Sve što treba da znaš o ovulaciji

Već dobro znaš da menstruaciju dobijaš svakog meseca, ili svakih nekoliko nedelja, ili svakih nekoliko meseci, ili možda neredovno (svako telo je drugačije) i da se ovulacija dešava u određeno vreme. Međutim, postoji mnogo toga što možda ne znaš o tome šta se sve događa u tvom telu i zašto jajne ćelije stižu od tačke A do tačke B.

Ženske priče | Sve što treba da znaš o ovulaciji

Ciklus ovulacije zapravo počinje u mozgu. Ne, ne mislimo na onaj “bum” emocija koji počne neposredno pre „onog dana u mesecu“. Mislimo na hipotalamus, regiju mozga koja povezuje nervni i endokrini sistem i oslobađa hormon koji započinje ovulacijski ciklus i koji aktivira hipofizu, takođe u mozgu, kako bi proizveo druge hormone (luteinizirajući hormon i hormon koji stimuliše folikule), koji stimulišu jajnike na proizvodnju drugih hormona (estrogena i progesterona) koji dalje podstiču ovulaciju.

Da, tvoje telo je poput mašine. Većina žena ima dva jajnika, jedan sa desne strane i jedan sa leve strane. Prve nedelje nakon što počne menstruacije, oba jajnika rade na rastu folikula koji bi mogli postati zrele jajne ćelije. Međutim, oko 7. dana, jedna jajna ćelija postaje dominantna, a drugi folikuli, u oba jajnika, “skidaju teret sa sebe” i na kraju, propadaju.

Četrnaestog dana ciklusa, dominantna jajna ćelija nastavlja da raste i priprema se za otpuštanje. Svakog meseca samo jedan jajnik razvija dominantnu jajnu ćeliju. (Tj. prisustvo više dominantnih jajnih ćelija može značiti oslobađanje obe tokom ovulacije – što rezultira mogućnošću blizanačke trudnoće – ako su obe jajne ćelije oplođene).

PMS nije jedina sporedna pojava ciklusa. PMS ili predmenstrualni sindrom odnosi se na skup simptoma kao što su glavobolja, grčevi, promene raspoloženja i žudnja za hranom koje mnoge žene osećaju pre ili tokom perioda.

Ukoliko te interesuje nešto više o tome šta je zapravo menstrualni ciklus i na šta se sve odnosi, onda ti savetujemo da posetiš ovaj link.

Međutim, otprilike dve nedelje pre nego što PMS počne, neke žene dožive različite simptome – simptome povezane sa ovulacijom. Jedan primer je bol koji se oseća sa jedne strane trbuha, strane koja oslobađa dominantnu jajnu ćeliju tokom ovulacije, ali nisu sve nuspojave ovulacije loše. Studije pokazuju da tokom ovulacije žene bolje mirišu i imaju povećanu želju za flertovanjem.

U slučaju nezaštićenog odnosa, oko perioda ovulacije, jajovod postaje mesto oplodnje. Spermatozoidi zapravo imaju iznenađujuće dugo putovanje do jajne ćelije.

Nakon ulaska kroz vaginu, moraju da uđu kroz grlić materice, preko materice i u jajovode, gde jajna ćelija čeka da bude oplođena. I od miliona spermatozoida koji započnu ovo putovanje, samo desetak njih zapravo čine to do kraja.

Dobra vest (barem za spermatozoide), je da oni mogu nesmetano preživeti u reproduktivnom sistemu nekoliko dana, tako da je moguće zatrudniti čak i ako se nezaštićeni seks desio pre ovulacije.

Nadamo se da ti je sada jasnije šta je zapravo ovulacija i kako funkcioniše put do začeća. Sigurne smo da i sa svojim ginekologom možeš da porazgovaraš o ovoj temi ukoliko imaš bilo kakve nedoumice.

 

SPONZORISAO

Ženske priče | Sve što treba da znaš o ovulaciji

Ženske priče | Sve što treba da znaš o ovulaciji

 

Ovo je priča o nonprofit platformi koja za cilj ima da edukuje i ujedini žene svih godina u borbi za žensko zdravlje.

PRATITE NAS