Kontracepcija u zrelom dobu

Da li ste znale da se na prekid trudnoće u najvećem broju slučajeva odlučuju žene koje su u braku ili dugoj vezi? U velikoj meri, za ovu statistiku zaslužno je pogrešno mišljenje da su metode za izbegavanje trudnoće poput računanja plodnih dana ili prekinuti snošaj dovoljno pouzdane.

Ženske priče | Kontracepcija u zrelom dobu

Zapitale smo se… Zašto dozvoliti da nedovoljna informisanost dovede do abortusa, kada možemo da podelimo naše znanje i možda, u izvesnoj meri, utičemo na smanjenje ove nepovoljne statistike?

Kako zaštititi svoje zdravlje?
21. vek je doba velikih promena, medicina je uznapredovala i postoji veliki broj bezbednih, efikasnih i proverenih načina da zaštitiš svoje zdravlje.

Ukoliko ideš na redovne ginekološke preglede (jednom godišnje) sigurno si već popričala sa svojim ginekologom o tome kako sve možeš da se zaštitiš od neželjene trudnoće, a ukoliko nisi, mi ćemo ti dati par saveta, o kojima svakako treba da popričaš i sa svojim ginekologom pre nego što se odlučiš na bilo koju vrstu kontracepcije.

Koje su vrste kontracepcije?
Kontracepcija obuhvata niz metoda i postupaka koje imaju za cilj da spreče nastanak neželjene trudnoće i trebalo bi da budu bezbedne i pouzdane za korišćenje kako bi ispunile svrhu. 

Postoje ireverzibilne i reverzibilne metode kontracepcije.

Ireverzibilna, tj. nepovratna kontracepcija, znači da nakon ovog metoda ne postoji mogućnost ostajanja u drugom stanju.

Ireverzibilna kontracepcija podrazumeva neku od interventnih hirurških metoda sa ciljem prekida puta, jajovoda, kojim prolazi zrela jajna ćelija do materice njegovim presecanjem, podvezivanjem, postavljanjem prepreke, ili nešto drugo.

Reverzibilna, tj. povratna kontracepcija odnosi se na to da njeno dejstvo može prestati i da se nakon prestanka primene trudnoća može ostvariti. Reverzibilne kontracepcije, prema dužini dejstva, mogu biti podeljene u dve grupe:

  1. Kontraceptivna sredstva kratkog dejstva i
  2. Kontraceptivna sredstva dugog dejstva

Kontracepcija kratkog dejstva se mora primenjivati više od jednog puta tokom menstrualnog ciklusa ili kalendarskog meseca da bi se ostvario željeni kontraceptivni učinak. To su kondomi, kontraceptivni flasteri, dijafragma i cervikalna kapa, spermicidi, kontraceptivni prsten, kombinovana kontraceptivna pilula, progestinska kontraceptivna pilula.

Kontraceptivna sredstva dugog dejstva se koriste manje od jednog puta tokom menstrualnog ciklusa ili kalendarskog meseca. To su intrauterini uložak sa bakrom, intrauterini uložak sa levonorgestrelom i progestinski implant.

U slučaju da pripadaš grupi žena koje su odlučile da završe sa reprodukcijom i ukoliko ne postoje kontraindikacije, jedna od mogućih metoda kontracepcije je intrauterini uložak, odnosno spirala može biti dobro rešenje kod žena preko 35 godina, tačnije, kod žena kojima korišćenje kombinovanih pilula nije preporučljivo.

Hormonska spirala predstavlja vrlo pouzdanu metodu kontracepcije koja otpušta minimalne količine progesterona i na taj način sprečava zadebljanje sluzokože materice (endometrijuma), uz delimično smanjenje ovulacije. Istovremeno se povećava i gustina cervikalne sluzi, čime se sprečava kretanje spermatozoida.

Takođe, svoje reproduktivno zdravlje možeš zaštititi i oralnim kontraceptivima, odnosno pilulama.

Savremene kontraceptivne pilule sadrže veoma male doze sintetskih hormona progestina i estrogena i nazivaju se “kombinovane pilule”. Pored njih, takođe postoje i pilule koje sadrže samo progesteron i nazivaju se “mini-pilule” jer sadrže manju količinu hormona nego uobičajeni kontraceptivi koji sadrže i estrogen i progesterone, a režim korišćenja je 28 dana, svaki dan bez pausz. One štite od neželjene trudnoće, a prednost im je u tome što ih smeju koristiti žene koje iz raznih razloga ne smeju koristiti estrogene, kao i dojilje ili žene odmah nakon pobačaja ili operativnog zahvata.

Važno je napomenuti da ove pilule ne smetaju pri odnosu i da su bezbedne za većinu žena.

Kombinovane pilule se obično uzimaju svaki dan, uvek u isto vreme, uglavnom tokom 21 dana, a zatim se pravi pauza od 7 dana ili u režimu 24+4 (ukupno 28 pilula od čega je 4 placebo) 21+7 (od čega je 7 placebo pilula). Tokom dana pauze bez pilule (ili sa placebo pilulom), zbog pada hormona, dolazi do menstrualnog krvarenja.

Postoje stanja u kojima se primena kombinovanih pilula ne savetuje, pušenje nakon 35 godina, razne bolesti jetre, karcinom dojke, nekontrolisani pritisak, šećerna bolest sa komplikacijama, kao i neka druga stanja i bolesti. Iz tog razloga je od velike važnosti da se obratiš svom ginekologu koji će ti preporučiti kontracepciju, najbolju za tebe i tvoj organizam.

Takođe, treba imati na umu da sve ove metode izuzev mehaničke zaštite (kondoma) pružaju odličnu zaštitu od začeća, ali ne i od infekcija. Kao što vidiš, postoji više načina koji će te zaštiti od neželjene trudnoće. Zaštiti svoje zdravlje i razgovaraj sa svojim ginekologom o svim neodumicama koje imaš.

 

SPONZORISAO

Ženske priče | Kontracepcija u zrelom dobu

Ženske priče | Kontracepcija u zrelom dobu

 

Ovo je priča o nonprofit platformi koja za cilj ima da edukuje i ujedini žene svih godina u borbi za žensko zdravlje.

PRATITE NAS