Aditiv E171 više se ne smatra bezbednim u prehrambenoj industriji

S obzirom na brz tempo modernog načina života, zagađenja sredine koje je sve očiglednije i hranu koja se masovno proizvodi na uštrb kvaliteta, ne začuđuje činjenica da se pribegava dodavanju različitih supstanci koje bi makar estetski nadomestile njen neprivlačan izgled.

Jedna od takvih supstanci je i aditiv E171 (titanijum dioksid) koji ukoliko se konzumira, pored pozitivnih estetskih može imati negativne zdravstvene efekte, pokazuju poslednje studije.

Ženske priče | Aditiv E171 više se ne smatra bezbednim u prehrambenoj industriji

Šta je u stvari E171?
Titanijum dioksid (TiO2) je prirodni mineral koji se kopa iz zemlje, a zatim daljom obradom prečišćava za upotrebu u potrošačkim proizvodima. Koristi se u mnogim proizvodima, od boje i hrane do lekova i kozmetike. Takođe, ima glavnu ulogu kod nekih proizvoda za sunčanje kao efikasan način zaštite kože od sunčevog štetnog ultraljubičastog zračenja. Ukoliko se koristi kao dodatak prehrambenim proizvodima, ima oznaku E171 i upravo je jedan od najčešće korišćenih pigmenata za hranu. Ovaj prah bez mirisa pojačava belu boju ili neprozirnost hrane i proizvoda, kao što su krimeri za kafu, žvakaće gume, bombone, sirevi, kreme za sunčanje i paste za zube.

Ima li razloga za zabrinutost?
Prema zakonu EU, dodatak za hranu može biti odobren ako ne predstavlja bezbednosnu zabrinutost za zdravlje potrošača, ako je tehnološki potreban i ako ne dovodi potrošače u zabludu. Međutim, E171 nema tehnološku svrhu i koristi se samo iz estetskih razloga. Stoga je Evropska agencija za bezbednost hrane (EFSA) izradila detaljnu studiju pod nazivom „Procena bezbednosti titanijum dioksida (E171) kao aditiva za hranu“ i zaključila da, iako je gastrointestinalna apsorpcija TiO2 čestica niska, one se mogu akumulirati u telu i usled toga izazvati različite poremećaje zdravlja. Na osnovu svih dostupnih dokaza, zabrinutost za genotoksičnost nije mogla biti isključena, a s obzirom na mnoge neizvesnosti, EFSA je zaključila da se E171 više ne može smatrati bezbednim kada se koristi kao aditiv za hranu, što je dovelo do zabrane korišćenja ovog aditiva isključivo u hrani na prostoru EU, počev od 1. februara ove godine.

Kakvi su rizici?
Budući da se štetnost ovog jedinjenja dovodi se u vezu genotoksičnim i kancerogenim efektima po organizam, trebalo bi izbegavati konzumaciju (pre svega se odnosi na gutanje ili udisanje), kao i nanošenje na kožu ukoliko je u obliku nano čestica (koje zbog svoje izuzetno male veličine mogu da prođu kroz prirodne zaštitne barijere ljudskog tela i dospeju u jetru, pluća ili ceo sistem za varenje).

Koji proizvod ne sadrži E171?
Kada je reč o održavanju visokih standarda u proizvodnji i brige o ljudskom zdravlju, proizvod koji se koristi kao pomoć u tretmanu sindroma policističnih jajnika PCOS, Richter CycleBalance, ne sadrži ovaj aditiv.

Sindrom policističnih jajnika – PCOS je jedan od najčešćih uzroka neplodnosti kod žena i složeno stanje koje karakteriše povišen nivo androgenih hormona, neredovne menstruacije, izostanak menstrualnog krvarenja, male ciste na jednom ili oba jajnika, ili svi ovi simptomi zajedno.

Studije su pokazale da jedna trećina žena sa PCOS-om i prekomernom telesnom težinom, gubitkom telesne težine uz redovno vežbanje i zdravu ishranu može da povrati hormonski balans, što se odlikuje normalizacijom ovulacije, uspešnim pucanjem folikula i rešavanjem problema insulinske rezistencije, a u tom procesu im može pomoći RICHTER CycleBalance koji ne sadrži dodatak E171.

Više informacija o PCOS-u pročitajte na linku www.cyclebalance.rs.

 

Zapratite nas:
FB: https://www.facebook.com/zenskeprice.rs
INST: https://www.instagram.com/zenskeprice.rs/

 

 

SPONZORISAO

Ženske priče | Aditiv E171 više se ne smatra bezbednim u prehrambenoj industriji

Ženske priče | Aditiv E171 više se ne smatra bezbednim u prehrambenoj industriji

 

Ovo je priča o nonprofit platformi koja za cilj ima da edukuje i ujedini žene svih godina u borbi za žensko zdravlje.

PRATITE NAS