Fizička aktivnost u trudnoći

Trudnoća je bezbrižan i možda jedan od najlepših perioda svake buduće majke. Međutim, to ne znači da treba u potpunosti da zapostaviš svoje telo i uživaš u prekomernim količinama hrane jer stručnjaci danas tvrde da fizička aktivnost zapravo koristi, ne samo tebi, već i bebi.

Ženske priče | Fizička aktivnost u trudnoći

I u trudnoći, određene fizičke aktivnosti su zapravo preporučljive jer će vežbanje pomoći da ostaneš u formi i održiš liniju čak i tokom ovog prelepog perioda. Svakako da se ove fizičke aktivnosti ne odnose na klasičan aerobik, teretanu i tome slično, već postoje tačno definisane vežbe koje smeju da se rade i one koje treba izbegavati, pogotovo u prvom tromesečju.

Dokazano je da žene koju su fizički aktivne lakše podnose trudnoću jer se na taj način smanjuje umor i stvara osećaj zadovoljstva zahvaljujući endorfinu koji se luči tokom fizičke aktivnosti i koji pomaže da se osećaš prijatnije i komotnije u svojoj koži čak i usled divljanja hormona i promena u raspoloženju.

Još jedna pozitivna strana vežbanja tokom trudnoće jeste smanjenje bolova u leđima, usled jačanja leđnih i trbušnih mišića i ne samo to, trudnice koje redovno vežbaju imaju lakši i kraći porođaj i pripremljenije su za isti kako fizički tako i psihički, međutim to ne treba da ti bude glavna motivacija, jer na porođaj utiče još mnogo faktora.

Veoma je važno da vežbanjem ne odeš u neku potpuno drugu krajnost kada je telesna težina u pitanju. Prekomerni gubitak težine tokom trudnoće se nikako ne savetuje, već je bitno da u svemu nađeš balans kako bi se i ti i beba osećale prijatno.

Ukoliko si jedna od onih osoba koja je i pre trudnoće stalno bila u pokretu, redovno išla na treninge i bavila se sportskim aktivnostima onda bi trebalo da znaš da sada, u trudnoći, ne bi trebalo da nastaviš istim intenzitetom.

A da li znaš zašto?

Pa… u periodu trudnoće, tvoj puls je viši, što znači da ne bi trebalo da se preterano opteretiš, jer hormon hCG, koji se luči u trudnoći, utiče na brže zagrevanje. Pored hormona hCG, luči se i hormon relaksin koji ima uticaja na omekšavanje ligamenata  i zglobova. Što znači da, ukoliko se odlučiš na zahtevnije vežbe postoji veći rizik od uganuća, padova i drugih mišićnih povreda. Zato, vodi računa i nikako nemoj da se forsiraš.

Svaka trudnica je drugačija i svaka prolazi kroz ovaj period na drugačiji način, tako je i sa vežbama. Ne prijaju svakoj trudnici iste vežbe, sve zavisi od stanja u kojem si bila pre trudnoće, koliko si se bavila fizičkom aktivnošću, da li postoje neki rizici, komplikacije, itd.

Na kraju, važno je da zapamtiš jedno pravilo koje važi za sve trudnice – nikako ne određuj vežbe na svoju ruku već se obavezno konsultuj sa svojim ginekologom i fitnes stručnjakom pre donošenja odluke.

 

SPONZORISAO

Ženske priče | Fizička aktivnost u trudnoći

Ženske priče | Fizička aktivnost u trudnoći

 

Ovo je priča o nonprofit platformi koja za cilj ima da edukuje i ujedini žene svih godina u borbi za žensko zdravlje.

PRATITE NAS