Tipovi kontraceptivnih pilula i prednosti

Razlikujemo dve osnovne vrste pilula: oralne kombinovane kontraceptivne pilule, koje sadrže oba ključna hormona, i gestagenske kontraceptivne pilule, koje uključuju samo progesteron.

Kako bi vam približili razlike, u nastavku je jednostavan prikaz:

Kombinovane Pilule Gestagenske Pilule
Sadrže estrogen i progesteron Sadrže samo progesteron
Sprečavaju ovulaciju Zgušnjavaju cervikalnu sluz
Uzimaju se 21 dan sa pauzom Uzimaju se kontinuirano bez pauze

Za žene koje imaju predispoziciju prema rizicima povezanim s estrogenom ili one koje zbog zdravstvenih razloga ne mogu koristiti estrogenske komponente, gestagenske pilule predstavljaju optimalno rešenje. Sa druge strane, kombinovane pilule imaju dodatnu prednost u sprečavanju ovulacije, čineći ih popularnim izborom.

Važno je napomenuti da je konzistentnost u uzimanju pilula – svakodnevno u isto vreme – ključ za četvrti faktor uspešnosti, odnosno efikasnu prevenciju neželjene trudnoće.

Ženske priče | Tipovi kontraceptivnih pilula i prednosti

Koje su prednosti upotrebe pilula za sprečavanje trudnoće?
Kao dugogodišnji pobornik odgovorne upotrebe kontraceptivnih metoda, smatram da je važno razumeti benefite koje pružaju pilule za sprečavanje trudnoće. One predstavljaju ne samo sredstvo za kontrolu roditeljstva, već nude i niz dodatnih zdravstvenih prednosti koje mogu poboljšati kvalitet života žena.

Kombinovanje znanja o mehanizmu delovanja i strogo pridržavanje uputstava su neophodni za maksimalan efekat i sigurnost pilula.

Zaštita protiv neželjene trudnoće
Kada govorimo o pilula za sprečavanje trudnoće, moramo spomenuti visoku efikasnost kontraceptivnih pilula, koja može biti i do 97% kada se koriste prema uputstvu. Konstantno težimo tome da pružimo pouzdanu informaciju i podršku svim ženama koje traže sigurnu zaštitu od trudnoće.

Dodatni zdravstveni benefiti
Kontraceptivne pilule nisu samo efikasne u sprečavanju neželjenih trudnoća, već pružaju i važne zdravstvene benefite. Iz iskustva, mnoge moje čitateljke su primetile poboljšanja u regulaciji menstrualnog ciklusa i simptoma vezanih za menstruaciju.

Pored toga, kontraceptivne pilule mogu smanjiti rizik od anemije uzrokovane obilnim menstruacijama, smanjiti rizik od razvoja cista jajnika te određenih tipova malignih tumora materice i jajnika, i pridoneti smanjenju simptoma reumatoidnog artritisa.

Na ovaj način, pilule nisu samo sredstvo zaštite od trudnoće, već i pomagač u očuvanju zdravlja i unapređenju kvalitete života žena.

  • manje obilne i bolne menstruacije
  • ujednačeni menstrualni ciklusi
  • preventivni efekat na formiranje cista jajnika
  • redukcija rizika od razvoja određenih vrsta tumora

Ističem da prilikom izbora odgovarajućih kontraceptivnih pilula, trebate voditi računa o svojim individualnim zdravstvenim potrebama i konsultovati se sa svojim lekarom kako bi iskoristili sve pozitivne aspekte ove vrste zaštite od trudnoće.

Pravilan način korišćenja kontraceptivnih pilula
Kao stručnjak za zdravstveno savetovanje, neretko se susrećem sa pitanjima o pravilnom načinu uzimanja kontraceptivnih pilula. Pravilan doziranje kontraceptivnih pilula i održavanje kontinuiteta su ključni za efikasnost ove metode kontracepcije.

Upotreba i doziranje kontraceptivnih pilula
Jasno je da postoji razlika između dve osnovne vrste kontraceptivnih pilula – oralnih kombinovanih i gestagenskih pilula. Način na koji ih uzimate ne samo da utiče na njihovu efikasnost već i na vaše opšte zdravstveno stanje. Da bih vam olakšao razumevanje procesa doziranja, evo korisnog vodiča:

Vrsta Pilule Način Uzimanja Pauza Dodatne Informacije
Kombinovane Pilule Uzimaju se 21 dan 7 dana Pažljivo pratite redosled uzimanja
Gestagenske Pilule Uzimaju se kontinuirano Bez pauze Preporučuje se isto vreme uzimanja svaki dan

Iako većina kontraceptivnih pilula dolazi sa jasnim uputstvom za korišćenje, emotivno sam svestan kako svakodnevne obaveze mogu da remete rutinu. Stoga, važno je postaviti podsjetnik ili alarm koji će vas obavestiti o vremenu za doziranje kontraceptivnih pilula.

Ženske priče | Tipovi kontraceptivnih pilula i prednosti

Šta uraditi ako propustite dozu
Ako se desi da zaboravite da uzmete pilulu, ne brinite se previše – i dalje postoji pravilan način uzimanja kako biste održali zaštitu. Evo šta da radite u slučaju da propustite dozu:

  • uzmite propuštenu pilulu čim se setite.
  • nastavite s uzimanjem preostalih pilula po redovnom rasporedu.
  • koristite kondom ili neku drugu barieresku metodu kontracepcije u narednih 7 dana.

Vaša doslednost i pažnja prilikom uzimanja pilula igraju veliku ulogu u njihovoj efikasnosti. Jedna propuštena doza može umanjiti šanse za zaštitu od trudnoće, pa je bitno biti odgovoran i obazriv po tom pitanju. Podsetite sebe da je zdravlje i sigurnost vaš prioriteta, pa stoga redovno pratite svoj režim kontracepcije.

Zapamtite, kontraceptivne pilule su jedan od najsigurnijih oblika kontracepcije kada se pravilno koriste. Ostanak u redovnom ritmu je ključan, a ukoliko dođe do prolaska više od 12 sati od uobičajenog vremena uzimanja, ne odlažite i odmah postupajte po gore navedenim uputstvima.

U slučaju bilo kakvih nedoumica, uvek možete potražiti dodatne informacije od svog lekara ili farmaceuta, koji će vam pomoći da razumete kako uzimati kontraceptivne pilule i kako da postupite u slučaju propuštenih doza. Redovno praćenje svog zdravstvenog statusa i konsultacije sa stručnjacima su preporučljivi kako biste održali optimalnu zaštitu i dobrostanje.

Nastaviće se…
Autor: Sens (Nebojša Vujinović)

U sledećoj priči: Mogući rizici i neželjeni efekti tableta za kontracepciju
U međuvremenu pročitajte priču “Sve što treba da znate o tabletama za kontracepciju“.

 

SPONZORISAO

Ženske priče | Tipovi kontraceptivnih pilula i prednosti

Ženske priče | Tipovi kontraceptivnih pilula i prednosti

 

Ovo je priča o nonprofit platformi koja za cilj ima da edukuje i ujedini žene svih godina u borbi za žensko zdravlje.

PRATITE NAS