MIOMI – istine i zablude

Postoji veliki broj zabluda o miomima i veliki broj žena nije dovoljno informisan o tome šta su zapravo miomi, kako izgledaju i gde se pojavljuju.

Ženske priče | MIOMI – istine i zablude

Procenjeno je da skoro svaka peta žena u reproduktivnom dobu ima najmanje jedan miom.

Miomi su najčešće dobroćudni tumori glatkih mišića materice koji se javljaju u njenom središnjem mišićnom sloju, poznatijem kao miometrijum, a mogu da rastu i prema trbušnoj duplji i prema materičnoj šupljini.

Uzrok njihovog nastanka i dalje nije u potpunosti istražen, ali ono što se zna jeste da ne postoji samo jedan razlog zašto dolazi do razvoja mioma. Nekoliko faktora može da doprinese njihovom nastanku, od kojih hormoni i porodična istorija imaju veliki uticaj.

Prestankom lučenja estrogena u jajnicima, u postmenopauzi, njihov rast prestaje, pa dolazi do njihovog spontanog smanjenja. Takođe, ono što je poznato jeste da za rast mioma nije odgovoran samo estrogen, već i da progesteron igra veoma važnu ulogu.

Veoma retko će nastati u grliću ili u blizinu jajnika, ali se i tamo mogu dijagnostikovati. Jedna od neretkih situacija koja se može desiti jeste da ništa ne ukazuje na to da su se pojavili. Otkrivaju se rutinskim ginekološkim pregledima, a samo jedna trećina mioma daje određene simptome.

Najčešći simptomi koji ukazuju na pojavu mioma su obilno krvarenje, bolovi u krstima, produžene menstruacije, anemija, učestalo mokrenje, bol ili nelagodnost tokom seksualnog odnosa, kao i otežano začeće ili neplodnost.

Terapijske opcije
Lečenje mioma zavisi od njihove veličine i lokalizacije, kao i simptoma koje daju

Cilj lečenja mioma jeste ublažavanje simptoma (krvarenje, bol) kako bi se poboljšao kvalitet života žene, zatim smanjenje veličine mioma ili uklanjanje mioma putem hirurške intervencije.

Lekari uzimaju u obzir veći broj faktora kada planiraju najbolju terapiju. Ozbiljnost simptoma, veličina mioma i njihov položaj, starost pacijenta i želja za očuvanjem materice radi mogućnosti začeća, faktori su koji igraju veliku ulogu u donošenju odluke o najboljoj terapijskoj opciji. O mogućnostima za lečenje bi trebalo da porazgovarate sa svojim lekarom ili ginekologom.

Dakle, ukoliko si primetila neki od pomenutih simptoma, obavezno poseti svog lekara ili ginekologa i nema potrebe da sama donosiš prerane zaključke. Ukoliko obavljaš redovne ginekološke preglede, sve će biti pod kontrolom.

 

SPONZORISAO

Ženske priče | MIOMI – istine i zablude

Ženske priče | MIOMI – istine i zablude

 

Ovo je priča o nonprofit platformi koja za cilj ima da edukuje i ujedini žene svih godina u borbi za žensko zdravlje.

PRATITE NAS