog.

Zbog samostalnog lečenja i uzimanja antibiotika na svoju ruku, vaginalna gljivična infekcija ostaje neizlečena uz rizik ponovne pojave u bilo kojem trenutku.

Zapratite nas:
FB: https://www.facebook.com/zenskeprice.rs
INST: https://www.instagram.com/zenskeprice.rs/

 

SPONZORISAO

Ženske priče | Da li se vaginalna gljivična infekcija može izlečiti?

Ženske priče | Da li se vaginalna gljivična infekcija može izlečiti?

 

Ovo je priča o nonprofit platformi koja za cilj ima da edukuje i ujedini žene svih godina u borbi za žensko zdravlje.

PRATITE NAS