Zašto je LNG poseban?

Levonorgestrel (L-norgestrel ili D-norgestrel) je sintetički proizveden hormon progestagen, koji se koristi kao aktivni sastojak u pojedinim kombinovanim oralnim kontraceptivnim pilulama, pilulama progestagena, pilulama za hitnu kontracepciju, intrauterinim kontraceptivnim sistemima (“spirale”), kontraceptivnim implantima i hormonskoj supstitucionoj terapiji.

Dakle, krenimo od događaja na koji utiče LNG – trudnoće.

Ženske priče | Zašto je LNG poseban?

Oplođenje je spajanje jajne ćelije i spermatozoida, a trudnoća nastaje kada se ta jajna ćelija usadi u unutrašnjost materice. Međutim, to baš i nije tako jednostavan proces. Važan je tajming.

Svaki put kada dobijete menstruaciju, u telu se odvija niz različitih hormonskih promena koje će trudnoću tj. začeće i omogućiti. Sam trenutak kada spermatozoid susretne jajnu ćeliju ne može da se oseti, stoga i trenutak oplođenja u organizmu prođe bez ikakvih promena ili posebnih dešavanja.

Kakva je uloga levonorgestrela u tabletama za hitnu kontracepciju?
Kada se primeni na preporučeni način, najkasnije 72 h nakon nezaštićenog seksualnog odnosa, smatra se da levonorgestrel deluje na prevenciju ovulacije i oplodnju, ako je do polnog odnosa došlo u preovulatornoj fazi kada je verovatnoća za oplođenjem najveća. Čim započne proces usađivanja oplođene jajne ćelije u matericu, levonorgestrel više nije efikasan. Pilula za hitnu kontracepciju sa levonorgestrelom je u upotrebi širom sveta još od 80-ih godina.

Ipak, da li znate da levonorgestrel ima ulogu i u nečemu što je u pogledu zaštite od neželjene trudnoće jednostavnije za korišćenje, čak i od pilula? Ne mora da se upotrebi u roku do 72 sata, a efikasnost može da traje do 6 godina.

Još jedan savremeni metod redovne kontracepcije – hormonska spirala – uspešno prevenira trudnoću u od 99.8% slučajeva, a mogu je koristiti žene od tinejdžerskog uzrasta do žena u perimenopauzi. Prednosti su mnogobrojne – sigurni intimni odnosi, trajanje zaštite do šest godina, a u slučaju da se želi trudnoća, ginekolog jednostavno ukloni spiralu i mogućnost začeća se brzo vraća. Hormonska spirala sadrži hormon levonorgestrel, baš kao i pilula za hitnu kontracepciju, s tim što je prednost spirale u tome što aktivna supstanca deluje isključivo lokalno, te se može preporučiti i ženi koja nakon porođaja doji. Pored toga, ne postoji obaveza svakodnevnog korišćenja kao kod kontrceptivnih pilula jer, kada se spirala jednom postavi, ona je tu sve vreme i ono što je najvažnije, zaštita traje sve vreme.

Rešenje je jednostavno i u skladu sa onim što vi želite kako biste planirali trudnoću u vreme kada ste spremne za to.

Dakle, uz levonorgestrel imate mogućnost izbora: ako volite brzo i efikasno – urgentna kontracepcija. Ako volite dugo i efikasno – hormonska spirala.

Ukoliko nemate stalnog partnera, savetuje se da primenjujete neku mehaničku metodu kontracepcije, npr. kondom, kako biste se zaštitili od polno prenosivih infekcija, a ukoliko imate jednog stalnog partnera, preporuka je oralna kontracepcija ili hormonska spirala, koji su znatno pouzdaniji metodi kontraceptivne zaštite.

Autor: dr Jasmina Mašović, Opšta bolnica “Aurora”.

Zapratite nas:
FB: https://www.facebook.com/zenskeprice.rs
INST: https://www.instagram.com/zenskeprice.rs/

 

SPONZORISAO

Ženske priče | Zašto je LNG poseban?

Ženske priče | Zašto je LNG poseban?

 

Ovo je priča o nonprofit platformi koja za cilj ima da edukuje i ujedini žene svih godina u borbi za žensko zdravlje.

PRATITE NAS