Odlaganje ciklusa – Da ili ne?​

Skoro uvek kada imaš neki važan događaj, bilo da je to svadba, krštenje, rođendan ili odlazak na neko putovanje, a pogotovo na more, desi se da dobiješ menstruaciju, zar ne? Pretpostavljamo da je prvo što ti padne na pamet odlaganje ciklusa, međutim, da li je to uvek dobro rešenje?

Skoro uvek kada imaš neki važan događaj, bilo da je to svadba, krštenje, rođendan ili odlazak na neko putovanje, a pogotovo na more, desi se da dobiješ menstruaciju, zar ne? Pretpostavljamo da je prvo što ti padne na pamet odlaganje ciklusa, međutim, da li je to uvek dobro rešenje?

Pogledajte šta na ovu temu ima da kaže dr Dejan Dimitrijević, specijalista ginekologije i akušerstva.

Na pitanje “U kojim situacijama se savetuje odlaganje menstruacije, a kada ipak ne?” dr Dejan Dimitrijević je dao vrlo konkretan odgovor:

“Ponekad životne situacije zahtevaju odlaganje ciklusa – određene intervencije ili operativni zahvati, obilna i česta krvarenja, anemije, tokom pripreme za vantelesnu oplodnju… ali daleko češće žene to koriste prilikom odlaska na odmor ili neki važan događaj – kada bi htele da ih menstrualni ciklus ne remeti. U tom slučaju, moguće je odložiti, produžiti ili skratiti ciklus. Vrlo je važno ne raditi to na svoju ruku ili po receptu drugarice, kojoj je neko od lekara to već prepisao. Obavezno se treba konsultovati sa ginekologom na koji način odložiti ciklus. Takođe, odlaganje ciklusa ne bi trebalo da vam pređe u naviku.”

Takođe, dao je detaljan odgovor i na pitanje da li i zbog čega se uopšte preporučuje odlaganje menstruacije kada se planira odlazak na more:

“Vaginalna sluzokoža nije sterilna, nju naseljavaju laktobacili, tzv. dobre bakterije, koje raznim mehanizmima štite vaginu od patogenih “loših bakterija”. pH vagine je oko četiri, što znači da kisela sredina ima protektivni efekat. U toku menstruacije pH vagine se menja i pogoduje štetnim bakterijama. Iz tog razloga, bilo bi dobro izbeći menstruaciju na moru, jer je krv dobra podloga za loše bakterije i pogoduje infekciji.”

U slučaju da nisi znala, postoje dva načina za odlaganje menstruacije, a to su jednokratne tablete i kontraceptivne pilule, a dr Dejan Dimitrijević je objasnio razliku između ove dve terapije:

“Jednostavniji način uključuje jednokratne tablete, tzv. gestogene preparate, pomoću kojih se odlaže ciklus, dok je drugi, dugoročniji, način uzimanje kontraceptivnih pilula. Jednokratne tablete za odlaganje menstrualnog ciklusa sadrže sintetski oblik ženskog polnog hormona progesterona. Višak ovog hormona u organizmu dovodi do odlaganja ovulacije i samim tim do odlaganja ciklusa. Tablete se uzimaju najmanje tri dana pre očekivane menstruacije, dva puta na dan, i koriste se onoliko dana koliko želite da odložite krvarenje. Menstruacija će doći u roku od nekoliko dana nakon prestanka uzimanja tableta. Imajte u vidu da tablete za odlaganje menstruacije nisu kontraceptivno sredstvo i da neće sprečiti trudnoću, pa ako ne želite da zatrudnite primenite druge mere zaštite. Ove tablete NE TREBA koristiti ako već uzimate kontraceptivne pilule – dakle, ili jedne ili druge, nikako zajedno.

Drugi, i daleko efikasniji način jeste planirati odlaganje ciklusa nekoliko meseci unapred – tada su kontraceptivne pilule pravo rešenje. Važno je znati da postoje dve vrste kontraceptivnih pilula – tablete koje u pakovanju imaju 24 tablete koje sadrže hormonsku supstancu (tzv. aktivne pilule) i četiri neaktivne tablete koje uglavnom sadrže vitamin (tzv. placebo pilule). Ukoliko se želi odložiti ciklus, u tom slučaju se preskače upotreba neaktivnih tableta i počinje se sa novim pakovanjem bez pravljenja pauze. Druga vrsta su pilule koje sadrže samo aktivne pilule i koje se piju bez pauze, dok ne prođe period na koji želimo odložiti ciklus. Nakon toga, treba prestati s upotrebom pilula (ili piti neaktivne tablete) pri čemu se ciklus očekuje u narednih nedelju dana.”

Postoji mišljenje da ovakvi preparati narušavaju zdravlje žena, međutim, da li je to stvarno istina?

“Postoje i negativne i pozitivne nuspojave koje se mogu javiti prilikom upotrebe preparata za odlaganje ciklusa. Nikad se ne zna kako koja pacijentkinja može da odreaguje na hormonski preparat. Naročito se to odnosi na žene koje ranije nisu koristile nikakve hormone. Ovakav vid terapije koristi se i nakon operacija cista, kako bi se smanjila stopa recidiva. Ako se uzimaju hormonski kontraceptivi za odlaganje ciklusa mogu se javiti čak i pozitivni nusefekti, kao što je oskudnija menstruacija, manje bolna ili ona koja traje kraće. Kontracepcija takođe “štedi” jajnike jer za vreme korišćenja kontraceptivnih pilula nema ovulacije. Često se koristi i u cilju pripreme za vantelesnu oplodnju, kao i u pripremi za endoskopsku-histeroskopsku operaciju.

S druge strane, svaka hormonalna terapija ima i svoje negativne nuspojave, kao što su mučnina, spoting krvarenje, glavobolje… te ako do toga dođe, potrebno je, u dogovoru sa ginekologom, prekinuti terapiju.”

Poslednje pitanje, na ovu temu, a na koje je odgovorio dr Dejan Dimitrijević jeste, ko ne bi trebalo da koristi ovakav vid terapije?

 

SPONZORISAO

Ženske priče | Odlaganje ciklusa - Da ili ne?​

Ženske priče | Odlaganje ciklusa - Da ili ne?​

 

Ovo je priča o nonprofit platformi koja za cilj ima da edukuje i ujedini žene svih godina u borbi za žensko zdravlje.

PRATITE NAS