Kako da znam da li je “pilula za jutro posle” delovala?

Kada se spomene kontracepcija prva pomisao je da će svi znati šta smo radili. Tek na drugom mestu je briga o sopstvenom zdravlju i reproduktivnim organima. Međutim, na ovaj način pokazujemo da želimo da imamo zdrav organizam i da se ostvarimo kao roditelji, kada za to dođe vreme.

Do tada, pripremile smo vam tekst o hitnoj kontracepciji koja se koristi kada zakaže neka od drugih kontraceptivnih metoda, a pritom je pouzdana 95%, ukoliko se uzme u prvih 24 sata.

Ženske priče | Kako da znam da li je

Hitna kontracepcija se ne razlikuje od standardnih kontraceptivnih pilula samo u nazivu već i u svom sadržaju, kao i u načinu korišćenja. Dok se standardne kontraceptivne pilule koriste redovno i u toku jednog meseca, u skladu sa uputstvom, hitnu ili urgentnu kontracepciju je moguće koristiti samo kada se za to ukaže potreba i to najkasnije 72 sata od rizičnog seksualnog odnosa.

Hitna kontracepcija je način da se spreči nastanak trudnoće neposredno posle nezaštićenog polnog odnosa koji se dogodio u periodu plodnih dana. Važno je da znate da pilule za hitnu kontracepciju nisu za redovnu upotrebu i treba ih koristiti samo u hitnim slučajevima, kao i ne koristiti ukoliko ste mlađi od 16 godina. Statistički, ova tableta sprečava trudnoću u 95% unutar prvih 24 sata, 85% između 24 i 48 sati i 58% između 48 i 72 sata. Hitna kontracepcija nije efikasna kada dođe do trudnoće, otpočne proces implantacije, tj. odnosno nakon 3 dana od rizičnog odnosa.

Takođe, pilula za jutro posle nije abortiv, o čemu smo ranije pisale ovde.

Da li je potrebno da sačekam 72 sata da bih uzela pilulu za hitnu kontracepciju?
Što pre uzmete pilulu, to su veće šanse za sprečavanje trudnoće. Najbolje je da pilulu uzmete odmah nakon rizičnog odnosa, a najkasnije u roku od 72 sata, ukoliko smatrate da je vaša uobičajena metoda kontracepcije bila neuspešna. Hitna kontracepcija sprečava trudnoću pre nego se ona desi, uglavnom tako što sprečava ili odlaže oslobađanje jajne ćelije iz jajnika (sprečava ovulaciju), pomoću hormona levonorgestrela koji se nalazi i u sastavu mnogih drugih regularnih kontraceptivnih sredstava.

Hitna kontracepcija neće delovati ukoliko je već došlo do oplođavanja jajne ćelije tj. do trudnoće

Kako da znam da li je pilula delovala?
Nakon uzimanja pilule, preporuka je da posle tri nedelje zakažete posetu svom lekaru ginekologu kako biste potvrdili dejstvo pilule.

Pre toga, vaš menstrualni ciklus će biti normalan i počeće uobičajenog dana, međutim, u nekim slučajevima ciklus može da se pomeri nekoliko dana kasnije ili ranije. Takođe, možete imati neredovna krvarenja ili tačkasta krvarenja do sledećeg ciklusa. Ukoliko menstrualni ciklus kasni više od 5 dana, ili je ciklus neobično oskudan ili neuobičajeno obilan, ako dođe do neuobičajenog krvarenja u očekivanom terminu menstrualnog ciklusa, ili se sumnja na trudnoću iz bilo kog drugog razloga, potrebno je da se što pre javite vašem lekaru.

Saznajte sve o hitnoj kontracepciji ovde.

Autorizacija priče dr Maja Milojević.


Zapratite nas:
FB: https://www.facebook.com/zenskeprice.rs
INST: https://www.instagram.com/zenskeprice.rs/

 

SPONZORISAO

Ženske priče | Kako da znam da li je

Ženske priče | Kako da znam da li je

 

Ovo je priča o nonprofit platformi koja za cilj ima da edukuje i ujedini žene svih godina u borbi za žensko zdravlje.

PRATITE NAS