Šta je himen i kako izgleda?

Veliki broj devojaka, pre svog prvog seksualnog odnosa, želi da istraži i na taj način upozna svoje telo. Tako je i himen oduvek bio zanimljiva tema, koja je imala veliku ulogu u mnogim kulturama i religijama gde se verovalo da “pucanje” himena predstavlja dokaz nevinosti prilikom prve bračne noći.

Ženske priče | Šta je himen i kako izgleda?

Šta je zapravo himen ili devičnjak, kako on izgleda, čemu služi, gde se nalazi, samo su nekoliko pitanja sa kojima se devojke susreću.

Dakle, za himen možemo reći da je to mekana opna koja okružuje vaginalni ulaz. Obložen je višeslojnim epitelom i sastoji se od elastičnih (ponekad mišićnih) i kolagenskih vlakana, nervnih završetaka i krvnih sudova. Budući da himen samo obrubljuje ulaz u vaginu, ali ga ne zatvara, može izgledati sasvim različito, biti širi ili uži, mekši ili čvršći, Neke žene su rođene i bez himena, a veličina rupe u centru himena varira.

VRSTE HIMENA
Pojava himena zavisi od odnosa elemenata od kojih se sastoji i može biti:

  • Elastični – Ima mnogo elastičnih vlakana. Takav himen se lako rasteže, tako da tokom prvog seksualnog odnosa može ostati netaknut.
  • Tanak – Uglavnom se sastoji od epitela – nežnog površinskog tkiva
  • Mesnat – Znači da elementi vezivnog tkiva prevladavaju u himenu

Takođe, česta je pojava i mešovitih vrsta himena. Na primer, mesnato-vlaknasto ili mesnato- elastično.

Oblik himena određen je oblikom otvora na njemu, postoji dvadesetak mogućih opcija, a po pravilu je u obliku prstena.

ČEMU SLUŽI HIMEN?
Sa fiziološke tačke gledišta, prisustvo himena nije važno. Himen se pri polnom odnosu može rastegnuti ili pući a da ne krvari. Kada dođe do pucanja himena to je u retkim slučajevima bolno, a krvarenje je tek neznatno. Intenzitet bola i gubitak krvi zavisi od vrste i oblika himena. Himen uglavnom puca tokom prvog seksualnog odnosa, međutim ponekad je oštećen i u drugim okolnostima (npr. stavljanjem tampona, masturbacijom, povredom genitalnog područja). Himen se ne može povrediti kroz sportske aktivnosti jer je mekan i u stanju je da se prilagodi kretanju tela.

Spoznaja sopstvenog tela je jedno od najkorisnijih znanja koja će ti pomoći da pravilno neguješ i vodiš brigu o svom reproduktivnom zdravlju. Veoma je važno da upoznaš svoje telo na vreme, ne postoji ništa sramotno u tome.

 

SPONZORISAO

Ženske priče | Šta je himen i kako izgleda?

Ženske priče | Šta je himen i kako izgleda?

 

Ovo je priča o nonprofit platformi koja za cilj ima da edukuje i ujedini žene svih godina u borbi za žensko zdravlje.

PRATITE NAS