Greška koja može da upropasti kožu

Jedan deo tela nikako ne bi trebalo da perete pod tušem. U nastavku saznajte i koji…

Ženske priče | Greška koja može da upropasti kožu

Veoma često se dešava da posle napornog dana u školi, na poslu ili u obavljanju različitih obaveza, uskočimo pod tuš ili u kadu, i pustimo toplu vodu da nam opusti mišiće. Pritom koristimo različite kupke ili gelove za tuširanje koji imaju blage mirise i još više doprinose kompletnom ugođaju. Većina nas tom prilikom opere i lice pod mlazom tople vode i nekako nam uopšte ne bi palo na pamet da to možda ne bi ni trebalo da radimo.

Zbog čega?
Glavni razlog je temperatura vode. Koža lica je nežna i osetljivija od kože na drugim delovima tela i pod tušem je izložena visokoj temperaturi jer se veoma često tuširamo u vrlo toploj ili možda čak i vrućoj vodi. Naravno, uvek treba odati priznanje za hrabrost onima koji se tuširaju hladnom vodom. Topla voda istopi sebum tj. masan sloj na licu koji ga štiti od raznih spoljnih uticaja i prljavštine. Zbog toga se dešava da posle tuširanja lice ima crvenkastu boju, dok osećamo blago peckanje ili zatezanje kože.

Ukoliko se dešava ovako nešto, to je već dovoljan razlog da razmislite i možda da to ne radite više.

Dodatno isušivanje lica može da nastane posle korišćenja gelova za tuširanje ili šampona koji se sliva niz lice zbog toga je veoma važno voditi računa o zaštiti lica pri tuširanju.

Kada perete kosu, bilo bi najpravilnije da glavu što više izbacite napred kako šampon ne bi došao u dodir s licem ili ukoliko ste pod tušem da glavu zabacite unazad kako bi se voda i šampon slivali niz leđa. Na ovaj način ste sigurni da možete uvek da regulišete temperaturu vode, kao i da sačuvate lice od šampona ili kupki.

Visoka temperatura proširuje pore i krvne žile, a u kombinaciji sa visokim pritiskom iz tuša oštećuje prirodni sloj epiderma, dovodi do dilatacije ili napuknuća krvnih žila. Posledice mogu da budu kratkoročne ili dugoročne, uključujući to da mogu da se prošire ili ispucaju kapilari, što može da promeni izgled kože, ali i da doprinese njenom starenju.

Pranjem lica toplom vodom takođe se uklanjaju i prirodna ulja koja su važna za zdravlje kože. Zato stručnjaci savetuju da lice ne perete pod tušem, već nad lavaboom, mlakom ili hladnom vodom, kao i da ga ispirate nekim blagim tonikom.

Zapratite nas:
FB: https://www.facebook.com/zenskeprice.rs
INST: https://www.instagram.com/zenskeprice.rs/

 

 

SPONZORISAO

Ženske priče | Greška koja može da upropasti kožu

Ženske priče | Greška koja može da upropasti kožu

 

Ovo je priča o nonprofit platformi koja za cilj ima da edukuje i ujedini žene svih godina u borbi za žensko zdravlje.

PRATITE NAS