Hitna ili redovna kontracepcija?

Kada se spomene pojam kontracepcije važno je napomenuti da on obuhvata sve metode i sredstva tj. načine koji za cilj imaju sprečavanje neželjene trudnoće. Reč je o različitim načinima sa jednim istim ciljem. Uspešnost je različita ali nijedan ne obezbeđuje 100% zaštitu.

Pripremile smo vam priču o dve vrste zaštite: pilulama tj. tabletama u obliku redovne ili hitne kontracepcije.

Ženske priče | Hitna ili redovna kontracepcija?

Efikasnost kontraceptivnih metoda se izražava u šansama da se ostvari trudnoća tokom seksualnog odnosa i redovnim korišćenjem jednog od metoda kontracepcije. Na primer, ukoliko ne bismo koristile nijedan metoda kontracepcije, više od 80% seksualno aktivnih žena bi ostalo u drugom stanju u roku od godinu dana. Pored toga, efikasnost nekih metoda zavisi i od toga da li se one ispravno koriste. Kao primer ćemo navesti oralnu kontraceptivnu pilulu za mesečnu upotrebu koja je efikasna u 99% slučajeva, ukoliko se ispravno koristi, dok se njena efikasnost smanjuje ukoliko se propusti uzimanje.

Prilikom odabira metoda kontracepcije razmislite o njenoj efikasnosti, rizicima ili neželjenim pojavama, kao i o budućem planiranju trudnoće. Najvažnije od svega je da se o tome konsultujete sa ginekologom, kao i da nikako kao metodu ne koristite „prekinuti snošaj“ jer se upravo na ovaj način dogodi većina neželjenih trudnoća.

Kontraceptivne pilule za dnevnu upotrebu (mesečno)
Ova kontraceptivna metoda sadrži hormone koji sprečavaju ovulaciju i na taj način štite od neželjene trudnoće tj. oplođavanja jajne ćelije. Hormoni deluju i na drugi način i smanjuju mogućnost začeća tako što zgušnjavaju cervikalnu sluz koja u tom slučaju ometa spermatozoide da uđu u matericu, sluzokoža materice postaje istanjena, pa je samim tim mnogo manja verovatnoća da se oplođena jajna ćelija usadi u matericu.

Ono što je važno da znamo je da ovaj metod kontracepcije može da se koristi i u terapijske svrhe a to su odlaganje ili regulacija menstrualnog ciklusa, kod bolnih menstruacija, pri tretmanu problematične kože sklone aknama, kod pojačane maljavosti ili hormonalnog disbalansa. Kada se počne sa primetnom ove metode, može se desiti da se u toku prvih nekoliko meseci pojavi tačkasto krvarenje u sredini ciklusa, što ne treba da vas zabrine jer je reč o normalnoj pojavi pri privikavanju na hormone koje tablete sadrže.

Pouzdanost ove metode je oko 99%, ali je neophodno da se uzimaju revodno na dnevnom nivou i to u isto vreme, dok njihova pouzdanost opada na čak 92% ukoliko se termin propusti.

Hitna ili urgentna kontracepcija
Pilula za hitnu kontracepciju efikasna je u sprečavanju nastanka neželjene trudnoće onda kada se primeni onako kako je to predviđeno, tj. u roku od 72 sata (3 dana) od nezaštićenog polnog odnosa. Ona sprečava trudnoću pre nego se ona desi, uglavnom tako što sprečava ili odlaže oslobađanje jajne ćelije iz jajnika (sprečava ovulaciju), pomoću hormona levonorgestrela koji se nalazi u sastavu. Kada se primeni na preporučeni način, smatra se da levonorgestrel deluje uglavnom na prevenciju ovulacije i oplodnju ako je do polnog odnosa došlo u preovulatornoj fazi, kada je verovatnoća za oplođenje najveća. Čim započne proces implantacije, levonorgestrel više nije efikasan. Ova vrsta pilule za hitnu kontracepciju u upotrebi je od 1980-ih i koriste je žene širom sveta. U mnogim zemljama, pilula za hitnu kontracepciju se može nabaviti u apoteci po režimu izdavanja bez lekarskog recepta.

Sledeća menstruacija može nastupiti u očekivano vreme, ali i ranije, a ako izostane – obavezno se morate javiti lekaru, kako bi se isključila trudnoća.

Korišćenjem ove vrste kontracepcije znatno se smanjuje šansa za začeće, što predstavlja rešenje kad ste zaboravili da upotrebite redovnu kontracepciju ili ukoliko je došlo do pucanja kondoma tokom odnosa. Više informacija o hitnoj kontracepciji pogledajte ovde.

Svaka metoda, za koju god da se odlučite, utiče na zaštitu od neželjene trudnoće i važno je da u svakom trenutku budete informisani od strane svog ginekologa, o različitim mogućnostima za zaštitu. Uvek se konsultujte sa lekarom jer će on na osnovu vašeg tela i različitih faktora izabrati kontraceptivnu metodu koja će vam najbolje odgovarati.

Autorizacija dr Aleksandar Babić specijalista ginekologije i akušerstva.

Zapratite nas:
FB: https://www.facebook.com/zenskeprice.rs
INST: https://www.instagram.com/zenskeprice.rs/

 

SPONZORISAO

Ženske priče | Hitna ili redovna kontracepcija?

Ženske priče | Hitna ili redovna kontracepcija?

 

Ovo je priča o nonprofit platformi koja za cilj ima da edukuje i ujedini žene svih godina u borbi za žensko zdravlje.

PRATITE NAS