Da li je pilula za jutro posle “hormonska bomba”?

Hitna kontracepcija tj. pilula za jutro posle poznata je po tome da u sebi sadrži hormon kako bi sprečila nastanak neželjene trudnoće usled nezaštićenog polnog odnosa ili neuspele kontraceptivne metode.

Način na koji ova pilula deluje u organizmu i njen sastav otkrile smo u nastavku priče…

Ženske priče | Da li je pilula za jutro posle

Urgentna ili hitna kontracepcija obuhvata nekoliko različitih metoda namenjenih ženskom polu u cilju sprečavanja nastanka trudnoće. Hitna kontracepcija se popularno naziva i “pilula za jutro posle”, dok se ovaj vid kontracepcije naziva i postkoitalna kontracepcija, jer se primenjuje nakon seksualnog odnosa.

Svaka zdrava žena ima plodne i neplodne dane i period kada ovulira tj. kada dolazi do sazrevanja jajne ćelije i njenog otpuštanja u jajoovod gde može da dođe do oplodnje. To je ujedno i period kada su šanse za nastanak trudnoće najveće. U svemu tome veliku ulogu igraju hormoni, a posebno progesteron i estrogen.

Kada je nivo progesterona u telu žene veći od uobičajenog, onda ne dolazi do ovulacije pa samim tim nema ni mogućnosti za nastanak trudnoće. Upravo ovako deluje pilula za jutro posle.

Glavni sastojak „pilule za jutro posle“ – levonorgestrel je sintetički hormon koji u telu deluje kao progesteron– onemogućava oslobađanje zrele jajne ćelije. Primenom levonorgestrela ovulacija se odlaže tj. sprečava. Ukoliko se ne dogodi ovulacija, nema oslobađanja zrele jajne ćelije, pa samim tim nije moguće ni začeće.

Levonorgestrel se nalazi i u tabletama za redovnu oralnu kontracepciju u nižim dozama u poređenju sa „pilulom za jutro posle“. Doza levonorgestrela koja se u njima koristi pokazala je visoku efikasnost i bezbednost.

Moramo naglasiti da ova tableta nije efikasna kada otpočne proces implantacije, odnosno nakon 3 dana od rizičnog odnosa. Statistički, ova tableta sprečava trudnoću u 95% unutar prvih 24 sata, 85% između 24 i 48 sati i 58% između 48 i 72 sata.

Više o istoriji hitne kontracepcije pročitajte ovde.

Hitna kontacepcija ima svoje mesto u terapiji – u slučaju da se dogodio nezaštićen seksualni odnos. Nije namenjena da se koristi umesto redovne kontracepcije. Sprečava neželjenu trudnoću, a samim tim i prekide trudnoća tj. abortuse. Primena „pilule za jutro posle“ sa levonorgestrelom je bezbedna i neželjena dejstva se mogu javiti, kao i prilikom primene svih lekova. Ukoliko to dogodi važno je da znate da ona nisu ozbiljnog karaktera, prolazna su, i obavezno se obratite se farmaceutu ili lekaru.

Zapratite nas:
FB: https://www.facebook.com/zenskeprice.rs
INST: https://www.instagram.com/zenskeprice.rs/

 

SPONZORISAO

Ženske priče | Da li je pilula za jutro posle

Ženske priče | Da li je pilula za jutro posle

 

Ovo je priča o nonprofit platformi koja za cilj ima da edukuje i ujedini žene svih godina u borbi za žensko zdravlje.

PRATITE NAS