Hitna kontracepcija

Hitno kada je bitno! Zvuči kao poruka u nekoj TV reklami, ali se na ovaj način najjednostavnije može opisati delovanje hitne kontracepcije onda kada ste „zgrešili“.

Najvažnije je da zapamtite da najbolji efekat ima ukoliko se koristi isključivo u roku od 72 sata od rizičnog seksualnog odnosa.

Ženske priče | Hitna kontracepcija

Hitna kontracepcija je upravo ono što i sam naziv kaže: „Hitna!“. Koristi se u trenucima kada je redovna kontraceptivna metoda zakazala ili je nije bilo uopšte, a postoji opravdan strah od trudne tj. dolaska do začeća. Hitna kontracepcija sme da se primenjuje samo povremeno i ne sme da se koristi umesto redovne kontracepcije.

Hitna (postkoitalna) kontracepcija je primena leka ili sredstva posle nezaštićenog polnog odnosa ili uočene kontraceptivne greške u cilju sprečavanja pojave neželjene trudnoće bez obzira na fazu menstrualnog ciklusa. Tokom menstrualnog ciklusa postoji 6 plodnih dana: 5 dana koji prethode ovulaciji i sam dan ovulacije.

Jajna ćelija je fertilno sposobna 24 sata, a spermatozoidi zadržavaju fertilnu sposobnost u polnim organima žene do 5 dana.

Pojava trudnoće se očekuje u 15% ako se polni odnos desio 3 dana pre ovulacije, u 30% ako se desio 1-2 dana pre iste, a u 12% ako se desio na sam dan ovulacije.

Hitna kontracepcija sprečava trudnoću pre nego se ona desi, uglavnom tako što sprečava ili odlaže oslobađanje jajne ćelije iz jajnika (sprečava ovulaciju), pomoću hormona levonorgestrela koji se nalazi i u sastavu mnogih drugih regularnih kontraceptivnih sredstava.

Istraživanjima je pokazano da je efikasna ako se primeni u roku od 72 sata nakon rizičnog polnog odnosa. Efikasnost je veća što se ranije upotrebi u toku ovog perioda (95% je ako se primeni u toku 24 sata, 85% u toku 24-48 sati i 58% u toku 48-72sata). Ovaj lek je odobren za upotrebu samo kod žena starijih od 16 godina. Hitna kontracepcija ne deluje ako je žena već trudna.

Ovaj lek vas ne može zaštititi od seksualno prenosivih oboljenja, to može samo kondom. Ukoliko ste zabrinuti zbog ovoga, obratite se svom lekaru, medicinskoj sestri ili farmaceutu.

Kako biste mogli da budete bezbrižni tokom seksualnog odnosa, pogledajte naš kalendar ovulacije koji može da vam pruži okvirne informacije o plodnim i neplodnim danima.

LINK: https://www.zenskeprice.rs/kalendar-ovulacije/

 

Zapratite nas:
FB: https://www.facebook.com/zenskeprice.rs
INST: https://www.instagram.com/zenskeprice.rs/

 

 

SPONZORISAO

Ženske priče | Hitna kontracepcija

Ženske priče | Hitna kontracepcija

 

Ovo je priča o nonprofit platformi koja za cilj ima da edukuje i ujedini žene svih godina u borbi za žensko zdravlje.

PRATITE NAS