Mogući rizici i neželjeni efekti tablete za kontracepciju

Kao neko ko redovno piše na temu zdravlja i wellnessa, duboko sam svestan važnosti informisanja o nuspojavama pilula za kontracepciju i načinima kako upravljati potencijalnim rizicima. Dok su kontraceptivne pilule generalno sigurne za upotrebu, one ipak nose određene nuspojave koje korisnice treba da znaju kako da identifikuju i ublaže.

Ženske priče | Mogući rizici i neželjeni efekti tablete za kontracepciju

Kako upravljati nuspojavama?
Svestan sam da nuspojave mogu uključivati mučninu, napetost u dojkama, zadržavanje tečnosti i promene raspoloženja. Postoji nekoliko efikasnih načina kako smanjiti neželjene efekte ovih pilula:

  • Uzimanje pilule uveče kako bi mučnina, ako se pojavi, prošla tokom noći.
  • Nošenje udobnog grudnjaka može ublažiti napetost dojki.
  • Redovne fizičke aktivnosti i izbalansirana ishrana mogu pomoći u smanjenju zadržavanja tečnosti.
  • Za upravljanje promenama raspoloženja, mogu koristiti tehnike opuštanja poput meditacije i joge.
  • Specifično, vaginalna suvoća kao nuspojava kontraceptivnih pilula se pojavljuje kod nekih žena. Lokalna primena preparata kao što su vaginelete sa hijaluronom i vitaminom E može ponuditi olakšanje.

Rizik od krvnih ugrušaka
Pored uobičajenih nuspojava, krvni ugrušci su jedan od ozbiljnijih rizika koje nose kontraceptivne pilule, iako su veoma retki. Za žene koje su izložene dodatnim faktorima rizika poput gojaznosti, pušenja, i porodične istorije zgrušavanja krvi, ovaj rizik može biti povećan.

Prema zdravstvenim izveštajima, incidencija krvnih ugrušaka kod žena koje koriste pilule je između 5 i 12 slučajeva na 10,000 korisnica godišnje.

Važno je biti proaktivan u spominjanju ovog rizika, što uključuje prepoznavanje simptoma poput iznenadnog bola ili oticanja u nogama, izražene crvenila ili toplote na zahvaćenom području, ili naglog otežanog disanja – sve su to znaci koji zahtevaju hitnu medicinsku pažnju.

Rizik Simptomi Preventivne Mere
Krvni ugrušci Bol ili otok u nogama, crvenilo, otežano disanje Redovne kontrole, zdrav način života, prestanak pušenja
Napetost dojki Osetljivost, blaga bol Nošenje sportskog grudnjaka, lokalni topli oblozi
Zadržavanje tečnosti Nadutost, otečene noge Umerna ishrana, izbegavanje soli, redovna fizička aktivnost

Duboko sam posvećen tome da omogućim ženama sve neophodne informacije kako bi mogle da naprave informisani izbor kada je reč o kontracepciji. Razgovori sa lekarom, razmatranje pojedinačnih faktora rizika i praćenje ličnog odgovora na kontraceptivne pilule su ključ za njihovo bezbedno i efikasno korišćenje.

Dostupnost i izbor kontraceptivnih pilula bez recepta
Kada istražujem dostupnost kontraceptivnih pilula u našoj zemlji, često nailazim na pitanje da li su kontraceptivne pilule dostupne bez recepta. U Srbiji, kontraceptivne pilule se tradicionalno dobijaju na recept, što podrazumeva konsultaciju sa lekarom pre njihovog korišćenja. Ovo je značajan korak jer lekar može odabrati pilule koje su najpogodnije za individualni zdravstveni profil svake žene. Međutim, kada je reč o hitnoj kontracepciji, situacija je drugačija.

Ženske priče | Mogući rizici i neželjeni efekti tablete za kontracepciju

Hitna kontracepcija, poznata kao pilula za dan posle, može se pronaći u apotekama bez recepta. U našim apotekama se najčešće traži pod imenom Escapelle® i predstavlja važan alat za žene u situacijama kada je potrebna hitna zaštita od neželjene trudnoće, na primer, nakon nezaštićenog odnosa ili u slučaju neuspelog primarnog kontraceptivnog sredstva. Ali njena uloga nije da zameni redovnu kontracepciju, već da deluje kao privremeno rešenje.

Escapelle® je poput sigurnosne mreže, ali ne bi trebala biti glavni oblik kontracepcije zbog visokog sadržaja hormona.

Razumem važnost izbora kontracepcije za žene i zato podstičem otvorenu komunikaciju sa lekarima o svim raspoloživim opcijama. Iako pilula za dan posle pruža dodatnu sigurnost, konzistentna i redovna kontracepcija je ključ za dugotrajnu zaštitu i zdravstvenu brigu.

Kontraceptivno sredstvo Dostupnost Preporučena upotreba
Redovne kontraceptivne pilule Na recept Dugoročna kontracepcijska zaštita
Escapelle® (Pilula za dan posle) Bez recepta Hitna kontracepcija nakon nezaštićenog odnosa

Savetujem ženama da pažljivo razmotre sve mogućnosti i zajedno sa svojim lekarom odrede najbolji izbor kontracepcije koji odgovara njihovom načinu života i zdravstvenom profilu. Bilo da je reč o pilulama koje se izdaju na recept ili o hitnim kontraceptivnim rešenjima bez recepta, informisanost i odgovornost su na prvom mestu.

Nastaviće se…
Autor: Sens (Nebojša Vujinović)

U sledećoj priči: Kada kontraceptivne pilule počinju da deluju
U međuvremenu pročitajte priču “Sve što treba da znate o tabletama za kontracepciju“.

 

SPONZORISAO

Ženske priče | Mogući rizici i neželjeni efekti tablete za kontracepciju

Ženske priče | Mogući rizici i neželjeni efekti tablete za kontracepciju

 

Ovo je priča o nonprofit platformi koja za cilj ima da edukuje i ujedini žene svih godina u borbi za žensko zdravlje.

PRATITE NAS