Koju srednju školu je najbolje upisati?

Bliži se i taj septembar, upisuješ 8. razred i svesna si šta te sve očekuje naredne godine – polaganje male mature, izbor oko upisa srednje škole, pripreme oko proslave mature… Sve to sigurno u tebi izaziva određenu vrstu nervoze jer predstavlja prvu važniju životnu odluku koju, naravno uz savet roditelja, braće, sestara, ali na kraju krajeva, sama moraš doneti.

Ženske priče | Koju srednju školu je najbolje upisati?

Prvo pitanje na čijem odgovoru treba da poradiš jeste koju srednju školu ćeš upisati, da li će to biti stručna škola ili gimnazija, ako je gimnazija da li opšti, prirodni ili društveni smer?

Pre nego što sama odlučiš koju srednju školu ćeš upisati, bilo bi dobro da porazgovaraš sa svojim roditeljima ili starijim bratom/sestrom kako bi te posavetovali i pomogli da doneseš ispravnu odluku.

Za početak, odgovori sama sebi na pitanja – Šta želim, koji su moji afiniteti, u čemu sam dobra i šta me najviše interesuje? Takođe, jedna od mogućnosti, ukoliko nisi sigurna u svoj izbor, ili se dvoumiš, jeste da uradiš test profesionalne orijentacije u konsultaciji sa školskim pedagozima i psiholozima.

Mi ćemo ovde objasniti razliku između gimnazije i srednje stručne škole.
Gimnazije daju široko i opšte obrazovanje, a prilikom upisa potrebno je da vodiš računa o tome koji ti smer više odgovara, da li je to društveni ili prirodni, odnosno da li ti npr. više idu jezici, umetnost ili matematika, fizika i hemija. S druge strane, srednja škola nudi stručno obrazovanje, usko specijalizovano za jednu delatnost. Ako nisi sigurna koji fakultet želiš da upišeš kasnije onda je gimnazija pravi izbor. Steći ćeš sveobuhvatno znanje i imaćeš dovoljno vremena da dobro porazmisliš o izboru studija.

Pubertetsko doba je veoma osetljivo, samim tim, donošenje ovako važne odluke može biti veoma stresno, ne samo za tebe, već i za čitavu porodicu. Zato, dobro porazmisli o svojim željama, interesovanjima i mogućnostima, jer, na kraju dana, sama ćeš doneti odluku koja je najbolja za tvoju budućnost.

 

SPONZORISAO

Ženske priče | Koju srednju školu je najbolje upisati?

Ženske priče | Koju srednju školu je najbolje upisati?

 

Ovo je priča o nonprofit platformi koja za cilj ima da edukuje i ujedini žene svih godina u borbi za žensko zdravlje.

PRATITE NAS