Higijena posle seksualnog odnosa

Prilikom seksualnog odnosa, osim preplitanja emocija, prepliću se i ljubljenje, znojenje i druge nezaobilazne telesne tečnosti.

Posle seksualnog odnosa prva pomisao bi mogla biti da odmah skočite iz kreveta da počistite stvari – posebno sebe. Ali ispostavilo se da to nije sasvim tačno i da čak nije uvek neophodno.

Međutim, žene koje su sklonije gljivičnoj ili bakterijskoj infekciji vagine, ili upali mokraćnih puteva, trebalo bi da pribegavaju određenim preporukama u cilj predostrožnosti, a koje će ih zaštiti od brojnih rizičnih faktora za nastanak nelagodnosti u intimnom predelu. Naravno, ovo takođe zavisi od toga šta se dešava tokom seksa, vaših higijenskih preferencija i rizika od infekcije. Dakle, iako očigledno nema hitnog medicinskog razloga da skočite pod tuš nakon seksa, i dalje je dobro imati na umu protokol nakon skakanja.

U nastavku smo pripremili priču sa nekoliko odgovora na vaša najhitnija pitanja o higijeni nakon seksa.

Ženske priče | Higijena posle seksualnog odnosa

Kako da se „operem“ posle seksualnog odnosa?
Ovo je stvarno trik pitanje. Kada je u pitanju higijena vagine, ne postoji ništa specifično. Vagina je savršeno sposobna da se očisti samostalno nakon seksa – čak i ako u njoj postoje tragovi semene tečnosti ili sperme. Osim toga, pokušaj da „uzmete stvari u svoje ruke“ invazivnim sredstvima za higijenu zapravo može učiniti više štete nego koristi.

Nikada nemojte da koristite proizvode za koje se tvrdi da „čiste“ vaginu ili vulvu, posebno bez tuširanja! Vagina je biološka mašina i nema apsolutno nikakvog razloga da se poremeti vaginalna flora sapunima, sprejevima ili drugim proizvodima. Samo se držite ispiranja vulve i pustite da vagina sama upravlja svojim čišćenjem. Ali ako vam mrlje smetaju, držite pri ruci maramice za intimnu regiju bez mirisa. Ili držite peškir u blizini i stavite ga ispod sebe pre nego što stvari postanu previše vruće i teške.

Ukoliko ste osoba koja je sklona iritaciji, infekcijama urinarnog trakta (UTI) ili gljivičnim infekcijama i nežno ispiranje odmah posle seksualnog odnosa je potpuno u redu, jer će vam pružiti mir i spokoj. Imajte uvek u vidu da je samo topla voda više nego dovoljno sredstvo za ispiranje vagine. Naravno, pre i posle seksualnog odnosa ne zaboravite na adekvatnu kontracepciju. Više o oblicima kontracepcije pročitajte ovde.

Šta je sa penisom?
Opšte pravilo koje važi za vaginu, važi i za penis. Ne morate odmah da žurite u kupatilo, već polako i nežno se operite do jutra. Međutim, ukoliko imate fimozu, trebalo bi da to područje nežno operete toplom vodom da biste sprečili nakupljanje sperme ili rizik od infekcije. Maramice za intimnu regiju bez mirisa takođe mogu da urade trik za prvu pomoć.

Da li treba isprazniti bešiku odmah nakon seksa?
Mokrenje nakon seksualnog odnosa može pomoći u sprečavanju vaginalnih, odnosno urinarnih infekcija. Ovako ćete,  urinom sprati zaostale bakterije koje su mogle da prodru u uretru u toku odnosa.

Ipak, ne morate da trčite do kupatila čim završite. Možete da odvojite nekoliko minuta da uživate u sjaju posle seksa.

Šta je posle analnog seksa?
Analni seks može izazvati mikroskopska oštećenja vašeg sfinktera, a ako bakterije iz vašeg anusa (uključujući fekalne materije) uđu u ta oštećenja, to može izazvati infekciju. Ako ste imali analni seks, obavezno se istuširajte posle. Takođe isperite genitalnu oblast da biste se rešili svih zaostalih bakterija.

Ženske priče | Higijena posle seksualnog odnosa

Vratite se u krevet (i spremite se za drugi krug)
Ti trenuci nakon seksa su odlično vreme da se povežete sa svojim partnerom i uživate u naletu endorfina za dobro raspoloženje koji pulsira kroz vaše telo — zato nemojte biti previše zaokupljeni čišćenjem svega (i izvlačenjem iz trenutka u tom procesu).

Ženske priče | Higijena posle seksualnog odnosa

PS: Pitajte svog partnera i o onome što voli. Seks je odavno tabu tema, tako da nije iznenađenje ako se neko oseća neprijatno kada izgovara svoje navike za higijenu posle seksa ili je poučen na jedan način, a nikada na drugi.

Nije na odmet da držite čašu vode u blizini. Iako to nije neophodno za čišćenje, sav taj gubitak znoja i tečnosti tokom seksa može da stvori žeđ! A za ljude koji vole da se odmah maze, to daje jedan razlog manje da ustanu iz kreveta.

Zapratite nas:
FB: https://www.facebook.com/zenskeprice.rs
INST: https://www.instagram.com/zenskeprice.rs/

 

SPONZORISAO

Ženske priče | Higijena posle seksualnog odnosa

Ženske priče | Higijena posle seksualnog odnosa

 

Ovo je priča o nonprofit platformi koja za cilj ima da edukuje i ujedini žene svih godina u borbi za žensko zdravlje.

PRATITE NAS