Vaginalne infekcije – prevencija i zaštita

Prekomerno korišćenje antibiotika, kortikosteroida, lekova za imunitet i kontraceptivnih tableta, bez konsultacije sa ginekologom ili lekarom opšte prakse može da izazove vaginalne infekcije.

Takođe, upotreba alkalnih sapuna, agresivnih deterdženata za pranje veša, sintetičko donje rublje, neadekvatni dnevni ulošci i preparati za intimnu higijenu, pa i kondomi, takođe mogu da izazovu pojavu ove vrste infekcije koja može imati trajne posledice, posebno ukoliko se dogodi u trudnoći.

Ženske priče | Vaginalne infekcije – prevencija i zaštita

Gljivične infekcije kod žena veoma su prisutne, a neka istraživanja kažu da će u toku života čak 3 od 4 žene bar jednom imati vulvo-vaginalnu kandidijazu (VVC). U najvećem broju slučajeva, za infekciju će biti kriva gljivica Candida albicans.

Zdrava vaginalna sluznica stvara sekret koji vlaži i ima higijensku ulogu, pa je vaginalni sekret normalna pojava kod polno zrelih žena i najčešće je prozirne ili beličaste teksture. Izgled može da se menja tokom različitih faza menstrualnog ciklusa, trudnoće, emocionalnog stresa, promene načina ishrane, ili u toku uzimanja različitih lekova (uključujući i kontraceptive).

Prirodna PH vrednost vagine je kisela (ph oko 4,5) što ima zaštitnu ulogu,međutim tokom menstruacionog ciklusa može da se promeni. Neposredno pre i posle mensturacije je najniža ph vrednost i tada, u najčešćim slučajevima, dolazi do infekcije. Uzroci poremećaja ravnoteže u vaginalnoj flori su višestruki: razni lekovi/antibiotici, oralni i lokalni kontraceptivi, prečesta upotreba intimnih kupki, emocionalni stres, seksualno prenosive bolesti.

Najčešći tipovi vaginalnih infekcija
Bakterijska vaginoza je najčešća polimikrobna anaerobna infekcija kod žena u reproduktivnom periodu. Karakteriše se kremastim, ređim, belo­sivim sekretom neprijatnog mirisa (miris na pokvarenu ribu), koji je nekad praćen svrabom. Prilikom pregleda od strane lekara, bakterija Gardnerella vaginalis je najčešći uzročnik. Veliki broj žena neće imati sve simptome koje smo naveli, a moguće je da neke od njih neće imati nijedan od simptoma, i dijagnozu bakterijske vaginoze moguće je postaviti pri redovnom ginekološkom pregledu.

Aerobni vaginitis ­ u normalnoj vaginalnoj flori dominantna je bakterija Lactobacillus acidofilus koja održava kiselost vagine i ravnotežu sa drugim mikroorganizmima u svojoj okolini. Poremećajem ove ravnoteže dolazi do smanjivanja laktobacila i porasta broja drugih aerobnih bakterija (Streptococcae, Enterococcae, Esherichia coli i druge) što dovodi do pojačane vaginalne sekrecije.

Vaginalna kandidijaza ­ ova infekcija praćena je gustim, belim, sirastim sekretom bez mirisa koji nekad može biti u vrlo malim količinama. Svrab je glavni simptom, uporan, neprijatan i nekad se širi i na predeo rektuma. Moguća je i pojava crvenila na sluzokoži i koži kao i bol pri polnom odnosu.

Trihomonas vaginalis – u ovom slučaju je reč o iscedku iz vagine koji je zelenkaste boje sa sivo belim nijansama. Karakteristični simptomi su jak, neprijatan miris, bol i peckanje pri mokrenju, svrab i krvarenje posle polnog odnosa.

Dijagnoza i lečenje
Kako bi na najispravniji način uradili tretman bakterijske infekcije, neophodna je ispravna dijagnoza. Ona se postavlja pregledom vaginalnog zida, izgledom i mirisom sekreta kao i mikroskopskim određivanjem stepena čistoće vaginalnog sekreta. Važno je da znamo da samo ginekolog može da odredi o kojoj vrsti infekcije se radi.

Pristup lečenju je individualan i uzima u obzir životnu dob, opšte zdravstveno stanje pacijenta kao i proširenost infekcije i reakciju na određene lekove.

Tretman i lečenje vaginalnih infekcija obavlja se uz primenu oralnih preparata (antimikotika i antibiotika), kao i preparata za lokalnu primenu (vaginalete, gelovi i kreme odgovarajućeg sastava). U lečenje je potrebno uključiti polnog partnera u cilju smanjivanja učestalosti infekcija i njihovog ponavljanja.

Najčešći simptomi vaginalnih infekcija su:

  • obilan iscedak neprijatnog mirisa
  • promena boje vaginalnog sekreta (sirast, beo, žućkast, žuto­zelen)
  • svrab i peckanje u predelu vagine
  • peckanje tokom mokrenja
  • bol tokom polnog odnosa
  • osip, crvenilo ili bradavice oko vaginalnog otvora

Simptomi su važan činilac u prevenciji i lečenju određene infekcije i neophodno ih je shvatiti veoma ozbiljno. Zbog toga su preventivni ginekološki pregledi važni u otkrivanju i lečenju vaginalnih infekcija koje mogu izazvati ozbiljne komplikacije ukoliko se ne prepoznaju, ne leče i dugo traju. Neke od njih su ozbiljne infekcije urinarnog trakta, upala grlića materice, delimična ili potpuna neprohodnost jajovoda što je uzrok neplodnosti, a vaginalne infekcije u trudnoći mogu dovesti do prevremenog porođaja.

Autorizacija: Dr Ivana Anđić, specijalista ginekologije i akušerstva.


Zapratite nas:
FB: https://www.facebook.com/zenskeprice.rs
INST: https://www.instagram.com/zenskeprice.rs/

 

SPONZORISAO

Ženske priče | Vaginalne infekcije – prevencija i zaštita

Ženske priče | Vaginalne infekcije – prevencija i zaštita

 

Ovo je priča o nonprofit platformi koja za cilj ima da edukuje i ujedini žene svih godina u borbi za žensko zdravlje.

PRATITE NAS