Kako funkcioniše hormonska terapija u menopauzi?​

Ukoliko si ušla u period menopauze, moguće je da si primetila pojavu naleta, odnosno talasa vrućine (valunga), crvenila ili znojenja, međutim, to je sasvim normalno, jer je menopauza jedan prirodan proces, pa je samim tim, tako treba i prihvatiti. Jedno je sigurno, većina žena preživljava neku neprijatnost i simptome u toku menopauze. Kako se izboriti?

Ženske priče | Kako funkcioniše hormonska terapija u menopauzi?​

Valunzi se javljaju zbog naglog pada estradiola, jednog od tri estrogena koji se prirodno nalaze u telu žene, zbog čega se navedeni simptomi još više pojačavaju. Nastaju kao posledica rasta temperature i širenja krvnih sudova u koži koja postaje topla i crvena, a toplotni talas završava se znojenjem i privremenim padom temperature.

Takođe, često se dešava da je ovaj period praćen i psihološkim poteškoćama koje su organske prirode usled receptora u mozgu koji reaguju na estrogen, pa kada ovoga hormona nema, mogu se pojaviti depresivne krize.  

Danas postoje široke terapijske mogućnosti za lečenje pomenutih simptoma – preko homeopatije do hormonske supstitucione terapije (HST).

Hormonska supstituciona terapija može se davati na razne načine – oralno, vaginalno, putem raspršivača u vidu aerosola, čak i u obliku transdermalnog spreja koji se nanosi na kožu. Koja će od ovih metoda biti najadekvatnija svakako treba lekar da odredi.

U odredjivanju HST terapije veoma je važan individualni pristup, gde su osnovne indikacije:

  1. Postojanje jakih tegoba praćene menopauzom
  2. Osteoporoza
  3. Niske vrednosti estradiola

Ukoliko prihvatiš menopauzu na pravi način i ovaj period može da bude izuzetno lep i pun novih iskustava. Pozitivne strane menopauze jesu što više ne postoji strah od neželjene trudnoće, zbog čega bez opterećenja možeš da uživaš u seksu. Zdrava ishrana i brojni tretmani omogućavaju da se žena i u periodu menopauze oseća dobro u svojoj koži, željno da živi život punim plućima.

 

SPONZORISAO

Ženske priče | Kako funkcioniše hormonska terapija u menopauzi?​

Ženske priče | Kako funkcioniše hormonska terapija u menopauzi?​

 

Ovo je priča o nonprofit platformi koja za cilj ima da edukuje i ujedini žene svih godina u borbi za žensko zdravlje.

PRATITE NAS