Pravo vreme za prvo dete

Ženske priče | Pravo vreme za prvo dete

Ne postoji tačan odgovor na ovo pitanje, konačna odluka je individualna. Imajući u vidu medicinske aspekte, idealan period za ženu da se ostvari u ulozi majke jeste u njenim 20-tim godinama.  Iako već uspostavljanjem menstrualnog ciklusa postoji mogućnost za nastanak trudnoće, nije preporučljivo da se ona desi pre 18-te godine budući da žene u ovom periodu još uvek nisu dosegle punu psihofizičku zrelost. 

Prema mišljenju stručnjaka, najbolje vreme za rađanje je oko dvadeset pete godine kada se završava potpuni rast i razvoj žene. Preporuka je svakako da period od porođaja do nastanka naredne trudnoće bude najmanje 24 meseca kako bi se smanjio rizik od mogućih zdravstvenih komplikacija za majku i dete. Majka u tom slučaju ima dovoljno vremena da napravi pauzu od dve ili tri godine pa da ponovo ostane trudna. 

Prekretnica u reproduktivnom sistemu žene je 35. godina. Prema mišljenju većine stručnjaka, nakon 35. godine sposobnost začeća naglo se smanjuje i povećava se verovatnoća razvojnih defekata kod deteta. U cilju što kvalitetnijeg života svake žene, preporučljivo je ispuniti određene psihofizičke i sociološke preduslove, poput sticanja visokog obrazovanja, zaposlenja, pronalaska srodne duše za osnivanje porodice. U svemu tome, biološki sat otkucava a reproduktivni sistem svake godine redovno troši postojeće zalihe jajnih ćelija, koe su ograničene.  Međutim, iscrpljivanje jajnih ćelija može se usporiti donekle. Oralna hormonska kontracepcija stavlja jajnike u stanje mirovanja i na taj način ih “čuva”, što znači da će sačuvati rezervu jajnih ćelija i, pored toga, daće i pouzdano kontraceptivno dejstvo. 

Tako da, ukoliko si blizu 30. godine i spremna si za bebu i novog člana porodice, ne razmišljaj mnogo i uživaj u prvoj trudnoći.

 

SPONZORISAO

Ženske priče | Pravo vreme za prvo dete

Ženske priče | Pravo vreme za prvo dete

 

Ovo je priča o nonprofit platformi koja za cilj ima da edukuje i ujedini žene svih godina u borbi za žensko zdravlje.

PRATITE NAS