Hitna kontracepcija

Danas su nam dostupne različite metode kontraceptivne zaštite, koje imaju svoje prednosti i mane, tako da nije baš svaka metoda  kontracepcije pogodna za svaku osobu. Zbog toga je pre odlučivanja za metodu koja će biti korišćena potrebna konsultacija sa ginekologom, koji će na osnovu godina, navika i stanja/bolesti koje možda imaš, utvrditi koja metoda je u tvom slučaju optimalna.

Ženske priče | Hitna kontracepcija

Imaj na umu da metod prekinutog snošaja i metod određivanja plodnih dana nisu pouzdan način zaštite od trudnoće i ne predstavljaju kontraceptivnu metodu!

Međutim, može se dogoditi da i pored korišćenja neke od redovnih metoda kontracepcije dođe do rizika od trudnoće, ukoliko se na primer kondom ošteti ili spadne ili se propusti kontraceptivna pilula.

U tom slučaju, postoji način da se potencijalna trudnoća ipak spreči, a to je upotreba hitne kontracepcije, odnosno „pilule za jutro posle“ ili “pilule za dan posle”.
Hitna kontracepcija
Šta je?
Hitnu kontracepciju predstavlja tableta koja sadrži levonorgestrel, hormon sličan progesteronu, u količini od 1,5 mg. Takođe, može se naći i kao pakovanje od dve tablete, u količinama od po 0,75 mg.

Kako deluje?
Levonorgestrel deluje, između ostalog, tako što utiče na razvoj folikula koji sadrži jajnu ćeliju i na taj način odlaže ili u potpunosti sprečava ovulaciju – proces oslobađanja jajne ćelije iz folikula. Životni vek spermatozoida koji su, usled nezaštićenog odnosa, prisutni u reproduktivnom sistemu žene je kratak, tako da je i samo odlaganje ovulacije dovoljno da spreči oplođenje jajne ćelije i posledičnu trudnoću.

Ukoliko je ovulacija već nastupila, levonorgestrel deluje tako što usporava kretanje spermatozoida i time otežava njihov prilazak jajnoj ćeliji, na taj način sprečavajući njeno oplođenje i posledičnu trudnoću.

Od čega štiti, a od čega ne?
Hitna kontracepcija štiti od neželjene trudnoće ukoliko se primeni u roku od 72 sata nakon nezaštićenog seksualnog odnosa.

Pilula ne pruža zaštitu za odnose koji se dogode nakon njene primene. Nakon uzimanja pilule potrebno je da nastaviš sa primenom metode redovne kontracepcije, kako bi bila zaštićena od trudnoće tokom narednih seksualnih odnosa.

Takođe, ukoliko je trudnoća već nastupila, hitna kontracepcija neće dovesti do prekida trudnoće – pilula za dan posle nije isto što i abortivna pilula.

Hitna kontracepcija ne štiti od seksualno prenosivih bolesti! Takođe, od metoda redovne kontracepcije, jedino mehanička metoda tj. kondom te može zaštiti od seksualno prenosivih bolesti.

Kada i kako se uzima?
Kako bi efikasno zaštitila od trudnoće, pilulu za hitnu kontracepciju je potrebno uzeti što pre, a najkasnije 72 sata nakon nezaštićenog seksualnog odnosa.

Bitno je zapamtiti da je ovo metoda namenjena za hitne slučajeve, kada dođe do neefikasnosti redovne kontracepcije, i da je treba primenjivati samo povremeno.

Da li može ostaviti neke posledice po zdravlje?
Potencijalne nuspojave ovih pilula nisu ozbiljne. Mogu se javiti mučnina, glavobolja, vrtoglavica, dijareja i zamor, koji su obično blagi i brzo prolaze.

Iako je bezbedna, primena hitne kontracepcije više puta u toku jednog ciklusa se ne preporučuje jer može doći do pomeranja očekivanih datuma menstruacije i poremećaja menstrualnog ciklusa.

Kako izgleda menstrualni ciklus nakon uzimanja hitne kontracepcije?
Posle uzimanja hitne kontracepcije menstrualni ciklus se uglavnom regularno nastavlja. Ipak, postoji mogućnost da se menstruacija javi ranije ili kasnije od uobičajenog termina, kao i da krvarenje bude oskudnije ili obilnije od uobičajenog. Isto tako, može se javi i tačkasto krvarenje u periodu do naredne menstruacije.

Međutim, ukoliko dođe do kašnjenja menstruacije dužeg od 5 dana, treba da se obratiš lekaru, kako bi bila sigurna da je pilula delovala i da nije došlo do trudnoće.

Dakle, hitna kontracepcija je bezbedna metoda, koja je efikasna u sprečavanju neželjene trudnoće, ukoliko se uzme na način kako je propisano.

Uvek je preporučljivo da se o metodama kako hitne, tako i redovne kontracepcije konsultuješ sa lekarom ili farmaceutom, kako bi bila sigurna da si zaštićena na način koji tvom organizmu najbolje odgovara

 

SPONZORISAO

Ženske priče | Hitna kontracepcija

Ženske priče | Hitna kontracepcija

 

Ovo je priča o nonprofit platformi koja za cilj ima da edukuje i ujedini žene svih godina u borbi za žensko zdravlje.

PRATITE NAS