Mitovi o kontracepciji

Među tinejdžerima oduvek kruže brojni mitovi i legende o kontracepciji. Ovde ćemo razbiti mnoge od njih i otkriti istinu koja vas može poštedeti brojnih neprijatnosti i zdravstvenih rizika. Neželjena trudnoća je poslednje što želite u tinejdžerskom uzrastu, zar ne?

Ženske priče | Mitovi o kontracepciji

Pa evo nekih istina i laži o kontracepciji.

Da li kondom 100% štiti od trudnoće?
Kondom ne pruža potpunu zaštitu. Godišnje 4-15% parova se lično uveri u ovu činjenicu. Ali to uopšte ne znači da ne treba da koristite kondom. Razlog za to je obično nepravilna primena ili oštećenje samog kondoma. Prilikom vođenja ljubavi važno je znati da i tzv. predejakulat može takođe da sadrži spermatozoide – dakle, može da dovede do trudnoće. Takođe, tokom seksualnog odnosa kondom može da pukne ili sklizne. Zbog svih ovih razloga treba shvatiti da kondom NE ŠTITI 100% od trudnoće!

Ako uzmem kontraceptivnu pilulu, da li mogu da ostanem trudna?
Nijedna metoda nije sto procentno sigurna. Da bi vas pilula zaštitila od neželjene trudnoće potrebno je da je uzimate svakodnevno u skladu sa instrukcijama lekara. Ukoliko se pravilno primenjuje, njena efikasnost dostiže i do 98,9 procenata što je svrstava među najsigurnije kontraceptivne metode.  

Kontraceptivne pilule funkcionišu tako što sintetski hormoni koje sadrže zaustavljaju ovulaciju i ne dozvoljavaju ugradnju oplođenih jajnih ćelija u zid materice. Isto tako one sprečavaju prodiranje spermatozoida kroz grlić materice. Ako pilulu ne uzimate redovno, možete lako ostati u drugom stanju. Takođe, ako ste bili bolesni, imali ste dijareju ili ste povraćali, neposredno nakon uzimanja pilule, to može umanjiti dejstvo pilule.

Da li je bezbedno ako se ejakulira blizu vagine, a ne u samoj vagini?
Ukoliko do ejakulacije ne dođe u samoj vagini, rizik od trudnoće je svakako manji. Međutim, ako do ejakulacije dođe u neposrednoj blizini vagine, spermatozoidi se mogu lako probiti i ući u vaginu, što može da dovede do trudnoće. Pored toga, već pominjani predejakulat može takođe da sadrži spermatozoide, tako da morate biti svesni da možete ostati u drugom stanju iako nije došlo do ejakulacije u samoj vagini.

Da li je prekid snošaja bezbedan metod?
Ovaj metod kontracepcije uzrokuje verovatno daleko veći broj trudnoća nego što je to slučaj sa svim drugim primenama metoda kontracepcije. Dakle, ovaj metod uopšte nije bezbedan! Evo i zbog čega. Predejakulat sadrži spermatozoide, što znači da možete ostati u drugom stanju i ako nije došlo do same ejakulacije! Pored toga, potrebna je ogromna samokontrola i veliko seksualno znanje kako bi mladić mogao da se povuče u pravom trenutku. U tinejdžerskom uzrastu većina mladića jednostavno nema toliko seksualno iskustvo. Pa čak i kada je planirao, mladić nekada ne uspe da iskontroliše vreme i mesto ejakulacije i devojka ostaje trudna, što je scenario koji niko ne želi.

Mogu li ostati u drugom stanju pri prvom seksualnom odnosu?
Naravno da možete! I prvi i svaki naredni seksualni odnos nosi rizik od neželjene trudnoće. Možete ostati u drugom stanju bez obzira na to da li ste prethodno imali seksualno iskustvo ili ne. Zato je važno da pre stupanja u odnose odaberete pouzdan metod kontracepcije.

Da li tuširanjem mogu sprečiti neželjenu trudnoću?
Tuširanje apsolutno nije način kontracepcije, čak i ako se tuširate neposredno nakon odnosa. Ako spermatozoidi dospeju do grlića materice, nikakvo tuširanje, koliko god detaljno bilo, neće biti od pomoći. Štaviše, možete postići upravo suprotan efekat i tuširanjem ubrzati prodiranje spermatozoida.

Ako žena ne doživi orgazam, da li može da ostane u drugom stanju?
Žena uopšte ne mora da doživi orgazam da bi zatrudnela.

Da li mogu da ostanem trudna ako vodimo ljubav u stojećem položaju?
Da, možete. Bez obzira na to u kom položaju vodite ljubav, možete ostati u drugom stanju ako ne koristite odgovarajuću kontracepciju! Nijedan položaj ne sprečava začeće.

 

SPONZORISAO

Ženske priče | Mitovi o kontracepciji

Ženske priče | Mitovi o kontracepciji

 

Ovo je priča o nonprofit platformi koja za cilj ima da edukuje i ujedini žene svih godina u borbi za žensko zdravlje.

PRATITE NAS